Robotterne kommer - og aflaster

Når robotterne kommer, er det ikke for at stjæle håndværkernes job. Derimod vil de aflaste og hjælpe

Robotter er udbredte i industrien, men byggeriet er endnu ikke helt med. Dette er en Baxster Cobot, som bruges ved samlebånd. Foto: Stephanie Lecocq/Reuters
Robotter er udbredte i industrien, men byggeriet er endnu ikke helt med. Dette er en Baxster Cobot, som bruges ved samlebånd. Foto: Stephanie Lecocq/Reuters

Robotterne kommer og stjæler vores jobs. Det hører man ofte i medierne. Men lige når det gælder håndværksfagene, forholder det sig omvendt. Her vil robotterne i første omgang hjælpe og aflaste deres kolleger i kød og blod. Det fortæller robotekspert Lars Dalgaard, som er sektionsleder på Teknologisk Institut.

- Første bølge af robotter, vi kommer til at se på de danske byggepladser, bliver hjælpsomme robotter, hvis primære opgave bliver at aflaste håndværkerne for eksempel ved at udføre de tunge og besværlige løft og tage sig af repetitivt arbejde, som at skrue 2000 skruer ud på ingen tid. Det er sådan noget, robotter er rigtig gode til, siger robotekspert Lars Dalgaard.

Han arbejder til dagligt med at undersøge, hvordan man kan automatisere og effektivisere byggebranchen med robotter og droner. I løbet af 2020 søsætter han sammen med Danmarks Tekniske Universitet og innovationsnetværket RoboCluster et nyt projekt på en dansk byggeplads, som skal assistere.

- Vi vil udvikle en selvkørende robot, der via sensorer kan navigere rundt på byggepladsen og dermed undgå de forskellige forhindringer, der må være. Dens opgave er at transportere lange og uhåndterlige materialer i samarbejde med et menneske. Den skal assistere håndværkeren, og det er flere af denne type robotter, vi kommer til at se i fremtiden, siger Lars Dalgaard.

Lars Dalgaard mener, at robotterne kommer til at aflaste håndværkerne i fremtiden. Foto: Teknologisk Institut
Lars Dalgaard mener, at robotterne kommer til at aflaste håndværkerne i fremtiden. Foto: Teknologisk Institut
 

Elsker ensformigt arbejde
Når robotterne i første omgang skal hjælpe og aflaste håndværkerne, hænger det også sammen med, at arbejdsopgaverne på en byggeplads ofte er meget komplekse og kræver specialiseret viden – og en menneskehjerne – for at de kan løses.

En robot kan ikke selvstændigt løse den slags opgaver, som elektrikere, murere eller tømrere laver – i hvert fald ikke endnu.

- Robotter er vanedyr. De kan lide strukturerede omgivelser og vil helst ikke have overraskende opgaver, for dem ved de ikke, hvordan de skal løse. De er heller ikke særlig gode til at tilpasse sig. Da en byggeplads er et meget uforudsigeligt sted, der hele tiden forandres og er beskidt, bliver det et dårligt match. For en robot med beskidte sensorer dur ikke, siger Lars Dalgaard fra Teknologisk Institut.

Derfor vil robotterne på fremtidens byggepladser tage sig af de ensformige opgaver, der skal gentages mange gange. Som for eksempel at skrue skruer ud eller skære materialer til. Denne type robotter er allerede begyndt at rykke ind på byggepladserne.

Her afprøver Teknologisk Institut en undervogn fra firmaet Capra Robotics. Foto: Teknologisk Institut
Her afprøver Teknologisk Institut en undervogn fra firmaet Capra Robotics. Foto: Teknologisk Institut
 

Robotten er en sav
I begyndelsen af februar lancerede det danske firma Kobots, som ligger i Odense, robotten Amigo. Det er en stemmestyret robot, som elsker at skære gipsplader til. På byggepladser i USA og England kan man også møde robotten SAM, der kan lægge mursten tre gange så hurtigt som murersvenden.

- De her robotter kalder man cobots eller samarbejdsrobotter, for de virker kun i samarbejde med mennesker. Derfor bliver murersvenden eller de andre håndværkere heller ikke overflødige, for de skal i stedet betjene robotterne, siger han.

Ud over de samarbejdende cobotter kommer vi også til at se flere løfterobotter. Der findes allerede de såkaldte exoskeletter, og under denne kategori hører Lars Dalgaards eget aktuelle projekt, hvor robotten skal køre materialer rundt på byggepladsen.

- Man skal se robotterne som hjælpemidler og et værktøj på samme måde som en hammer og en sav. De vil tage sig af alle de opgaver, som slider på kroppen, og på den måde vil de også være med til at forebygge nedslidning, siger Lars Dalgaard fra Teknologisk Institut.

Som det er nu, er byggebranchen i Danmark en af de mindst automatiserede brancher, men potentialet er kæmpestort. En ny undersøgelse peger på, at teknologien på længere sigt vil kunne erstatte op mod 68 procent af den tid, en håndværker bruger på arbejdet. Det betyder, at han vil kunne koncentrere sig om de mere komplekse opgaver. Skal der gang i udviklingen, kræver det dog, at byggebranchen og teknologien mødes og finder ud af, hvor det virkelig er, at robotterne kan gøre en forskel.

- Som det er nu, er der meget lang vej, fordi robotteknologi stadig er meget dyrt, men behovet for automatisering er der, så når enderne mødes, vil det rykke noget, siger Lars Dalgaard.