Nordjysk kommune har fundet nøglen til flere faglærte unge

I Morsø Kommune tager halvdelen af de unge i dag en erhvervsuddannelse. Det afgørende er at afsøge virksomhedernes behov og sikre praktikpladser til de unge, lyder det

Morsø Kommune har stor succes med partnerskabsaftaler mellem kommune, uddannelser og virksomheder, så alle får en praktikplads. Arkivfoto: Finn Frandsen
Morsø Kommune har stor succes med partnerskabsaftaler mellem kommune, uddannelser og virksomheder, så alle får en praktikplads. Arkivfoto: Finn Frandsen

Socialdemokratiet foreslog for nylig en bonus på 50.000 kroner til unge, der tager en erhvervsuddannelse.

Selv om forslaget formentlig ikke har politisk gang på jorden, siger det meget om det dilemma, dagens Danmark står i: Det danske erhvervsliv råber efter håndværkere, smede, industriteknikere og andre faglærte. Ifølge flere prognoser endda i sådan en grad, at vi allerede i 2025 kommer til at mangle 70.000 faglærte i landet.

Mens ambitionen i Undervisningsministeriet er, at 25 procent af eleverne fra 9. eller 10. klasse skal vælge en erhvervsuddannelse i 2020, og mindst 30 procent i 2025, halter de fleste af landets kommuner i dag langt bagefter. I år har 19,4 procent af de unge søgt erhvervsuddannelse på landsplan. Der er altså fortsat lang vej mod målet. Men ikke i Morsø.

Den lille kommune i Nordvestjylland kan i år prale med at være den kommune i landet, hvor flest unge vælger den ikke-akademiske vej og bliver faglærte - hvis man altså ser bort fra enkelte ø-kommuner, der enten har meget få unge eller mangler gymnasier.

Morsø kan således prale med, at hele 49 procent af 2018-årgangen fravalgte gymnasiet fra til fordel for en erhvervsuddannelse. Det viser en ny opgørelse, som Dansk Byggeri har sammenfattet på baggrund af tal fra Undervisningsministeriet.

Ekstra Bladet har derfor spurgt Ellen Philipsen Dahl, som er formand for beskæftigelses- og erhvervsudvalget i Morsø Kommune for partiet Demokratisk Balance, hvordan de bærer sig ad med at få de unge til at blive interesserede i at blive faglærte.

Praktikpladser til alle
- Ellen Philipsen Dahl, halvdelen af de unge i Morsø tager i år en erhvervsuddannelse. Hvad ligger der bag?
- For os er procenterne jo ikke det vigtigste. I stedet går vi meget op i at gelejde de unge videre i en retning, der passer til dem, og at de gør det på et oplyst grundlag. Derfor har vi gjort meget ud af dels at undersøge, hvad virksomhederne efterspørger, og dels at hjælpe de unge med at finde ud af, hvad de selv ønsker for en fremtid.

- Hvordan gør I så det helt lavpraktisk?
- Vi har for det første lavet uddannelses- og erhvervsmesser for de unge, hvor vi spørger dem til, hvilken retning de kunne tænke sig at gå. Der kan vi matche dem med virksomheder og vise dem, hvilke muligheder, der er, siger hun og fortsætter:

- Og så har vi lavet partnerskabsaftaler med kommunens uddannelsessteder og virksomheder, så vi matcher behovene hos virksomhederne samtidig med, at vi til gengæld sørger for, at der er praktikpladser til alle de unge. Og det har virkelig gjort en forskel, kan vi mærke.

- Hvad hører I fra de unge selv?
- Især det med praktikpladserne er der stor tilfredshed med. Det er ofte der, det halter andre steder, hvor de unge på erhvervsuddannelserne ikke kan få den vigtige praktikplads, som de har brug for i uddannelsen. Og så er der stor glæde ved, at der som regel er mange jobs her, når de er færdige med uddannelsen, siger hun.

- For to år siden tog 50 procent af de unge i Morsø Kommune en gymnasial uddannelse. I år er det kun 37 procent. Risikerer I ikke at afskrive den akademiske vej helt, hvis det fortsætter sådan?
- Det er klart, at andelen, der tager gymnasiale uddannelser, ikke må blive ved med at falde i det tempo. Men det er vigtigt at sige, at vi også laver samme indsats i forhold til handelsskoler og gymnasier. Her i kommunen har vi både håndværkserhverv og landbrug, men vi har også højteknologiske virksomheder, siger Ellen Philipsen Dahl og tilføjer:

- Sådan et meget bredt arbejdsmarked gør, at der er brug for alle slags mennesker. Så vores job er primært at sikre, at de unge træffer det rette valg og på et oplyst grundlag.

- Rundt om i landet kæmper de fleste kommuner med at gøre de unge interesserede i erhvervsskolerne. Hvad er dit råd til dem?
- Lav nogle partnerskabsaftaler mellem kommunen, uddannelsesstederne og virksomhederne, for de aftaler giver rigtig meget. Især samarbejdet med virksomhederne er et og alt, for det gør os i stand til af få afdækket deres behov og finde nogle løsninger.

- Vores uddannelsesvejledere gør meget ud af at opsøge virksomhederne, og det er helt udslagsgivende for, at vi lykkes så godt med det, som vi gør. Og der er jo brug for både akademikere såvel som håndværkere i fremtiden.