Regn, slud og sne på byggepladsen: Sådan kommer du sikkert gennem den danske vinter

Den danske vinter byder på masser af farer for håndværkere, men følger du eksperternes råd, kan du undgå de slemme stræk og bræk

Det første man ifølge arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri, Mette Møller Nielsen, skal sikre sig, er, om man har fast grund under fødderne. Arkivfoto: Anders Brohus
Det første man ifølge arbejdsmiljøchef i Dansk Byggeri, Mette Møller Nielsen, skal sikre sig, er, om man har fast grund under fødderne. Arkivfoto: Anders Brohus

Vejret er omtrent så omskifteligt i Danmark som situationen i Mellemøsten.

Derfor er det vigtigt at passe på sig selv, når man som håndværker færdes på byggepladserne.

Hvert år modtager Arbejdstilsynet en lang række anmeldelser om usikkert arbejdsmiljø, og en stor del af dem bliver givet i vinterhalvåret.

En af årsagerne kan være kulde, vind, regn og slud, der både påvirker underlaget, man går på, stilladserne og ikke mindst det elværktøj, man bruger.

Mette Møller Nielsen er arbejdsmiljøchef hos Dansk Byggeri, og hun bruger det meste af sin tid på at rådgive arbejdsgiverne i at skabe et sikkert arbejdsmiljø hele året rundt.

Det er altid arbejdsgiveren, der er ansvarlig for, at byggepladsen er sikker at færdes på – men det betyder ikke, at man som menig håndværker ikke skal være opmærksom på sine omgivelser.

Pas på håndværkernumse
Det første, man ifølge Mette Møller Nielsen skal sikre sig, er, om man har fast grund under fødderne.

Underlaget kan for eksempel blive glat, hvis temperaturen bevæger sig ned under frysepunktet i løbet af eftermiddagen.

- På en byggeplads skal der altid saltes eller gruses, hvis der er glat, og så skal alle selvfølgelig have sikkerhedssko på, siger arbejdsmiljøchefen og tilføjer:

- De typiske skader sker, når man skrider på underlaget, og dermed får et slemt stræk eller knæk i kroppen, når man forsøger at undgå at falde. Det kender vi alle sammen til.

Derudover skal man ifølge Mette Møller Nielsen passe på det, hun kalder for 'builders bum'.

- Om vinteren er det en rigtig god idé at bære varme overalls, sådan at du undgår at blive kold fra lænden og ned – et fænomen, som populært kaldes 'builders-bum' (håndværkernumse, red.). En kold lænd giver nemlig ofte lændesmerter, siger hun.

Rapporter til chefen
Hvis du skal bruge vinteren på en byggeplads, kan det være en god idé at tage ovenstående råd med dig på arbejde – både for din egen sikkerheds skyld og for dine kollegers. Mette Møller Nielsen opfordrer desuden til, at man rapporterer det til sin chef, hvis byggepladsen ikke lever op til rådene.

GODE RÅD til sikkerhed på byggepladsen

Sneen skal ryddes
Byggepladsen bør altid være ryddet for sne og derefter gruset. Det er især vigtigt at fjerne sneen, før den bliver til smeltevand, og din chef bør have området ryddet, før du møder på arbejde.

Luk bygningen til
Du skal være beskyttet mod kulde og træk, når du arbejder, og derfor bør alle eventuelle bygningsåbninger lukkes hurtigst muligt. Det hjælper også med at holde på den eksisterende varme, så du ikke bliver for kold under arbejdet.

Tænd lyset
Byggepladen skal være kraftigt belyst, og alle elektriske anordninger skal desuden være dirigeret væk fra arbejdet. Ledninger skal også være dækket ind og gerne hængt op, så man ikke snubler i dem.

Dæk stilladset ind
Hvis du ofte arbejder på et stillads, så hold øje med, om de er dækket til. Er det ikke tilfældet, så er du ikke tilstrækkeligt beskyttet mod vind og vejr.

Sig nej til pløre
Pløre er svært at undgå på en vintervåd byggeplads, men også farligt at færdes i. Derfor har din arbejdsgiver ansvar for at få vandet afledt, når sneen falder, eller regnen skyller ned.

Sæt tag over taget
Bygningen, der arbejdes på, bør overdækkes. På den måde bliver du ikke påvirket af vejret og kan fortsætte arbejdet uden at blive afbrudt.

Sikring af færdselsarealer
Du skal kunne færdes uden risiko for skrid og fald, og derfor skal der laves sikre færdselsarealer på byggepladsen.

Kilde: Branchefællesskabet for Arbejdsmiljø i Bygge og Anlæg

Mere fra Ekstra Bladet+

'Tøsedrengen'

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind