Rekordregn koster byggeriet dyrt - kunderne betaler på længere sigt

Hos Dansk Byggeri kan de gennem beretninger fra deres medlemmer og ved simpel observans konstatere, at den særligt våde vinter i Danmark har sat byggeriet bagud, og det rammer flere brancher hårdt nu og her

Efteråret og vinteren har været ekstremt vådt, og det kan mærkes i byggeriet. Foto: Finn Frandsen
Efteråret og vinteren har været ekstremt vådt, og det kan mærkes i byggeriet. Foto: Finn Frandsen

Der er endnu ikke lavet beregninger af, hvad den rekordvåde vinter i Danmark har kostet byggeriet, men hos Dansk Byggeri er de sikre på, at det i flere byggebrancher bliver dyrt.

Det siger chefkonsulent hos Dansk Byggeri Torben Hessing-Olsen.

- Det giver problemer, når der kommer regn i så store mængder, som det har været tilfældet her i vinter. Jeg er ikke et øjeblik i tvivl om, at når årsregnskaberne begynder at komme ind fra firmaerne, så vil man kunne aflæse konsekvenserne, siger Torben Hessing-Olsen.

Brancheafhængigt
Men det er også afhængigt af branchen, forklarer Hessing-Olsen.

Han peger blandt andet på tagdækkere og anlægsarbejde.

Tagdækkerne tør ifølge chefkonsulenten ikke tage imod nye ordrer, fordi de har en kæmpe pukkel liggende på de gamle, og de kan ikke fortælle kunderne, hvornår de kommer. Det er umuligt at planlægge.

I anlægsfaget tager det især længere tid, når det drejer sig om udendørs jordarbejde, fordi de kommer til at stå i pløre til anklerne eller værre.

- Det bliver én stor mudderpøl. Du kan grave nogle huller, og den næste dag kan du starte med at pumpe dem tørre for vand. De er vant til, at der skal pumpes vand ud, men i år har de pumpet på niveauer, de slet ikke er vant til, siger Torben Hessing-Olsen.

Den våde vinter

Ud over at blive den varmeste vinter nogensinde blev vinteren 2019-2020 også den næstvådeste, der nogensinde er målt.

Den hidtil højeste gennemsnitstemperatur var på 4,7 grader, som blev målt i vinteren 2006/2007.

Samme vinter blev desuden den vådeste nogensinde, idet der faldt 319 mm fordelt over de tre vintermåneder, og der nåede vinteren fra december 2019 til februar 2020 på et gennemsnitligt nedbørstal for hele landet på 280,3 millimeter.

Især februar bidrog med regn til det samlede regnskab, idet det blev den vådeste februar nogensinde med 135,1 mm nedbør, og det er altså den mængde nedbør, der nu kan give udfordringer.

Ny normal – ny pris
Hessing-Olsen forklarer, at det i sidste ende er kunderne, der kommer til at stå med regningen, hvis vintre som denne bliver den nye normal – hvilket der er en forståelse for, at det bliver – fordi håndværkerne bliver nødt til at regne det ind i priserne. Men her og nu koster det for dem selv.

- Problemet på den korte bane for en del mindre håndværksmestre er, at de ikke har taget højde for de her udfordringer i deres tilbud – det er baseret på en gammel normal. Det giver en ekstraregning nu og her, som ikke er sjov at give til kunderne, siger Torben Hessing Olsen.

Ifølge chefkonsulenten er man i flere byggebrancher begyndt at tage flere forholdsregler, end man gjorde før – regn er trods alt ikke en ny forekomst i Danmark.

Men næsten konstant regn i ugevis – og til tider i store mængder – er dog nyt, og derfor er nogle begyndt at lave totalinddækninger som eksempelvis en indpakning af hele huset i et stillads.

- På den måde er du mindre følsom over for dårligt vejr. Det giver selvfølgelig nogle ekstra omkostninger, sådan noget er dyrt, men alternativet er, at arbejdet går i stå, og så kan du ikke overholde dine tidsplaner, siger Torben Hessing-Olsen.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

- Vi kan bare sætte en finger op i luften og håbe på det bedste

Arkivfoto: Jens Dresling
Arkivfoto: Jens Dresling
 

Kim Sønderlyng, der er indehaver af firmaet HP-tag, har aldrig oplevet en så regnfuld vinter som denne, og det har sat ham bagud med opgaverne. Ekstra Bladet Håndværkeren har spurgt ham, hvilke udfordringer der har været.

- Hvilken betydning har den regnfulde vinter haft for jer?

- Vi har ikke fået produceret det, vi gerne ville. Det hele går langsommere, fordi vi ikke kan arbejde, når der er vådt.

- Vi er nok gået 35-40 procent ned i kadence, og jeg har jo stadig de samme lønudgifter, for jeg kan ikke sende mine ansatte hjem på dagpenge, når jeg nu skal bruge dem, lige så snart det er tørvejr. Så jeg har i lange perioder haft folk rendende, som måske kun yder 60 procent af, hvad vi kunne forvente.

- Hvilken betydning har det haft økonomisk?

- I sidste ende betyder det da, at jeg kunne have tjent flere penge, lad mig sige det sådan.

- Har det været særligt slemt denne vinter?

- Ja, vi har jo aldrig oplevet sådan en regnfuld vinter. Hvis det er sne, kan vi feje det væk og arbejde videre, men ved regn er det vanskeligt – man kan bare håbe på, at flere bygherrer laver noget mere overdækning. Ellers må vi indrette os efter vejret, det gør vi også, men her i år har det bare været ekstremt.

- Betyder det, at I er nødt til at sætte nogle nye deadlines til jeres kunder?

- Alt bliver rykket i øjeblikket. Under en normal dansk vinter kan vi sige, at vi kommer i næste uge, men her kan vi bare sætte en finger op i luften og håbe på det bedste. Og det betyder jo, at der er mere weekendarbejde.

- Har det så været nødvendigt med overarbejde, når der er tørvejr, for at komme i mål?

- Ja, vi arbejder lørdag og søndag, hvis vi kan komme afsted med det. Så der er klart mere weekendarbejde, end vi er vant til.

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+