Snyd med løn til udlændinge

Syv ud af ti kontrollerede virksomheder underbetalte deres medarbejdere i 2019. Foto: Jakob Ehrbahn
Syv ud af ti kontrollerede virksomheder underbetalte deres medarbejdere i 2019. Foto: Jakob Ehrbahn

Når Københavns Kommune skal have bygget nye skoler eller plejehjem, så er der ofte ikke orden i lønforholdene hos virksomhederne. Det viser Københavns Kommunes egne kontrolbesøg. I 2019 fandt kommunens kontrolgruppe underbetaling i syv ud af ti kontroller, hvor de tjekkede efter mistanke om snyd. I alt blev virksomheder taget i at snyde med løn, tillæg eller pension i 219 tilfælde.

Tallet var det samme som året forinden.

– Vi kræver, at medarbejderne bliver efterbetalt den løn, de mangler, og at arbejdsgiveren fremadrettet sætter lønnen op svarende til overenskomsten, forklarer David Salomonsen, chef for udbud og kontrakter i Københavns Kommune, til dr.dk.

Kontrol og straf
Efter flere sager om social dumping indførte Københavns Kommune, at de skulle have ret til at kontrollere og straffe entreprenører, hvis der var snyd med løn til udenlandske ansatte. Mange kommuner i hele landet har indført klausuler i deres byggekontrakter, så virksomhederne skriver under på at give løn svarende til danske overenskomster. Flere har også kontrolgrupper.

De virksomheder, som har snydt med løn til deres ansatte i 2019, kommer ifølge Københavns Kommune til at betale 1,5 millioner kroner til dem, som er blevet udsat for snyd.