Annoncørbetalt indhold European Tech Group Hvad er Annoncørbetalt indhold?

Pas på dig selv: Sådan holder kroppen hele vejen til pensionen

Som håndværker har du et langt arbejdsliv foran dig. Her får du fem gode tips til, hvordan du holder skader og slid på afstand

Din krop skal holde i mange år. Så husk at passe på den. Foto: Shutterstock
Din krop skal holde i mange år. Så husk at passe på den. Foto: Shutterstock
Følg Håndværkeren

Der er ofte travlt og masser af pres på i byggeriet. På landets byggepladser er det ikke en sjælden nyhed, at man er bagud i forhold til byggeplanen, og tempoet er generelt højt i den danske byggebranche.

Faktisk viser en undersøgelse, som Analyse Danmark lavede for 3F i 2019, at godt 25 procent af 3F’s medlemmer er blevet opereret én eller flere gange for en skade, de direkte eller indirekte har pådraget sig gennem deres arbejde.

Her er det især murerne, der trækker statistikken op. Hele tre ud af ti murere har været på operationsbordet som følge af hårdt fysisk arbejde, hvor det til sammenligning i gennemsnit kun er 12 procent af danskerne, som har stået i samme situation.

Det betyder med andre ord, at håndværkere og arbejdsmænd skal passe ekstra godt på sig selv, så de ikke overbelaster kroppen i det daglige arbejde. Det findes der heldigvis en række gode råd til, og dem får du her.
 

Pas på dine fødder
En håndværker går i gennemsnit mellem 10.000-20.000 skridt på en arbejdsdag, og det sætter store krav til fodtøjet. Og faktisk er vi i Danmark førende på markedet for sikkerhedssko, hvor virksomheden Airtox står bag nogle af de mest nyskabende modeller på markedet. Her er der fokus på maksimal komfort, der gør skoene lige så komfortable som almindelige sneakers. Og det er en rigtig god grund til.

For mens sikkerhedssko selvsagt sikrer dine fødder mod slag og ulykker, så er det langt fra den eneste grund til at vælge sko i god kvalitet.

Problemer lige fra spændingshovedpine, overbelastning i knæet, ondt i ryggen og træthed kan nemlig skyldes arbejdssko, der enten ikke passer ordentligt eller ikke har den optimale stødabsorbering.

Husk på, at det er sko, du skal have på mange timer hver dag gennem dit arbejdsliv, så det er bestemt ikke et sted, hverken du eller din mester skal spare.

Ingen tunge løft
Du har sikkert hørt det før, men tunge løft er en af de største farer, når det gælder arbejdsskader og nedslidning. Benyt dig derfor altid af hejse og lifte, og undgå altid disse former for løft: Skæve løft, vrid i kroppen, bøj til siden eller stærkt forover, løft i højt tempo og mange gentagelser, løft fra lave højder samt løft over skulderhøjde.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Undgå dårlige arbejdsstillinger
Skuldre, arme, nakke, knæ og ryg kan få slid og skader af dårlige arbejdsstillinger. Groft sagt kan man sige, at en arbejdsstilling er dårlig, når den føles forkert. Mere konkret, så er der er tale om belastende arbejdsstillinger, når ryggen eller nakken bliver vredet eller bøjet. Det samme gælder for arbejde i liggende, hug- eller knæliggende stillinger og arbejde over skulderhøjde. Ofte vil det være dårligt indrettede arbejdspladser eller pladsforhold, der er årsag til skæve og belastende arbejdsstillinger. Så det skal du undgå.

Pas på din krop generelt
Har du et hårdt fysisk arbejde, er det også afgørende, at du helt generelt passer godt på dig selv. Det betyder – og det bliver måske lidt kedeligt nu – at man skal spise sundt, motionere og undgå for meget alkohol. Jo bedre form du er i, desto større chance er der for, at kroppen kan holde til det hårde arbejde. Så det er altså ikke kun på arbejdspladsen, man skal passe på sig selv.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Undgå faldulykker
Næstefter overbelastningsulykker er faldulykker den hyppigste årsag til, at ansatte i byggeriet får problemer med at arbejde. Når man er ung, tænker man måske ikke over, at selv små fald kan give langvarige skader, så det er vigtigt, at man gennem hele sit arbejdsliv er opmærksom på, at man er sikret på stilladser og andre byggepladser, hvor er en risiko for fald. Der er nemlig ingen grund til at tage chancer med dit helbred.

Dette er en annoncørbetalt artikel skrevet af Ekstra Bladets kommercielle journalister i samarbejde med European Tech Group

 

 

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste artikler, så du altid er opdateret på det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokalt

Hold dig opdateret på vejr, trafik, bolig- og erhvervsnyheder i din kommune.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant? Gem artiklen til senere.

Himmelråbende åndssvagt, at vi først ophæver restriktionerne på tirsdag