Mureren Mette sørger for aflåste baderum i skurvognen

Nye regler for skurvogne sikrer aflåste baderum fra 1. juli 2021

Mette Schak Dahlmann viste flere politikere fra Christiansborg rundt i skurvognen, som lever op til de nye krav om aflåst baderum. PR-Foto
Mette Schak Dahlmann viste flere politikere fra Christiansborg rundt i skurvognen, som lever op til de nye krav om aflåst baderum. PR-Foto

En aflåst dør ind til skurvognens brusebad har stor betydning for ligestillingen i byggebranchen.

Derfor bliver reglerne om indretningen i skurvogne ændret. Det skal nemlig være muligt for alle at bade ugeneret bag en låst dør uanset køn.

Det er mureren Mette Schak Dahlmann, som i løbet af de seneste år har sat fokus på emnet om ligestilling på byggepladsen. Blandt andet forslaget om aflåste baderum. Hendes opråb blev hørt af Dansk Byggeri og 3F, som sammen fremlagde et forslag til de nye regler sidste år.

En tidlig morgen i marts viste Mette Schak Dahlmann så et eksemplar af en ny skurvogn frem for beskæftigelsesministeren og flere erhvervsordførere. Skurvognen vil leve op til kravene, som forventes at træde i kraft 1. juli 2021.

Ligestilling gælder alle
Mette Schak Dahlmann er glad for, at det nye krav er på vej, så både kvinder og mænd kan bade bag en lukket dør i skurvognen.

- For mig handler ligestilling om, at mænd og kvinder skal have samme muligheder. I årevis oplevede jeg, at nogle arbejdsgivere i min branche simpelthen var bange for at ansætte kvinder, fordi de frygtede, at det ville kræve en masse ekstra omkostninger, hvis kvinderne ønskede at kunne bade i fred.

- Men jeg har oplevet, at både mandlige og kvindelige kolleger er glade for det, for pointen er jo, at muligheden for at kunne bade ugeneret skal gælde for alle. Og jeg er rigtig glad for, at min kamp har båret frugt, så reglerne nu bliver ændret, siger Mette Schak Dahlmann i en pressemeddelelse.

De nye regler

Reglerne betyder, at nye skurvogne fra sommeren 2021 skal indrettes med aflåselige brusebade.

Dermed vil branchen få tid til at indstille sig på de nye regler.

Eksisterende skurvogne, der opfylder de nugældende regler, vil fortsat kunne anvendes.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) håber, at de nye tiltag kan få flere kvinder ind i håndværksfaget.

- Ens køn skal ikke bestemme, hvilket job eller uddannelse man kan få. Det er vigtigt, at mænd og kvinder kan arbejde på lige fod. Derfor skal man selvfølgelig også have mulighed for at låse døren, når man går i bad efter arbejde.

- Og derfor er jeg glad for, at arbejdsgivere og lønmodtagere i branchen er blevet enige om at ændre reglerne, så også kvinder på sigt kan bruge skurvognene uden gener.

- Mette Schak satte heldigvis fokus på emnet, som var afgørende for, at vi nu kan se frem til de nye regler, og som forhåbentlig også kan være med til at få flere kvinder til at vælge en faglært uddannelse, siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard.

Reglerne betyder, at nye skurvogne fra sommeren 2021 skal indrettes med aflåselige brusebade.

Dermed vil branchen få tid til at indstille sig på de nye regler. Eksisterende skurvogne, der opfylder de nugældende regler, vil fortsat kunne anvendes.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Mette har vundet pris

Foto: Olivia Loftlund
Foto: Olivia Loftlund
 

Foruden at få ændret loven, så skurvogne fra 2021 skal indrettes på anden vis, kan Mette Schack Dahlmann også skrive 'prisvinder' på sit CV.

For mureren vandt nemlig i 2019 'Fællesskabsprisen 2019' for sit arbejde med bedre arbejdsforhold for alle i branchen.

- Mette brænder uendeligt for ordentlige vilkår for sine kolleger og fagfæller og de fleste andre på arbejdsmarkedet. Hun brænder for at alle – uanset køn, etnicitet, seksuel orientering og klasse – skal have de samme muligheder og vilkår på uddannelser og på arbejdspladser, lød det i beskrivelsen af vinderen, da hun fik prisen.

- Hun er murer, hun har en enestående evne til at tryllebinde alle samfundslag med sine ord, og hun er kreativ og finder på nye løsninger, der rent faktisk forandrer noget til det bedre, lød det.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind