Nødvendigt eller nørdet? Tag din smartphone med på byggepladsen og få bedre værktøj

Værktøj kan i stigende grad indstilles og overvåges via smartphonen, men producenterne går i forskellige retninger, viser Ekstra Bladets test af fire systemer

Bosch, Milwaukee, Dewalt og Hilti har udviklet apps, der kan hjælpe dig med at indstille og holde styr på dit værktøj med din smartphone. Foto: Mathias Gram
Bosch, Milwaukee, Dewalt og Hilti har udviklet apps, der kan hjælpe dig med at indstille og holde styr på dit værktøj med din smartphone. Foto: Mathias Gram

Sig hej til M18 ONEPD-0. Han har allerede været med dig på byggepladsen utallige gange, kravlet med op på stilladset på selv de mest råkolde morgener og hjulpet dig gennem dagen. Men det er først nu, I rigtig hilser på hinanden. Du og din boremaskine.

Det mundrette navn på Milwaukees røde maskine lyser op på smartphonens skærm et øjeblik efter, at One Key-appen er blevet sat til at lede efter den under Ekstra Bladets test. Og med et enkelt tryk åbner der sig en verden af nye muligheder for at skræddersy og overvåge maskinen.

One Key er blot et af de systemer til indstilling og overvågning af værktøj, som de fleste store producenter efterhånden tilbyder.

Hos Bosch hedder det Toolbox, hos Dewalt er det Tool Connect og hos Hilti er det On!Track. De fire systemer har en række ting tilfælles, men satser samtidig på at opfylde forskellige behov.

Ekstra Bladet har derfor primært fokuseret på brugervenlighed, indstillingsmuligheder og evnen til at skabe overblik under testen af de fire systemer.

On!Track giver det fuilde overblik.
On!Track giver det fuilde overblik.

Dewalts boremaskine kan indstilles via Tool Connect
Dewalts boremaskine kan indstilles via Tool Connect

Dårligt nyt for tyven
Dewalt stiller med den mindste boremaskine i denne test, en XR 18v, og hertil hører Dewalt Tool Connect appen, der er gratis at hente i App Store eller Google Play. Man skal oprette sig som bruger for at få adgang til appens muligheder, men herfra går det til gengæld nemt.

Med et tryk på en knap på maskinen finder app og værktøj hinanden, og herefter kan man med det samme holde øje med, hvordan batteriet har det, om maskinen er overophedet, skal til service eller er udlånt.

Det er også muligt at samle sit Dewalt værktøj på en liste og give alle enhederne besked på at deaktivere med et enkelt tryk. På hver maskine kan man desuden indstille værktøjets hastighed samt lysstyrken på maskinens lommelygte.

Det første, der falder en i øjnene, er dog beskeden om, at maskinen er 'inden for rækkevidde'. App og maskine er forbundet via bluetooth, og de må derfor ikke være over 30 meter fra hinanden, hvis man gerne vil fortsætte med at indstille værktøjet.

I håbet om at gøre livet surt for eventuelle tyve, er Dewalt dog gået skridtet videre og har gjort det muligt at deaktivere maskinen automatisk, når den forsvinder ud af rækkevidde.

Det samme kan man indstille værktøjet til at gøre, hvis man har lånt det ud til et bestemt tidspunkt. Så er man sikker på, at låneren ikke tager maskinen et smut med hjem, før han afleverer den igen.

Maskinen slår næsten øjeblikkeligt fra, når afleveringstidspunktet overskrides, mens den, hvis den bare er kommet 30 meter væk fra sin herre, kan være nogle timer om at slå fra.

Tool Connect appen har desværre ikke de samme muligheder for at tilføre detaljerede informationer om hvert enkelt værktøj, som det er tilfældet hos nogle af konkurrenterne.

Hilti On!Track kan finde værktøj og materiel ved hjælp af mobiltelefonens kamera, detr scanner stregkoderne. Foto: Mathias Gram
Hilti On!Track kan finde værktøj og materiel ved hjælp af mobiltelefonens kamera, detr scanner stregkoderne. Foto: Mathias Gram
 

Værktøjet taler sammen
One Key-appen fra Milwaukee vil gerne lidt af det hele. Appen er gratis, nem at komme i gang med og har stort set de samme funktioner som Dewalt - med indstilling af værktøjet, mulighed for at se, hvor maskinen sidst var, og melde den stjålet.

Men med One Key kan man indstille sin boremaskine en anelse mere detaljeret, og tilføje en lang række informationer om værktøjet såsom købspris, lokalitet, ejer og detaljerede oplysninger om tidligere og kommende service.

Ligesom med Dewalts maskine er det muligt at slå værktøjet fra, inden man går hjem fra arbejde, for på den måde at tyverisikre maskinen. Men One Key kan ikke slukke automatisk, når den er uden for rækkevidde, på samme måde som Dewalt.

Hvis maskinen bliver stjålet, skal man i stedet markere den som 'mangler', og først i det øjeblik, den kommer i nærheden af en smartphone med One Key installeret, vil den lukke ned.

Milwaukee har med stor tydelighed fokuseret på at lave en allround app med mange muligheder for at indtaste oplysninger om sit værktøj. Det kan derfor heller ikke undgås, at det går lidt ud over appens brugervenlighed, fordi det simpelthen tager længere tid at komme i gang med og forstå de mange muligheder, appen giver.

Til gengæld kan de informationer, man taster ind i systemet, sammen med muligheden for at tilføje værktøj der ikke er fra Milwaukee, være med til at skabe et større overblik over den samlede mængde værktøj - hvis man altså får skrevet det hele ind.

Tool Connect er meget overskuelig.
Tool Connect er meget overskuelig.

Indstillingerne er mange i One Key
Indstillingerne er mange i One Key

Det forkromede overblik
Hos Hilti tror man lige så lidt på, at virksomhederne kun arbejder med et enkelt værktøjsmærke, som man tror på, at firmaer med +100 værktøjer i beholdningen får skrevet alle informationer ind og registreret alt deres værktøj uden support.

Derfor har Hilti valgt at lave en abonnementsordning, hvor virksomhederne godt nok skal betale en månedlig ydelse, men så til gengæld får hjælp til blandt andet at kategorisere virksomhedens værktøj korrekt.

Hensynet til de mange værktøjsmærker og typer af materiel har desuden fået Hilti til at satse på stregkoder frem for indbyggede systemer i mærkets egne produkter, så al materiel kan registreres.

Det betyder så også, at der ikke er nogen former for indstillingsmuligheder af den store Hilti SF 10W-A22 boremaskine i den medfølgende app. I stedet er fokus på at holde overblik over virksomhedens samlede værktøjskasse, og for at få det fulde udbytte af systemet skal man bruge Hiltis On!Track internetprogram i samspil med appen.

Her fokuserer vi dog på smartphone appen, og On!Track giver på mobilen brugeren mulighed for blandt andet at lave statusopgørelse, tilføje nye værktøjer og om nødvendigt flytte dem rundt mellem eksempelvis byggepladsen og håndværkerbilen uden at miste dem af syne i processen.

Appen har desuden en meget letanvendelig kamerafunktion, der læser stregkoden helt uden at tage et billede og lynhurtigt finder de bagvedliggende dokumenter frem for det enkelte værktøj.

Til gengæld har man ikke mulighed for at se et kort over sit værktøj, som det er tilfældet hos både Milwaukee og Dewalt.

Hilti On!Track er svær at komme i gang med, hvis man ikke er vant til at beskæftige sig med styring af hele virksomhedens værktøjskasse, og på mange måder henvender den sig lige så meget til lagerchefen som til håndværkeren ude på pladsen.

Alle hjælpemidler samlet et sted
Alle hjælpemidler samlet et sted

Håndværkerens rodekasse
Bosch går til gengæld målrettet efter håndværkeren med sin gratis Toolbox app. Den fungerer, som navnet indikerer, som en værktøjskasse, som Bosch har fyldt med alt fra opmålingskamera over arbejdssedler til lommelygte.

Som noget nyt indeholder værktøjskassen også funktionen MyTools, hvor man ved hjælp af bluetooth kan holde styr på sit Bosch-værktøj og indstille en lille smule på sin boremaskine.

Det er blandt andet muligt at indstille dens kickback-kontrol, bestemme om man vil have præcisionskobling fra eller til og tilføje serienummer og fremstillingsdato til maskinen.

Brugervenligheden er i top, men det ville også være mærkeligt andet med så få indstillingsmuligheder. Alt i alt føles Toolbox som en app, der har brug for et år mere til at nå op på niveau med konkurrenterne.

De fire systemer fokuserer alle på forskellige områder, og det gør det svært at pege på en samlet vinder. Milwaukees One Key kan lidt af det hele, mens Dewalts Tool Connect har den bedste tyverisikring og mest overskuelige app. Men er man mere interesseret i at have en lille værktøjskasse i lommen end i overvågning af sine maskiner, så kan Bosch' Toolbox sagtens bruges.

Til gengæld vil ingen af de tre være meget bevendt, hvis virksomhedens værktøjskasse er stor og uoverskuelig. Her er Hiltis On!Track et bedre bud.