Skurvognssnak kan godt handle om porresuppe og PR-tider

Håndværkere er generelt ikke gode til at passe på helbredet, og første skridt er at tale om det

Sundhed handler mere om motion end vægttab for håndværkere. Skal kroppen kunne holde til mange års fysisk hårdt arbejde, skal man styrke den. Foto: Gregers Tycho
Sundhed handler mere om motion end vægttab for håndværkere. Skal kroppen kunne holde til mange års fysisk hårdt arbejde, skal man styrke den. Foto: Gregers Tycho

Måske har du allerede stået i køen til maskinerne i fitnesscentret, købt en juiceblender eller gået i en bue uden om kiosken, hvor du plejer at købe smøger. Men selv om sundhed generelt er mere i fokus i årets første måneder, så fylder det mindre i bevidstheden hos særligt en gruppe: Mændene.

Sammenlignet med kvinder bliver der talt meget mindre om sundhed blandt mænd. Og dykker man ned i tallene, viser det sig, at mænd med korte uddannelser generelt er mere syge, døjer med overvægt og spiser mere usundt.

Mange håndværkere hører til denne kategori, og derfor er byggepladsen et af de steder, hvor det skal være mere almindeligt at tale om sundhed. Det påpeger Mie Møller Nielsen, sekretariatsleder i Forum for Mænds Sundhed – et partnerskab af over 40 organisationer, regioner og kommuner, der arbejder for at fremme mænds sundhed.

- Helt overordnet kan man sige, at mænd generelt er mere risikovillige, mindre opmærksomme på symptomer og dårlige til at tale om, hvordan de har det, hvilket i sidste ende betyder, at de ikke gør noget ved det, siger hun og tilføjer:

- Der er en mental barriere, der skal nedbrydes, for hvis man vil have sunde medarbejdere, bliver man nødt til skabe et rum for, at man kan tale om de her ting.

Helbredstjek rykker
Første skridt på vejen er at få informationerne helt ind i skurvognene. Så er der nemlig større chance for, at håndværkerne her får gjort noget ved sagen, fortæller Regitze Siggaard, der er Health Manager hos Ørsted.

- Vi har rigtig gode erfaringer med at sende sundhedsprofessionelle ud og tilbyde personlige helbredstjek. På den måde kan den enkelte blive klog på sin egen tilstand, og for mange er det en øjenåbner, som er med til at motivere dem til at ændre vaner, siger hun.

Faktisk har det vist sig, at hele 80 procent ville takke ja til et personligt sundhedstjek, hvis de fik det tilbudt i arbejdstiden, mens hele 89 procent ville få lavet det, hvis de regelmæssigt blev indkaldt til det.

Det fremgår af en undersøgelse, som Forum for Mænds Sundhed har lavet, og ifølge Mie Møller Nielsen rykker det at få tal på helbredet.

- Når de har nogle tal at forholde sig til og får redskaber til at ændre vaner i forhold til eksempelvis motion og søvn, så går de også i gang. Så er der ikke langt fra tanke til handling, siger hun.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Hårdt arbejde kræver motion

Det er nemt at sætte lighedstegn mellem sundhed og vægttab, men for mange håndværkere handler det i langt højere grad om at flytte fokus over på motion, når hverdagen skal gøres sundere.

Det er ofte fysisk krævende at være håndværker, men det hårde arbejde er ikke nok til at opbygge den kropsstyrke, der er nødvendig for at kunne holde til arbejdet i længden.

Ifølge Mie Møller Nielsen, der er sekretariatsleder i Forum for Mænds Sundhed, er manglende motion og styrketræning ved siden af arbejdet ofte en del af begrundelsen, når håndværkere får skader i ryg, hofter og led.

Lav øvelser i trucken
Mie Møller Nielsen foreslår, at man gør det til en vane at træne en lille smule – og det kan sagtens foregå i arbejdstiden.

- Motion i arbejdstiden er en rigtig god forebyggende indsats. Der findes små, simple øvelser, man endda kan lave, mens man arbejder, i sin pause, eller mens man sidder i trucken. Det er bestemt en gevinst i det lange løb, siger Mie Møller Nielsen og uddyber, at de små øvelser ikke behøver at tage mere end fem minutter ad gangen et par gange om ugen.

Fællesskabet er også en god drivkraft til en aktiv hverdag. På mange arbejdspladser har man succes med at arrangere gå-, cykel- eller løbeture, men det kan også være petanque eller andet, der afviger fra arbejdet, påpeger Regitze Siggaard, der er Health Manager hos Ørsted.

- Aktiviteter af den ene og anden slags er super, for sundhed handler om mere end bare kost og motion. Det handler i høj grad også om trivsel, sammenhold og om at gå glad på arbejde, og det er i sidste ende altafgørende for, om man kan finde motivationen til at ændre sine sundhedsvaner til det sundere, siger hun.