Nu er frafaldet lavere på erhvervsuddannelserne

Særligt tidligt i uddannelsesforløbene er frafaldet reduceret

Frafaldet på landets erhvervsuddannelser er faldet, viser ny analyse. Arkivfoto: /ritzau/Finn Frandsen
Frafaldet på landets erhvervsuddannelser er faldet, viser ny analyse. Arkivfoto: /ritzau/Finn Frandsen

I dag dropper færre unge ud fra erhvervsuddannelserne, efter de er begyndt som tømrer, elektriker, frisør eller lignende.

Når man kigger på frafaldet tre måneder og syv måneder efter uddannelsesstart for de unge, der begynder på en erhvervsuddannelse efter 9. klasse eller 10. klasse, er det færre unge, der er droppet ud, sammenlignet med tidligere.

Det viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Kigger man på de unge, der begyndte på en erhvervsuddannelse direkte efter 9. eller 10. klasse i 2015, var 6,7 af dem ikke længere i gang med deres uddannelse tre måneder efter, de var begyndt. Det er cirka tre procentpoint bedre end for 2014-årgangen.

Næsten hver femte – helt præcis 19 procent – var droppet ud af deres uddannelse efter syv måneder, og det er otte procentpoint bedre end året før.

Triumferende trilling er en veloplagt sag

Samme efter et år
Mens det altså ser bedre ud med det procentvise antal unge, der dropper ud af erhvervsuddannelser efter kort tids uddannelse, så er tendensen knap så udpræget efter et års tid.

Således viser Arbejderbevægelsens Erhvervsråds analyse, at frafaldet fra 2014 til 2015-årgangen er faldet med to procentpoint.

- Tallene viser, at frafaldet på erhvervsuddannelserne er reduceret pænt på den første del af uddannelsen. Når man kommer længere hen i forløbet og måler cirka et år efter, de unge påbegyndte, så er forbedringen knap så imponerende, lyder Arbejderbevægelsens Erhvervsråds egen konklusion omkring analysen.

I analysen gør de opmærksom på, at den nye erhvervsreform har medført ændring af strukturen på uddannelserne, hvilket kan påvirke målingen, og at reformen stadig er så ny, at der er tale om tidlige tendenser.