Sikkerheden halter på hustage og byggepladser

Arbejdstilsynet fandt sidste år manglende sikkerhed og social dumping på række byggepladser med private bygherrer

Alt for mange sikrer sig stadig ikke mod gennemstyrtning fra tage, slår arbejdstilsynet fast. Arkivfoto: Finn Frandsen
Alt for mange sikrer sig stadig ikke mod gennemstyrtning fra tage, slår arbejdstilsynet fast. Arkivfoto: Finn Frandsen

77 strakspåbud, 18 påbud med frist og syv forbud. Så mange reaktioner måtte Arbejdstilsynet sidste år notere sig ved besøg på i alt 71 byggepladser med private bygherrer.

Ifølge tilsynet blev påbuddene typisk givet, fordi håndværkerne lavede for mange tunge løft, manglede værnemidler som sikkerhedssko og høreværn eller arbejdede på tagene uden den nødvendige sikring.

Sidstnævnte er en af de ting, som Arbejdstilsynet har særligt fokus på. De seneste tre år har fire mennesker mistet livet ved faldulykker fra de tage, som de arbejdede på, men manglende sikring er alligevel et problem, tilsynet ofte møder.

- Vi må desværre konstatere, at manglende sikring mod gennemstyrtning stadig er et gennemgående arbejdsmiljøproblem på landets byggepladser. Men ulykkerne kan undgås, når arbejdsgiverne i samarbejde med de ansatte planlægger arbejdet, siger tilsynschef Lene Teilberg i en pressemeddelelse.

Hun opfordrer landets håndværkere til at tage leverandørens anvisninger alvorligt, tale mere om sikkerheden og benytte gangbroer og sikkerhedsnet undervejs i byggeprocessen.

Regelbrud på villaveje
Fem af de 71 aktioner var sidste år målrettet små villavejsbyggerier. Selv om de kun udgjorde en lille del af det samlede antal byggepladser, som tilsynet besøgte i 2018, så var der alligevel nogle problemer, der gik igen. Det påpeger tilsynschef for social dumping, Brian Brink Larsen.

- Arbejdstilsynet ser flere eksempler på, at der på villavejene er et begrænset kendskab til arbejdsmiljøreglerne, og på aktionerne møder vi også flere udenlandske virksomheder, der ikke er anmeldt i RUT (Registret for Udenlandske Tjenesteydere, red.), som de ellers har pligt til, siger han i en pressemeddelelse.

I alt 31 gange reagerede Arbejdstilsynet sidste år på virksomheder, der enten manglede at melde sig til RUT eller havde anmeldt sig forkert eller mangelfuldt.

Det fremgår ikke, hvor mange af de fem villavejsbyggerier, der havde problemer med RUT-tilmeldingen, men Arbejdstilsynet har i sinde at fortsætte med at lave aktioner på villavejene. Det slår Brian Bank Larsen fast i pressemeddelelsen.

- Generelt er det lidt mere tidskrævende at finde byggepladserne på villavejene, men til gengæld finder vi flere tilfælde af social dumping og dårligt arbejdsmiljø. Derfor fortsætter vi med at lave villavejs-aktioner i 2019, siger tilsynschefen.