Annonce:
Annonce:

Problemer med klinker

Der skal være styr på mærkningen af klinker, hvis forbrugere skal være sikre på, hvad de køber og monterer, lyder det fra Sikkerhedsstyrelsen

Forbrugerne skal kunne vide sig sikre på, at klinker lever op til kravene. Arkivfoto: Colourbox
Forbrugerne skal kunne vide sig sikre på, at klinker lever op til kravene. Arkivfoto: Colourbox
Annonce:

Når man som håndværker eller privatperson køber klinker til et byggeprojekt, skal det være let og overskueligt at gennemskue, om de indkøbte klinker egner sig til formålet.

Det er imidlertid ikke alle klinke-produkter, som det gælder for, oplyser Sikkerhedsstyrelsen i en pressemeddelelse.

Ved mange af de i alt 18 produkter, som Sikkerhedsstyrelsen har kontrolleret i løbet af 2022, var der problemer med både mærkning, brugsvejledning og dokumentation.

Ti af produkterne stammer fra webbutikker og otte produkter fra fysiske butikker, og ud af de i alt 18 produkter fejlede 10 på et eller flere områder.

- Tre af klinkerne var ikke mærket med ydeevne, eksempelvis slidstyrke eller brandegenskaber, eller der var fejl i deklarationen af ydeevnen.

Annonce:

- Dermed har dem, der køber klinkerne ikke nogen chance for at vide, om produktet er ok til det, de vil bruge det til, siger produktchef Kirstine Gottlieb fra Sikkerhedsstyrelsen, i pressemeddelelsen.

For de produkter, hvor der ikke var korrekte oplysninger om ydeevne, krævede Sikkerhedsstyrelsen, at dokumentationen og mærkningen blev bragt i orden.

I tre tilfælde reagerede forhandlerne ikke på Sikkerhedsstyrelsens krav, og derfor er de af styrelsen blevet pålagt at stoppe salget af klinkerne, så de ikke ender ude hos forbrugerne.

Frivilligt stop
En række produkter manglede også den såkaldte CE-mærkning, blandt andet fordi fabrikantens navn og adresse manglede, mens nogle produkter ikke havde dansk brugsvejledning.

- En stor del af de klinker, vi har kontrolleret, er produceret i Tyrkiet, Italien og Spanien, men forhandles af danske forhandlere. De skal leve op til EU’s regler om produktsikkerhed, men de skal også leve op til særlige danske krav, blandt andet at der skal være en brugsvejledning på dansk.

Annonce:

- Hvis der ikke er en brugsvejledning på et sprog, som forbrugerne forstår, kan det være svært at montere klinkerne korrekt på gulvet eller væggen. Og de har heller ikke information om, hvordan klinkerne skal behandles korrekt, når de er taget i brug, siger Kirstine Gottlieb.

Nogle af forhandlerne har sørget for den nødvendige mærkning og dokumentation, mens andre frivilligt har valgt at stoppe salget af klinker, hvor dokumentation eller mærkning var mangelfuld.

Resultater af kontrollen

I alt 18 produkter er kontrolleret i 2022. Her er resultatet:

  • 8 produkter var i orden

  • For 1 produkt blev forhandleren vejledt om ændringer

  • 6 produkter blev bragt i orden ved, at forhandleren rettede op på mangler

  • For 3 produkter fik forhandleren krav om at stoppe salget

Kilde: Sikkerhedsstyrelsen

Skjulte skader kan gøre altaner usikre

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Inflation er den største ødelægger af almindelige menneskers økonomi
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: