Solidaritet: Fem håndværkere redder byens forsamlingshus

Det var ikke svært for Keld Nielsen og hans fire håndværkervenner at tage beslutningen om at købe byens gamle forsamlingshus. De kan jo selv renovere det

Privatfoto
Privatfoto

I en lille by er der en ting, der er vigtig: Fællesskabet. Så da forsamlingshuset i Højer, en lille sønderjysk by under Tønder Kommune, blev sat til salg, tog det ikke lang tid for en gruppe lokale håndværkere at tage beslutningen om at gå sammen og købe Højer Hus.

– Hvis forsamlingshuset lukkede, kunne vi risikere, at det blev lavet om til ferielejligheder, et pizzeria eller noget helt tredje, siger Keld Nielsen.

Han er direktør for en møbelfabrik i Højer. Det var, efter at han havde talt med fire andre lokale håndværkere – to murere, en snedker og en malermester – om konsekvenserne af at miste Højers eneste forsamlingshus, at de fem mænd valgte at byde 90.000 kroner på Højer Hus.

– Jeg tror ikke, at vi fik lov at købe forsamlingshuset, fordi vi bød den bedste pris. Men det, vi havde af planer for huset, syntes ejerkredsen bedst om, siger Keld Nielsen.

Her på billedet ses både ejerne af forsamlingshuset og kogekonen, Laila Gubi. Fra venstre er det Daniel Karbing, Brian Gubi, Laila Gubi, Jan Karstensen, Stephan Wendicke, Morten Jepsen og Keld Nielsen. Privatfoto
Her på billedet ses både ejerne af forsamlingshuset og kogekonen, Laila Gubi. Fra venstre er det Daniel Karbing, Brian Gubi, Laila Gubi, Jan Karstensen, Stephan Wendicke, Morten Jepsen og Keld Nielsen. Privatfoto
 

Sjov og ballade
1. september overtog de fem håndværkere nøglerne til Højer Hus, og de er godt i gang med at sætte det i stand. Meget skal laves, inden huset bliver det fest- og forsamlingssted for byens indbyggere, som Keld Nielsen og hans kolleger drømmer om.

– Vores plan er at opgradere huset ved, at vi hver især byder ind med noget. Men nogle ting skal vi købe udefra som for eksempel VVS-installationer, siger Keld Nielsen.

Det er hårdt arbejde at skulle renovere et helt forsamlingshus, når man også har et fast job. Men mændene kender alle hinanden i forvejen, og de er gode til også at have det sjovt, fortæller Keld Nielsen

– Vi har jo mødtes rigtig mange gange, og det bliver også til grin og pjat. Det er sjovt at være sammen om sådan et projekt. Det er super spændende, og byen bliver rigtig glade for det, siger han.

Privatfoto
Privatfoto

Lejer det ud
Selv om Højer Hus endnu ikke er sat helt i stand, er Keld Nielsen og hans kolleger allerede begyndt at leje forsamlingshuset ud til indbyggerne i Højer.

– Det er lejet ud til flere fester fra midten af november, og der er også flere, der har efterspurgt at booke det til næste år, siger Keld Nielsen.

Han er tilfreds med sin beslutning om at gå sammen med sine naboer om at redde byens lokale forsamlingshus.

Højer Hus er en vigtig del af byens sjæl, og det havde haft konsekvenser for indbyggerne, hvis det var blevet lukket.

– Vi har fået super fine tilbagemeldinger fra folk. De takker os på kryds og tværs, fordi nogle tog initiativ til at redde forsamlingshuset, siger Keld Nielsen.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Sådan vil fem håndværkere drive et forsamlingshus

Privatfoto
Privatfoto
 

Det er ved at samarbejde, at de fem lokale håndværkere i Højer, som er gået sammen om at købe byens lokale forsamlingshus, vil sætte bygningen i stand. Noget hjælp er de dog nødt til at betale for, siger Keld Nielsen, som er en del af håndværkergruppen.

– Der er flere dele af huset, der skal sættes i stand. Vi regner med at have 1. sal færdig til december, siger han.

Han forklarer, at de er begyndt at søge fonde, så de kan få økonomisk støtte til et nyt køkken, loft, gulv og belysning til forsamlingshuset.

Privatfoto
Privatfoto
 

Højer Hus skal være et lokalt fest- og forsamlingssted, og for at få økonomien til at løbe rundt skal huset lejes ud.

– Vi håber på, at det bliver udlejet aftener og weekender. Og i hverdagene skal huset lejes til foreninger som Ældre Sagen, der kan lave en kortklub for eksempel. Det skal være til et symbolsk beløb, for formålet er, at det ikke skal stå tomt i hverdagen, siger Keld Nielsen.

Fordi de fem håndværkere alle er fuldt beskæftigede i hverdagen, har de ansat en kogekone, der skal sørge for driften i hverdagen. Hun kan også stå for mad og oprydning, men det er selvfølgelig mod betaling, oplyser Keld Nielsen.

BREAKINGBREAKING

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+