Populært fradrag er fortid

Ikke mere rabat: Det er slut med at bruge skattekroner på håndværkerfradraget. Nu skal danskerne selv betale

Håndværkerfradraget er bortskaffet pr. 1. april 2022. Arkivfoto: Mathias Christensen
Håndværkerfradraget er bortskaffet pr. 1. april 2022. Arkivfoto: Mathias Christensen

Der har været meget at se til for danske håndværkere de seneste uger.

Efter at det i december stod klart, at det populære håndværksfradrag ville blive afskaffet, har der været rift om at nå at udnytte den gyldne håndsrækning fra staten, som op mod en halv million danskere har benyttet sig af om året siden 2011.

Afskaffelsen trådte i kraft 1. april, og nu bliver det så spændende at se, hvilken effekt afskaffelsen får for efterspørgslen den kommende tid.

Frygter for udfasning
Torben Liborius, der er underdirektør i DI Byggeri, frygter for udfasningen, fortæller han i et interview med Fagbladet 3F.

- Jeg fristes til at sige, at man kunne have revet plasteret af og fjernet ordningen fra nytår, siger han.

PR-foto
PR-foto
 

Ifølge ham risikerer man en såkaldt ’go-stop’ effekt, hvor der opstår en ophobning af danskere, som har stået klar til at få udført byggeprojekter, men som på grund af manglen på arbejdskraft ikke nåede det i tide.

Foden fra speederen
I mere end ti år har danskerne kunnet trække håndværksydelser fra i skat, men nu er håndværkerfradraget altså fortid.

Det er regeringen, der i alliance med Radikale Venstre, SF, Enhedslisten, Alternativet og Kristendemokraterne har indgået aftale om finansloven for 2022, hvor det altså er blevet besluttet at afskaffe ordningen, der også er kendt som boligjobordningen.

- Dansk økonomi er inde i en rigtig stærk periode ovenpå corona. Der er næsten for meget fart på. Derfor letter vi foden fra speederen og strammer op, lød det fra finansminister Nicolai Wammen (S), da finanslovsaftalen blev præsenteret.

Siden er der udbrudt krig på europæisk grund, hvilket har ført til rekordhøj inflation og stigende renter, men også til stigende materialepriser for håndværkere. Der er derfor udsigt til, at det bliver markant dyrere at få en håndværker på besøg.

Mens håndværkerfradraget forgår, består servicefradraget. Det betyder, at danskerne stadig kan få statens hjælp til at få pudset vinduer og passet børn.

Her vælter det med lærepladser

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Minister kaldt i samråd

Ifølge skatteminister Jeppe Bruus (S) har håndværkerfradraget kun haft en lille virkning på den grønne omstilling. Foto: Jens Dresling
Ifølge skatteminister Jeppe Bruus (S) har håndværkerfradraget kun haft en lille virkning på den grønne omstilling. Foto: Jens Dresling
 

Danmark er et land af tilbudsjægere, og vi er vilde med at spare penge. Derfor er det ikke overraskende, at håndværkerfradraget har været en succes.

Tusindvis af sparsommelige danskere har udnyttet muligheden for at trække penge fra, hvis de har fået udført arbejde af en håndværker, til at installere solcelleanlæg og andre energioptimerende tiltag, som gavner den danske klimaindsats.

Derfor var skatteminister Jeppe Bruus (S) i marts i samråd i Folketingets Skatteudvalg for at svare på spørgsmål om, hvordan afskaffelsen af det populære fradrag efter hans vurdering kommer til at påvirke den grønne omstilling. Det skriver bygtek.dk.

Kun en lille klimavirkning
Her forklarede den 43-årige skatteminister, at afskaffelsen af håndværkerfradraget skal ses i lyset af den enorme efterspørgsel på håndværksydelser, som har præget Danmark de seneste år.

Jeppe Bruus henviste samtidig til en analyse, der viser, at samfundets udgifter til fradraget ikke står mål med den gevinst, som man får.

Ifølge ham har håndværkerfradraget kun en lille virkning på den grønne omstilling.

- I forhold til den grønne omstilling er det ikke fradraget for håndværksydelser, der batter noget. De klimamæssige konsekvenser kan ikke umiddelbart kvantificeres nærmere, og det er vanskeligt at komme med et præcist tal for CO2-effekten.

- Det står imidlertid klart, at håndværkerfradraget ikke er en effektiv måde at fremme den grønne omstilling på.

Ikke et argument
Jeppe Bruus erkendte dog, at afskaffelsen af håndværkerfradraget vil føre til en faldende efterspørgsel på energibesparende håndværksydelser.

Til gengæld vil de stigende priser på energi trække i denne retning, mener ministeren.

- De høje energipriser giver dog i sig selv et incitament til energirenovering og er derfor ikke et selvstændigt argument for at opretholde fradraget.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Lad os hermed rose de radikale
LIGE NU