Underlaget skifter fra asfalt til sandet jord, og firehjulstrækket bider sig fast, mens den store bil stiger op ad den lille bakke til byggepladsen.
Uden at passagererne mærker noget særligt til det, forcerer den et par store huller og en plade, der rager op i luften, før den klatrer det sidste stykke op på et plateau af stablede køreplader. Jeep Compass er ankommet.
Fra det lille plateau kan bilen ses fra det meste af pladsen, og det er godt det samme. For selv her, omringet af gravemaskiner, dumpere og tromler, kan Compass konkurrere med om prisen som pladsens mest maskuline køretøj.
Med sin markante, brede kølergrill, store fælge og kantede hjulkasser er den nye Jeep det machoamerikanske alternativ i den hastigt voksende klasse for mellemstore SUV'er.
En klasse, hvor der generelt er plads til forskellighed – alt fra Peugeot 3008 til Range Rover Evoque huserer her – men til gengæld også tårnhøj konkurrence.
Kvaliteten skal ikke bare være i orden, bilen skal også helst kunne noget særligt, hvis den skal skille sig ud fra mængden. Og det formår Compass. I stedet for at dyste med på rendyrket luksus satser bilen på at være duelig i terræn og tilskynde til at blive brugt.
Compass kan fås med firehjulstræk, en frihøjde på 20 cm og fire forskellige køreindstillinger, der gør den i stand til at kapere sne, sand og mudder.
Hvis det ikke er nok, så fås Compass også i en særlig 'Trailhawk'-udgave med lidt større frihøjde, et særligt lavgear og en spidsere front, der skal gøre bilen endnu mere duelig i terrænet.
På den måde giver Compass sin fører nogle muligheder, man ellers normalt skal op i den lidt dyrere Land Rover for at få adgang til.
Slidstærk og praktisk
I kabinen er det tydeligt, at de amerikanske designere er gået efter en blanding af europæisk luksus og praktisk anvendelighed.
Resultatet er en kabine, der er milevidt fra den, der sad i den tidligere version af Compass. Her er pianolak, infotainmentskærm med Apple Carplay og høj kvalitetsfornemmelse, men der mangler dog mere aflægningsplads.
Designmæssigt kan interiøret heller ikke helt følge med sine europæiske konkurrenter som Volvo XC40 eller VW Tiguan - men spørgsmålet er så også , hvor mange der kunne få sig selv til at sætte sig op i en af dem med et par mudrede sikkerhedssko på en regnvejrsdag.
Jeep har lagt tykt læder på sæderne (ektraudstyr), kastet et par gummimåtter i bunden og bibeholdt mange af de fysiske knapper, som andre producenter har travlt med at erstatte med touchskærme. Resultatet er en praktisk kabine, der virker særdeles slidstærk.
Skal man blære sig lidt en dag, så er det også muligt at indstille klima- og lydanlæg via touchskærmen. Det er dog så omstændeligt, at det i praksis er forbeholdt passagererne at lege med.
Amerikansk cruiser
Den danske importør har valgt at skære de mest skrabede udstyrsvarianter af Compass væk, så basisudgaven er herhjemme den velassorterede Limited.
Det betyder, at adaptiv fartpilot, nøglefri betjening, elbagklap og varme i rattet er standardudstyr sammen med automatisk nødbremse og vejbaneassistent.
Meget af udstyret kommer især til sin ret på turen hjem fra byggepladsen, hvor testbilen bliver en komfortabel amerikansk cruiser, så snart jordvejen bliver til asfalt.
Testbilen ligger godt på vejen, 9-trins-automatgearkassen skifter blidt, og dieselmotoren med 170 heste har rigeligt med kræfter. Skulle du i et uopmærksomt øjeblik komme til at dreje ud mod nødsporet, så tager bilen nænsomt ved rattet og styrer tilbage i sin bane igen.
Styretøjet er til den lette side, og det er et smagsspørgsmål, om man vil kalde køreoplevelsen luksuriøs eller en anelse uinvolverende. Men komfortabel, det er den i hvert fald
Jeep Compass fås på gule plader fra 234.027 kroner før moms og levering. For det får man en 1,6-liters dieselmotor med 120 hk og træk på de forreste hjul.
Firehjulstræk er dog så stor en del af det, der gør Compass til noget særligt, at man bør overveje den billigste version med træk på alle fire hjul til 285.709 kroner. Hertil hører en 2-liters diesel med 140 hk og manuelt gear.
Drømmer man om den fuldendte amerikanske cruiser med automatgear og kraftoverskud som i testbilen, så ender prisen på 334.740 kroner - altså lige omkring 100.000 kroner mere end basismodellen.
Hertil kommer testbilens ekstraudstyr som 18 tommer alufælge til 12.000 kroner, lædersæder med eljusterbare forsæder til 29.000 kroner og en opdatering af lydanlæg og infotainmentskærm til samlet 27.000 kroner.
I alt er der for 85.000 kroner alene i ekstraudstyr, og så er vi efterhånden deroppe, hvor lidt større konkurrenter som Land Rover Discovery Sport begynder at byde sig til.
Da Ekstra Bladet tester Jeep Compass, er importøren endnu ikke klar med en gulpladeudgave af bilen. Compass ombygges i Ringsted, så der findes heller ikke en certificeret opgivelse af varerummets litermål, som hvis bilen var ombygget på fabrikken.
Med hvide plader hedder det officielle litermål dog 1267 liter, når den bagerste sæderække lægges ned.
Offroad og design
Compass er oppe mod nogle af markedets bedste livsstilsbiler i klassen for mellemstore SUV'er, og her er det risikabelt at satse snævert. Med sit maskuline design og fokus på offroad er Compass et originalt alternativ til dem, der vil skille sig ud og have gummimåtter i stedet for beige lædersæder.
Til gengæld favner bilen ikke så bredt som nogle af konkurrenterne, og er man ligeglad med offroad-egenskaber, så bliver det straks sværere for bilen at tage stikket hjem på sin amerikanske charme.
Nogle vil dog måske mene, at det er biltypens lod - og spørgsmålet er så bare, om man vil have en livsstilsbil, der kan lidt af det hele, eller snarere synes, det ville tage lidt af livsstilen ud af bilen.