Støvsuger landets byggepladser

Byggeri’20 er et kæmpe trækplaster for landets håndværkere. Over 26.000 fagfolk besøger messen

Produktfremvisningtil messen i 2018. Byggeri '20 løber af stablen 10.-13. marts. Foto: Danske Byggecentre
Produktfremvisningtil messen i 2018. Byggeri '20 løber af stablen 10.-13. marts. Foto: Danske Byggecentre

Når brancheforeningen Danske Byggecentre i år slår dørene op for Byggeri’20, vil busser fra hele landet komme valfartende med byggeriets fagfolk.

I løbet af de fire dage messen varer, vil der komme mellem 26.000 - 30.000 besøgende for at se, hvad de omkring 300 leverandører har at byde på af produkter og nye løsninger til arbejdet.

- Messen er et udstillingsvindue for os, men det er også et sted, hvor man kan få rådgivning, når man skal lære nye produkter at kende. Dagene går jo typisk med, at man skal passe det, som man er god til og bygge nogle huse.

- Men det, at man en gang imellem lige lægger murerskeen og tager en tur på messe for at se nyheder, er med til at udvikle branchen og den enkelte håndværker, siger Palle Thomsen, administrerende direktør i Danske Byggecentre.

Netop fordi gæsterne kan komme ud og afprøve og se nye løsninger, gør messen også meget ud af at invitere fagskoler med til messen.

- Vi har også sat fokus på, at mester skal huske at tage sin svend og lærling med. Vi forsøger at fortælle, at det her er et sted, hvor man virkelig lærer noget. Her kan man tage produkterne i hånden og blive rådgivet om, hvordan de bruges, siger Palle Thomsen.

Hvirvelvind af bæredygtighed
Det er hvert andet år, at messen bliver afholdt, og siden sidst er der sket en del i branchen.

Palle Thomsen mener, at især dagsordenen om bæredygtighed er kommet ind fra højre de seneste par år. Flere efterspørger bæredygtige produkter.

- Den her bæredygtighedsdagsorden er kommet ind som en hvirvelvind de sidste to år. Vi har haft fokus på det i ti år, hvor vi først begyndte at kigge på energieffektive boliger og materialer, hvor vi tænker på, hvor meget energi vi bruger på at lave dem.

- Vi vil gerne kigge på bygningen som et hele - fra det bliver bygget, til det bliver pillet ned igen. Hvad er omkostningen ved det? Det er det, som er den reelle pris for en bygning i stedet for, hvad det lige koster at smække 300 kvadratmeter op, siger Palle Thomsen.

Palle Thomsen, administrerende direktør i Danske Byggecentre. Foto: Danske Byggecentre
Palle Thomsen, administrerende direktør i Danske Byggecentre. Foto: Danske Byggecentre
 

Danske Byggecentre arbejder på at få en politisk regulering, som stiller krav til, hvad byggematerialerne må have kostet for klimaet og miljøet.

- Som det er i dag, er der ikke krav om noget som helst. Du kan bygge med hvad som helst uden at tænke over noget som helst. Men vi arbejder på at få reguleret og sat standarder for, hvad byggematerialer må indeholde, og der er vi i dag gode til at hjælpe vores medlemmer med at kunne levere den dokumentation, som standarderne kræver, til deres kunder, siger Palle Thomsen.

Det er 19. gang, at messen løber af stablen, men Palle Thomsen bliver aldrig træt af at opleve, hvordan messehallen i Fredericia bliver fyldt, når Byggerimessen åbner.

- Jeg glæder mig til at stå om morgenen og se de lange køer af mennesker, der står og venter på at komme ind og se nye produkter - det gør udstillerne også. Når dørene så åbner, så går der ikke mere end to minutter, så er hallerne fyldte. Det er virkelig en oplevelse, siger administrerende direktør i brancheforeningen Danske Byggecentre, Palle Thomsen.

Fakta

  • Byggeri-messen har gennem årene positioneret sig som en af Skandinaviens vigtigste fagmesser for byggevarer. Den afholdes hvert andet år i MESSE C i Fredericia. Næste messe løber af stablen 10. – 13. marts 2020. Det er gratis at deltage for fagfolk mod registrering.
  • Første Byggeri-messe blev afholdt i 1985 i Fredericia. Det var under en storstrejke, men blev alligevel en kæmpe succes. Messen blev flyttet til lige år for at undgå flere strejker og har været afholdt hvert andet lige år siden 1986. Byggeri’´20 er således 19. udgave, som dog ligger i et år, hvor der bliver forhandlet overenskomster.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Håndværkere skal have solid mad

Brian Therp er køkkenchefi Messe C. Foto: Messe C
Brian Therp er køkkenchefi Messe C. Foto: Messe C
 

Udover at være et mekka for byggevarer, så er der også en anden vigtig del af Byggeri-messen.

Det er maden.

Køkkenchefen i Messe C, Fredericia, fortæller, at messen ultimativt er det største arrangement for restauranterne i messehallen på hele året. Over 6000 er allerede tilmeldt frokost i restauranten, så der skal forberedes en del.

– Vi startede sidste sommer med at lave menu. Når vi så møder i januar, så laver vi de første ting klar. Vi laver for eksempel omkring 600 kilo kød til frikadeller, som vi laver i forvejen, pakker og fryser ned, siger Brian Therp, køkkenchef i Messe C.

Udover de varme frikadeller serveres der også gravad laks, roastbeef, flæskesteg, leverpostej, tarteletter samt ost og kiks til de sultne håndværkere. Alene flæskestegen er der bestilt et halvt ton hjem af.

– Det er jo håndværkere, og de spiser godt. Det skal være klassiske danske retter, siger Brian Therp.

Hårdt arbejde
Brian Therp fortæller, at de har rygende travlt, når messen løber af stablen. Normalt har restauranterne 12 - 15 ansatte, men under Byggeri’20 er der helt op til 180 medarbejdere. Udover de 6000 til frokost kan man også få stillet sulten ved en af de andre restauranter samt et pizzeria og en pølsevogn.

– Jeg elsker, når vi har gang i de store messer, og det hele bimler og bamler derudaf. Siden 1996 har jeg kun misset messen en gang, og der var jeg meget urolig, fordi det er så intenst og specielt at køre det, og jeg tænkte bare: Hvorfor er jeg ikke med? siger Brian Therp.

Han fortæller også, at tidligere kolleger kommer ind for at hjælpe med messen, også selv om de har fået nye jobs andre steder.

– Det er, fordi det er så sjovt at være med til det her, siger Brian Therp, køkkenchef i Messe C.