Søg støtte til nye effektive løsninger

Håndværkervirksomheder og tech-startups kan få op til 750.00 kroner til at effektivisere den danske byggesektor

Ny teknologi i byggeriet kan gøre branchen 15 procent mere effektiv. Foto: Steffen Stamp
Ny teknologi i byggeriet kan gøre branchen 15 procent mere effektiv. Foto: Steffen Stamp

Kan kunstig intelligens, robotteknologi og digitalisering af byggeprocessen udvikle den danske byggebranche, så den bliver mere effektiv, innovativ og i sidste ende mere bæredygtig? Det skal en række samarbejder mellem små og mellemstore danske virksomheder inden for byggeriet og tech-startups fra EU forsøge at give svar på i løbet af de kommende år.

For byggebranchen kalder på effektivisering.

Det fastslår både danske og internationale undersøgelser. Blandt andet anslår McKinsey, at branchen på globalt plan rummer effektiviseringspotentialer på 50-60 procent. Heraf står implementering af ny teknologi alene for op imod 15 procent.

I Danmark har mange små og mellemstore virksomheder innovative og bæredygtige løsninger til byggeriet, men ikke nødvendigvis indgående kendskab til de nyeste teknologier, der kan fremme implementeringen eller skaleringen. Omvendt findes der mange startups i EU, der netop har teknologi-spidskompetencer, men ikke direkte fokus på byggeriet som anvendelsesområde.

Konkrete udfordringer
Det nye projekt, Tech Match, skal matche danske byggevirksomheder, der står med konkrete projekter eller udfordringer, med tech-startups fra EU, som beskæftiger sig med den rette teknologiske løsning.

Målet er, at danske virksomheder får tilført nye teknologier helt ind i udviklingsarbejdet, som kan være afgørende for deres kapacitet til at bygge mere effektivt og bæredygtigt. Samtidig skal programmet tiltrække international talent til Danmark og give de tech-startups, der deltager, mulighed for at teste og videreudvikle deres løsninger, så de er tilpasset de udfordringer, som danske virksomheder i byggesektoren står med.

– Med Tech Match får de danske SMV’er, som er parate til et teknologi-boost, en enestående mulighed for at sætte udviklingen af deres bæredygtige løsninger i et langt højere gear og forhåbentligt bidrage til et mere effektivt byggeri, siger projektchef i Realdania, Simon Kofod-Svendsen, i en pressemeddelelse.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Bag om Tech Match


Bag programmet står Realdania med en bevilling på 15 millioner kroner over de kommende to-tre år. Realdanias investering geares af EU-støttede startups, der har funding i ryggen med et tilsvarende beløb.

De EU-støttede startups administreres af virksomheden FundingBox. FundingBox er Europas førende distributør af EU-midler på tech-området med 70 millioner euro fordelt på 25 initiativer. FundingBox driver desuden en online platform med 22.000 tech-startups og SMV’er, som over de sidste fem år har deltaget i EU Kommissionens Horizon fondsinitiativer.

BLOXHUB, som er en innovationshub i Danmark, der arbejder med bæredygtig byudvikling, står for at rekruttere de danske virksomheder. Samtidig understøtter BLOXHUB samarbejdsprojekterne og sikrer videndeling på tværs samt en bredere formidling til branchen undervejs, og efter projekterne er afsluttet.

Forventningen er at etablere mellem 12 og 15 Tech Match-forløb, som samlet set strækker sig over 2020-2022. Programmet tager afsæt i danske små og mellemstore virksomheders udviklingsprojekter/-områder. To gange årligt er der ansøgningsfrist for danske virksomheder, som herefter matches med EU-startups, der sammen definerer et udviklingsprojekt af seks-ni måneders varighed.

Hvert projekt kan modtage op til 750.000 kroner i støtte, som kan gå til materialeindkøb, ekspertbistand og udviklingstid.