Sådan beskytter du virksomheden mod cyber-angreb

I takt med at alt bliver mere digitalt, er behovet for at passe på virksomheden online også steget markant. Selv små håndværksvirksomheder er i risiko for at blive hacket, og det kan blive en dyr fornøjelse

Se eller gense de gode råd fra sikkerhedseksperten Leif Jensen her. Videoreportage: Ekstra Bladet TV

Det er ikke kun i skurvognen og varevognen, at man som håndværksvirksomhed kan risikere, at der kommer ubudne gæster.

Også digitalt kan ondsindede hackere tage filer, fakturaer og regnskaber som gidsler og forlange store løsesummer for at give dem tilbage igen - og det kan blive en rigtig dyr omgang for den virksomhed, som bliver angrebet, fortæller Jakob Diget Møller, som er chefkonsulent ved Dansk Byggeri.

Her rådgiver han blandt andet håndværksvirksomheder i it-løsninger og digitalisering.

- Der er mange grelle historier, hvor det er blevet rigtig dyrt for virksomheder at få adgang til filer igen. For eksempel kostede et hackerangreb et nordjysk firma mindst en million kroner at genskabe flere måneders bogholderi, der ikke var backet up, siger Jakob Diget Møller.

Også små virksomheder bør være opmærksomme på it-sikkerhed, siger Jakob Diget Møller. Foto: Dansk Byggeri
Også små virksomheder bør være opmærksomme på it-sikkerhed, siger Jakob Diget Møller. Foto: Dansk Byggeri
 

Selvom flere og flere bygge-og anlægsvirksomheder er begyndt at sikre sig og investere i it-løsninger, så halter branchen dog fortsat efter erhvervslivet generelt, viser Dansk Byggeris årlige it-analyse.

- Som branche er håndværkerne lige så udsatte som andre, men man kan sige, at det gode håndværk måske fylder mere i bevidstheden end risikoen for it-kriminalitet, men det er noget, man skal tænke på og beskytte sig mod uanset virksomhedens størrelse, siger chefkonsulent Jakob Diget Møller. Derfor har han disse råd til håndværkeren:.

Reducer konsekvensen
Som tidligere nævnt kan det blive en rigtig dyr fornøjelse, hvis man som virksomhed bliver offer for et cyber-angreb. Tal fra konsulenthuset PwC viste, at mere end hver anden danske virksomhed i 2019 var udsat for angreb.

- Hvis man er på forkant og reducerer konsekvenserne ved et muligt angreb for eksempel ved at lave backup, kan det være, at man kan nøjes med at købe en ny computer, hvis man bliver angrebet. Det kommer selvfølgelig helt an på størrelsen af virksomheden, men jo mere man har kopier af, jo mere kan man nemt genskabe, siger Jakob Diget Møller.

Søg rådgivning
Uanset om man er i tvivl om, hvilken it-løsning der kan beskytte virksomheden, eller man har været under angreb, så er det altid en god idé at søge professionel hjælp og vejledning.

- Hvis man er medlem af Dansk Byggeri, kan man henvende sig hos os og blive sat i kontakt med professionelle it-eksperter, som kan hjælpe. Det er altid en god idé at få eksperter til at vurdere sikkerhedsniveauet, så man få lukket hullerne.

Hackerne bliver kun mere og mere opfindsomme, siger han.

Laver smitteapp til byggepladser

Begynd hellere i dag end i morgen
- It-sikkerhed er som med forsikringer: Det kan godt være, at det koster mere end ikke at foretage sig noget, men hvis først uheldet er ude, så bliver man virkelig glad for det. Derfor bør man som virksomhedsejer hellere gå i gang i dag end i morgen. Data er den digitale tidsalders valuta, og derfor vil man også gerne passe godt på dem, siger Jakob Diget Møller.

Reducer risikoen for at blive hacket
Uanset om der er tale om et større foretagende eller en enkeltmandsvirksomhed, skal man for sin egen skyld gøre det så besværligt for hackerne som muligt at bryde ind i computeren. Derfor skal man som minimum have en backup, men det er også en god idé at få installeret firewall og antivirusprogrammer.

- Man går jo heller ikke fra sit hjem uden at låse døren, og det rammer virksomheder og erhvervsdrivende meget hårdere end private, hvis de bliver hacket. Derfor skal man investere i beskyttelse, og selvom det koster, så er det nu engang dyrere at rydde op efter et angreb end at beskytte sig fra start, siger Jakob Diget Møller.

Find den rigtige it-løsning
- For bare ti år siden var det begrænset, hvad der var af it-løsninger og software på markedet, men i dag er der en skov af muligheder, og det kan være svært for den enkelte håndværksvirksomhed at finde ud af på egen hånd, hvilke der passer bedst til deres behov, siger Jakob Diget Møller.

Derfor anbefaler han også, at man søger råd og vejledning hos professionelle it-rådgivere, så man ikke risikerer at købe en dyr løsning, som ikke lever op til ens reelle behov.

Gør backup til en god vane
Det er et rigtig godt råd at gøre det til en god vane at lave en backup af ens kritiske data og dokumenter, som hackere kunne være interesseret i at låse og bruge til digital afpresning. Omvendt står man også over for at miste alt, hvis man ikke har en sikkerhedskopi liggende, og uheldet er ude.

- Nogle systemer laver automatisk en backup, men det skal man være sikker på og ikke bare gå ud fra.

Men med en backup kommer man rigtig langt, og en dygtig virksomhedsejer sørger for at backe up regelmæssigt, siger chefkonsulenten.

LIGE NU

Mere fra Ekstra Bladet+

Pape blev pelset af sin egen flok

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+