Nu kan du tvinges til overarbejde

600.000 privatansatte har fået ny overenskomst, der blandt andet giver arbejdsgivere mulighed for at give ansatte overarbejde

Utilfredsheden med muligheden for fem timers ugentligt overarbejde i perioder var særligt et stridspunkt op til afstemningen om overenskomsten. Foto: Kenneth Meyer/Polfoto
Utilfredsheden med muligheden for fem timers ugentligt overarbejde i perioder var særligt et stridspunkt op til afstemningen om overenskomsten. Foto: Kenneth Meyer/Polfoto

De helt store konfliktscenarier blev malet op, og der blev trukket streger til 1990'ernes gærhamstring, men storkonflikten udeblev.

For omkring 600.000 privatansatte endte med at få en ny overenskomst, der gælder de næste tre år, efter 57.2 procent af de stemmeberettigede stemte ja til den nye overenskomst.

51.3 procent er i øvrigt en historisk høj stemmeprocent, hvilket formentlig hænger sammen med den debat, der har omgivet overenskomstresultaterne, hvor det helt store debatemne har været punktet om en arbejdsuge, der i perioder kan bestå af 42 timer i stedet for de almindelige 37 timer.

En arbejdsuge, der nu reelt er en realitet, og konsekvensen er, at arbejdsgivere nu har mulighed for at tildele deres medarbejdere fem timers overarbejde ugentligt, hvis det er varslet fire dage i forvejen.

Overarbejdstimerne skal afspadseres på et andet tidspunkt, men det er altså også arbejdsgiveren, der bestemmer, hvornår det sker.

- Folk er langtfra tilfredse med det forlig, der er indgået, lød vurderingen fra Jens Kirkegaard, formand i byggegruppen i 3F Bygge, Jord og Miljø i København, over for Ekstra Bladet, efter det endelige 'ja' var en kendsgerning. .

Selv om både LO, 3F, HK, FOA og Dansk Metal på forhånd anbefalede at stemme ja, var flere lokalafdelinger af en anden opfattelse.

Herunder Jens Kirkegaard, der anbefalede et 'nej'.

- Man giver arbejdsgiverne ret til systematisk overarbejde, og de økonomiske vilkår er ikke ret store. Det har fået mange til at vende tommelfingeren nedad, lød det fra Jens Kirkegaard til Ekstra Bladet.

'Dyt for et nej til overenskomsten', lød det blandt andet på et skilt ved en af demonstrationerne inden afstemningen, men overenskomsten blev altså vedtaget trods skiltningen. Foto: Kenneth Meyer/Polfoto
'Dyt for et nej til overenskomsten', lød det blandt andet på et skilt ved en af demonstrationerne inden afstemningen, men overenskomsten blev altså vedtaget trods skiltningen. Foto: Kenneth Meyer/Polfoto

Døgnåben kundetelefon er et hit hos håndværkerne

Byggeriet stemte nej
Selv om de stemmeberettigede samlet set stemte 'ja' til overenskomsten, er det ikke alle steder, man sidder med armene i vejret.

Hos 3Fs medlemmer blev det nemlig til et rungende nej, da 60 procent af medlemmerne hos 3F stemte nej til overenskomsterne.

Særligt negativt stemte over for overenskomsten var byggeriet.

Blandt medlemmerne i 3Fs byggegruppe stemte 77 procent 'nej'.

- Vi har taget de temaer, som medlemmerne har udvalgt, med til forhandlingerne og forsøgt at få så godt et resultat hjem som muligt. Vi har fået en række forbedringer og pæne lønstigninger. Men det synes medlemmerne i byggeriet ikke var nok, siger Kim Lind Larsen, der er gruppeformand for byggegruppen i 3F, til 3Fs hjemmeside.

- Det tror jeg primært handler om, at der ikke er kommet nok i forhold til social dumping. Men også at medlemmerne selv vil vælge, hvornår de arbejder over. Her er det vigtigt at understrege, at med de nye overenskomster er den egentlige ugentlige arbejdstid stadig 37 timer, siger han videre.

3Fs byggegruppe har efterfølgende arrangeret besøg i de afdelinger rundt omkring i landet, hvor byggefagene er stærkest til stede.

Der er planen, at 3Fs byggegruppe skal tale med tillidsfolkene og på arbejdspladsbesøg.

Besøgene i afdelingerne skal bruges til at lytte til medlemmernes frustrationer og tale med dem om, hvordan byggegruppen kommer videre, og hvordan de undgår, at den nye aftale om systematisk overarbejde bliver misbrugt. De omstridste overenskomster gælder for medlemmerne i de kommende tre år.

Hovedpunkterne i overenskomsterne

  • Overenskomsterne gælder de kommende tre år.
  • De indeholder som hovedregel lønstigninger på syv procent i perioden. Det svarer ifølge LO's prognoser for inflationen til en reallønsstigning på to procent over de tre år.
  • Større fleksibilitet. Den såkaldte fritvalgsordning fordobles fra to til fire procent af lønnen. Den kan blandt andet bruges på børneomsorgsdage, seniorfridage elle ekstra pensionsindbetaling.
  • Fuld løn under forældreorlov for medarbejdere med mindst ni måneders anciennitet.
  • Udvidet adgang for arbejdsgiverne til at varsle overarbejde op til fem timer ugentligt.

Kilde: Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier, Dansk Industri, LO.

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers