Så sikre er de nye varebiler

Sikkerheden er i top blandt de nye varebiler, men to favoritter skuffer

Opel Vivaro er en af de mest solgte varebiler i Danmark på grund af en lang række gode kvaliteter. Men sikkerheden er ikke i top. Foto: Opel
Opel Vivaro er en af de mest solgte varebiler i Danmark på grund af en lang række gode kvaliteter. Men sikkerheden er ikke i top. Foto: Opel

I år er der kommet en lang række nye biler på markedet, som i høj grad henvender sig til byggebranchen. Ligefra mester-biler som Audi Q7 og Mitsubishi L200 til de mere klassiske varevogne som Renault Trafic og Opel Vivaro. Det europæiske institut Euro NCAP har testet bilerne for at finde ud af, hvor sikre de er, og resultaterne er generelt set opløftende.

Omfattende test
Bilerne bliver testet grundigt på fire forskellige områder. Den første kategori handler om sikkerheden for voksne i bilen.

Se også: Fylder 50 år: Få hele historien om Ford Transit  

Her klarer særligt Volvo XC90, Audi Q7 og VW Touran sig glimrende med mellem 88 og 97 procents vurdering. Men også nogle af de lidt billigere modeller som Suzuki Vitara og Renault Kadjar er med i toppen. Til gengæld ligger Opel Vivaro og Renault Trafic på en absolut sidsteplads med kun 52 point ud af 100 mulige.

Den anden kategori handler om sikkerheden for børn, der befinder sig i bilen. Her er det til gengæld Opel Vivaro og Renault Trafic, der er blandt de absolut mest solgte varebiler i Danmark, som scorer topkarakterer, mens Renault Kadjar og Mitsubishi L200 har knapt så imponerende resultater.

Sikkerhed til fods
Herefter er der fokus på sikkerheden for fodgængere i tilfælde af kollision. Mazda CX-3, Mitsubishi L200 og Ford S-Max er nogle af de modeller, der skiller sig ud i toppen på dette punkt, mens Renault Trafic og Opel Vivaro endnu en gang placerer sig helt i bunden af skalaen.

Se også: Håndværkeren forsvinder - håndværket består  

Til slut bliver bilerne vurderet på deres sikkerhedssystemer, som kan være med til at undgå ulykker. Det kan eksempelvis være vognbaneassistent, automatisk nødbremse og elektronisk stabilitetskontrol, som forhindrer bilen i at skride ud.

Her troner Volvo XC90 alene på toppen med de maksimale 100 procent, men også Audi Q7 og VW Touran leverer hæderlige resultater. Og endnu en gang er det Opel Vivaro og Renault Trafic, der må se sig henvist til bunden af listen.

Favoritter flopper
Som det fremgår, er det kun i forhold til børns sikkerhed i bilen, at Opel Vivaro og Renault Trafic formår at gøre sig positivt bemærket. På de andre områder dumper de to populære varebiler med et brag.

Se også: Duel: Offroadere med meget hård hud  

Til gengæld er det svært at komme udenom Volvo XC90, Audi Q7 og Suzuki Vitara, hvis sikkerheden er altafgørende for valg af varebil.