Svært for små virksomheder at låne

Det er sværere for små virksomheder at låne penge – og nye bankkrav gør det endnu sværere

Særligt små virksomheder har trange vilkår, når det handler om at få lov at låne penge. Arkivfoto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix
Særligt små virksomheder har trange vilkår, når det handler om at få lov at låne penge. Arkivfoto: Finn Frandsen/Ritzau Scanpix

Der er stor forskel på, hvor svært det er for små og store virksomheder at låne penge. En spørgeundersøgelse fra Dansk Byggeri viser, at jo mindre virksomhederne er, jo sværere er det at låne.

Og desværre stopper de dårlige nyheder for mindre virksomheder ikke der, for Finanstilsynet lægger op til at indføre nye, skrappere krav til bankerne, som vil gøre situationen for de små virksomheder endnu værre fra næste år.

Det skriver Dansk Byggeri i en pressemeddelselse.

Baggrunden er, at Finanstilsynet har udgivet en ny vejledning med krav til bankerne om at polstre sig endnu bedre, og den vejledning ser ud til at gøre det sværere for især mindre virksomheder i yderområderne at skaffe penge på lånemarkedet. Krav, der i høj grad vil ramme de virksomheder, som i forvejen har det vanskeligst, lyder det fra Dansk Byggeri.

I Dansk Byggeris nye konjunkturbarometer er der en klar sammenhæng mellem virksomhedernes størrelse og hvor positivt, de opfatter deres adgang til finansiering.

– Det er bekymrende
65 procent af de store bygge- og anlægsvirksomheder med over 100 ansatte vurderer, at de har gode muligheder for at låne.

Tallet er nede på godt 20 procent, når man spørger de helt små virksomheder i branchen.

– Forskellen mellem store og små virksomheder er bemærkelsesværdig, og det er bekymrende. Ikke mindst fordi de nye krav fra Finanstilsynet vil øge den ubalance, der i forvejen er mellem land og by og store og små virksomheder, siger Torben Liborius, erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri, i pressemeddelelsen.

Derfor opfordrer Dansk Byggeri Finanstilsynet til at ændre udkastet til de nye krav og tage mere individuelle hensyn til de enkelte bankers situation og risici i stedet for at lægge samme kapitalkrav ned over alle.

– Hvis vi fortsat ønsker, at de mindre virksomheder skal kunne leve og tage lærlinge i hele landet, så er der mørke skyer på himlen. Og de er mere mørke, end de burde være, fordi der både er udsigt til lavere vækst og strammere krav fra Finanstilsynet til bankerne, når de skal yde lån, siger Torben Liborius.

Hvis Finanstilsynets udkast til nye kapitalkrav bliver en realitet, vil de træde i kraft ved årsskiftet.

Mere fra Ekstra Bladet+

Pape blev pelset af sin egen flok
LIGE NU

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+