Organisationer: Klimaudspil glemmer mulighederne i byggeriet

Regeringens nye klima- og luftudspil mangler fokus på mulighederne i energirenovering af boliger, mener flere interesseorganisationer

Foto: Sebastian Buur Gunvald/Ritzau Scanpix
Foto: Sebastian Buur Gunvald/Ritzau Scanpix

Brændeovnene skal ud. Det er foreløbigt, hvad boligerne skal bidrage med til den grønne omstilling, hvis regeringen får vedtaget det klimaudspil, der blev præsenteret tirsdag.

At regeringen ikke har kunne komme på flere initiativer i byggeriet, møder nu kritik fra flere kanter. Brancheorganisationerne Dansk Byggeri og Tekniq samt industrigiganterne Danfoss, Grundfoss, Rockwool og Velux peger alle på mulighederne i energirenovation, der tilsyneladende er blevet overset.

En kendsgerning, som direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen, kalder 'ærgerlig'.

- Stort set alle initiativerne i regeringens klimaudspil er rettet mod transportsektoren og landbruget. Det er meget vigtige områder, som også står for en stor del af udledningen af drivhusgasser. Men bygningerne glimrer desværre ved at være stort set fraværende i udspillet, og det er både ærgerligt og uhensigtsmæssigt, siger han i en pressemeddelelse.

En billig løsning
Regeringens udspil består af 38 konkrete initiativer, der skal fremme den grønne omstilling og forbedre luftkvaliteten frem mod 2030.

Her har man også givet plads til de lidt dyrere forslag som at sænke beskatningen på miljørigtige firmabiler og helt fjerne registreringsafgiften på billige el- og pluginhybridbiler i 2019 og 2020 – og set i denne kontekst vil energirenovation være en billig løsning, mener Dansk Byggeris direktør.

- Det er dyrt at bringe drivhusgasserne i transportsektoren og landbruget ned. Og i forhold til bygninger har vi rigtig mange løsninger til, hvordan man kan reducere forbruget af energi og dermed udledningen af drivhusgasser. Vel at mærke løsninger, der kan gennemføres uden de store omkostninger, siger siger Michael H. Nielsen i en pressemeddelelse og tilføjer:

- Derfor håber vi, at forhandlingerne i Folketinget vil føre til flere tiltag, der kan bringe energiforbruget i vores bygninger ned.

40 procent
Hos den nye interesseorganisation Synergi, som Danfoss, Grundfoss, Rockwool og Velux står bag, fremhæver bestyrelsesformand Christian Jølck også prisen som en vigtig begrundelse for at genoverveje mulighederne i energirenovation.

- Både Klimarådet og Det Økonomiske Råd har peget på energieffektivitet i bygninger som det enkeltstående billigste værktøj, hvis man vil i mål med vores ambition om et fossilfrit Danmark i 2050, siger han til Ejendomswatch.dk.

40 procent af det samlede danske energiforbrug bliver i øjeblikket brugt i bygninger. Det får administrerende direktør, Niels Jørgen Hansen, til at kalde det 'helt afgørende', at den grønne omstilling tænkes med i regeringens 2030-plan. Og han har – ikke overraskende – allerede ét forslag klar.

- Det er helt afgørende, at vi får igangsat initiativer, der målrettes CO2-reduktioner i bygninger. En oplagt vej at gå er at styrke udbredelsen af varmepumper, siger han i en pressemeddelelse.