Så galt står det til: Tyveriboom på byggepladser

I 2017 steg antallet af tyverier på landets byggepladser markant – udviklingen skaber bekymring

Flere af landets byggepladser blev sidste år ramt af tyveri sammenlignet med året før. Udviklingen skaber bekymring. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Flere af landets byggepladser blev sidste år ramt af tyveri sammenlignet med året før. Udviklingen skaber bekymring. Foto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Det er tidligt om morgenen, og du skal i gang med dagens arbejde. Du mener egentlig godt at kunne huske, hvor du lagde værktøjet i går, da det blev fyraften, men nu er det væk. Var din virksomhed eller byggeplads sidste år ramt af tyveri?

Så er I ikke alene om det.

Antallet af tyverier på byggepladserne er nemlig steget markant.

Efter en årrække med stabilt fald i antallet af anmeldte tyverier på landets byggepladser er kurven knækket den forkerte vej i 2017.

Ifølge nye tal fra Rigspolitiet steg antallet af anmeldte tyverier henholdsvis 10,2 procent i første kvartal af 2017, 15,3 procent i andet og 18,4 procent i tredje.

Udviklingen i antallet af indbrud fra landets byggepladser skaber bekymring hos blandt andre brancheorganisationen Tekniq, der efterlyser større fokus på problemet. Det oplyser de i en pressemeddelelse.

- For den enkelte virksomhed kan det have ganske store konsekvenser, når værktøj og materialer forsvinder. Ud over prisen ved at skulle genanskaffe det stjålne, så sættes arbejdet jo også i stå i en kortere eller længere periode, siger Jan Eske Schmidt, underdirektør i Tekniq Installationsbranchen, der repræsenterer de danske el- og vvs-installationsvirksomheder, i pressemeddelelsen.

Han understreger, at det kan være svært for virksomhederne at sikre sig fuldstændigt mod tyverierne, og at man ikke nødvendigvis kan gøre så meget.

- Vi ser jo, at selv aflåste containere brydes op, og så er det vanskeligt for virksomhederne at gardere sig bedre, siger han.

Få tyverier opklares
Rigspolitiets tal viser også, at sandsynligheden for, at tyvene fanges, er ganske beskeden.

I årets tre første kvartaler har der således været i alt 851 anmeldelser af tyverier fra byggepladser, samtidig med at der kun er blevet rejst 134 sigtelser.

- En del af forklaringen kan være, at det ofte er ganske svært at bevise, om byggematerialer eller værktøj er stjålet. Derfor kan det være en hjælp for politiet, hvis genstandene er mærket - for eksempel med syntetisk DNA, siger Jan Eske Schmidt.

- Samtidig viser tallene, at der er behov for, at man fra myndighedernes side øger opmærksomheden omkring denne type tyverier og i højere grad samarbejder med virksomhederne om at sikre byggepladserne mod ubudne gæster, siger han.

Forsikringsselskab anbefaler DNA-mærkning
Hos forsikringsselskabet Tryg er man jævnligt i kontakt med virksomheder, der har været udsat for tyveri på byggepladsen.

Tyverierne skaber stor frustration hos virksomhederne, der søger rådgivning hos selskabet om, hvordan de kan forebygge tyverierne fremover.

- Et af de tiltag, som vi anbefaler, er mærkning med syntetisk DNA, fortæller Charlotte Nolsøe Gøttler, forebyggelseschef i Tryg.

Selvom Tryg siden 2014 har tilbudt sine kunder DNA-mærkningsudstyr til cirka halv pris, er det stadig kun et fåtal af kunderne, der benytter sig af teknologien til at forebygge tyverier.

Det ærgrer Charlotte Nolsøe Gøttler på de erhvervsdrivendes vegne.

Ifølge forebyggelseschefen rummer den nye teknologi nemlig en række store fordele.

- DNA-mærkning øger muligheden for, at virksomheder, som er blevet bestjålet, kan få de stjålne genstande tilbage, hvis de bliver fundet, siger hun.

- Desuden har DNA-mærkning en forebyggende effekt, fordi mærkningen gør det sværere for tyvene at omsætte tyvekosterne som hælervarer, da de kan føres direkte tilbage til ejermanden. Og hverken tyve eller hælere ønsker at blive kædet sammen med et konkret tyveri eller indbrud, forklarer Charlotte Nolsøe Gøttler fra Tryg Forsikring.