Regeringen og DF vil frede erhvervsskolerne fra besparelser

Flere penge er på vej. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix
Flere penge er på vej. Foto: Sophia Juliane Lydolph/Ritzau Scanpix

De danske erhvervsskoler kan efter alt at dømme ånde lettet op efter flere års økonomisk tovtrækkeri med staten.

Det udskældte omprioriteringsbidrag, der siden 2014 har pålagt en lang række statslige institutioner at spare to procent på deres budgetter hvert år, ser ud til at være fortid for erhvervsskolerne.

Allerede fra næste år vil skolerne slippe for den omdiskuterede økonomiske finte. Det er regeringen og Dansk Folkeparti blevet enige om i forbindelse med finanslovsforhandlingerne.

- Vi har behov for mennesker, der kan bruge både hovedet og hænderne. Det skaber vækst og nye job, som vi har brug for, siger finansminister Kristian Jensen (V) ifølge mediet BygTek.dk.

Tiltaget skal ses i lyset af regeringens målsætning om, at hver fjerde elev i folkeskolen i 2020 skal tage en erhvervsuddannelse. Det tal ligger i år kun på 19,4 procent, hvis man laver et gennemsnit på landsplan.

Erhvervsskolerne har i flere år kæmpet med pålagte besparelser, der ifølge interesseorganisationen Danske Erhvervsskoler ville risikere at udhule uddannelserne på længere sigt.

Det er tidligere lykkedes hele sektoren at få udsat besparelserne, og så sent som i september i år lancerede regeringen et stort udspil med over 50 initiativer, der skal styrke de danske erhvervsskoler.

Kvaliteten er truet
At regeringen nu også vælger at sløjfe omprioriteringsbidraget vækker stor glæde hos brancheorganisationen Dansk Håndværk.

- Vores medlemsvirksomheder tørster efter kvalificeret arbejdskraft, og selv om de selv står for en stor del af uddannelsen, mens eleverne er i praktik, er den tid, hvor eleverne er på erhvervsskolerne, uhyre vigtig, siger direktør i Dansk Håndværk, Morten Frihagen ifølge BygTek.

Ifølge Louise Pihl, som er underdirektør i Dansk Byggeri, har de seneste års tilbagevendende besparelser på de danske erhvervsskoler været med til at true kvaliteten af undervisningen.

- Hvis erhvervsuddannelserne skal være attraktive for flere unge, kræver det, at undervisningen er i top, og at der er moderne værksteder og udstyr, siger hun ifølge mediet.

Mere fra Ekstra Bladet+

Mette Frederiksen slipper med skrækken og lader andre tage skraldet

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind