Ny overenskomst på plads: - Det er et langt sejt træk

Efter et langt forhandlingsforløb kom der en overenskomstaftale på plads for 60.000 bygningsarbejdere, men ikke alle krav kom igennnem

3F Byggegruppen og Dansk Byggeri fik overenskomsten på plads 17. marts. Foto: Jens Dresling
3F Byggegruppen og Dansk Byggeri fik overenskomsten på plads 17. marts. Foto: Jens Dresling

Selvom en gruppe murere blokerede Forligsinstitutionen og dermed forsøgte at få stoppet overenskomstforhandlingerne midt i coronakrisen, så fortsatte forhandlingen dog alligevel, og få dage efter lå en aftale klar 17. marts.

Aftalen gælder for 3F’s knap 60.000 medlemmer i byggeriet, der blandt andet tæller murere, tømrere og stillads- og betonarbejdere.

- Vi gik til forhandlingerne med et samlet krav om at hæve lønnen i bunden af vores overenskomster for at gøre noget ved de udfordringer, vi oplever i byggeriet med social dumping. Men vi står i en fuldstændig ekstraordinær situation, hvor verden er vendt på hovedet.

- Det ansvarlige og rigtige er derfor at lande så god en aftale, som omstændighederne tillader, og det har vi gjort, siger formand for 3F Byggegruppen, Claus von Elling, i en pressemeddelelse.

Forhandlingsparterne så sig nødsaget til at indgå et forlig, for at bygge- og anlægsbranchen ikke skulle gå i stå midt i en allerede svær tid på grund af coronaepidemien.

Kæmper videre
Den nye overenskomst indbefatter blandt andet lønstigninger, og lærlinge får nu også pension, fra de er 18 år. Men hovedkravet fra fagforeningens side om at hæve mindstelønnen kom ikke igennem.

- Vi har slået vores krav fast, og jeg ved, at vores sammenhold er blevet bemærket. Og det her betyder ikke, at vi i den kommende overenskomstperiode vil opgive kampen for ordentlige vilkår i byggeriet og på pladserne. Det er et langt sejt træk, vi tager sammen, og jeg tør godt sige, at vi vil stå endnu stærkere i 2023, siger Claus von Elling.

Aftalen mellem 3F’s Byggegruppe og Dansk Byggeri skal til urafstemning blandt fagforeningens medlemmer. Resultaterne fra afstemningen forventes efter påske.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Danmark for lille til store hemmeligheder?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+