Samuel er klar til WorldSkills: ’Det er kæmpe stort’

Det danske landshold, der skal deltage i VM i Skills, er netop blevet sammensat. Landets flisemurere repræsenteres af 21-årige Samuel Birk Axelsen

Samuel Birk Axelsen vandt sidste år sølv i flisemurer-kategorien ved EM i Budapest. Tidligere i år vandt han DM i Skills for anden gang. Foto: SkillsDenmark/Per Daugaard
Samuel Birk Axelsen vandt sidste år sølv i flisemurer-kategorien ved EM i Budapest. Tidligere i år vandt han DM i Skills for anden gang. Foto: SkillsDenmark/Per Daugaard

14 af Danmarks største håndværkstalenter står klar til at forsvare Danmark og dansk håndværk ved WorldSkills i Rusland til august.

Landsholdet er blevet sammensat efter DM i Skills i sidste måned, hvor hele 43 danmarksmestre blev kåret, og tæller så forskellige fag som autolakering, tjener og konditor.

Blandt deltagerne er også den 21-årige flisemurer Samuel Birk Axelsen, der er dobbelt danmarksmester og sidste år vandt sølv ved europamesterskaberne i sit fag.

Han er netop udlært fra Techcollege i Aalborg og arbejder for murer- og tømrervirksomheden Kimbo.

Ekstra Bladet fanger ham under træningen i Hjørring, hvor han allerede er ved at gøre sig klar til VM i Kazan, Rusland. Konkurrencen løber fra 22. til 28. august.

– Hvordan træner du op til konkurrencen?
– Lige nu er jeg i Hjørring hos landstræneren for at træne. Her har jeg fem uger til at træne, plus al den træning jeg derudover har tid til i weekenderne og efter arbejde. Så den står på hård og intensiv træning fra nu af.

– Hvad betyder det for dig at deltage i WorldSkills?
– Det er kæmpe stort. Det er ubeskriveligt. Det er helt vildt. Jeg var med sidste år ved EM i Budapest, så jeg vil ikke sige, at jeg har prøvet det før, men noget lignende. Det er en kæmpe stor oplevelse, og ikke noget man kan købe for penge. Det er noget, man har gjort sig fortjent til.

– Hvad siger mester til det hele?
– Han bakker mig selvfølgelig op. Nu har jeg lige skiftet arbejde, men min nye chef har også fuld opbakning til det. Det var et af kriterierne for mig, at der skulle være tid til at træne op, og at chefen var indstillet på, at jeg kunne få fri i nogle uger. Men det har han taget imod med åbne arme.

– Hvad betyder din faglige stolthed for dig?
– Når man laver motiverne, sætter dem op og så kan se, at det er præcist og bare passer, så ved man, at det er rigtigt, det man gør. Jeg har haft nogle perioder, hvor jeg har været træt af murerarbejdet, men når det så kører her, så er det det hele værd. De her ting overskygger de mere mørke dage. Det kan virkelig kun anbefales, hvis man har mod på det.

– Hvad er dine chancer?
– Det er rigtig svært at spå om. Til EM var jeg så heldig at vinde en sølvmedalje, så målet er klart at vinde en Medaillon of Excellence. Det er et mål, men det er så ikke sikkert, at jeg kan leve op til det mål. Men jeg prøver, siger Samuel Birk Axelsen.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Landsholdet er et udstillingsvindue

Arkivfoto: SkillsDenmark/Per Daugaard
Arkivfoto: SkillsDenmark/Per Daugaard
 

WorldSkills udsprang af konkurrencer i Spanien i 1950. Europa manglede håndværkere efter Anden Verdenskrig, og konkurrencerne blev populære som reklame henvendt til unge mennesker.

I dag har WorldSkills cirka 75 medlemsnationer og holder VM hvert andet år. I de mellemliggende år afholdes EM – EuroSkills. Danmarksmesterskaberne i Skills bliver afholdt hvert år.

– Formålet med konkurrencerne fra DM til VM er at skabe øget fokus på erhvervsuddannelserne og det gode håndværk. Det er vigtigt både for håndværk, service og industri, for alle fremskrivninger siger, at vi står over for en alvorlig mangel på kloge hænder. Tendensen er den samme i hele Europa – undtagen Schweiz – og i mange andre verdensdele, siger Jesper Juul Sørensen, der er formand for SkillsDanmark, og tiløjer:

– Den mangel kommer til at gøre ondt i hele produktionen og bliver mærkbar for udviklingen i BNP. Det er derfor, vi tillader os at kalde vores landshold for 'Danmarks vigtigste landshold'.

Fremtidens vindere
Flere danske fag tog på egen hånd til WorldsSkills i 1990’erne, mens SkillsDanmark stod for den første samlede VM-deltagelse i 2009. Det første DM i Skills blev holdt i 2011.

– Vigtigst af alt bringer vores unge landsholdsdeltagere spotlys på uddannelser, hvor man får ansvar, frihed, og store udviklingsmuligheder for eksempel som selvstændig. Faglærte er fremtidens vindere på det danske arbejdsmarked, siger Jesper Juul Sørensen.