’Sveden pibler jo af os’

Der blev knoklet og kælet for detaljen til den helt store guldmedalje, da Danmarks største håndværkertalenter kæmpede om førstepladsen til DM i Skills 2015

DM i Skills var igen i år en kæmpe succes. Mere end 60.000 besøgende var forbi Bella Centeret for at overvære de mange kyndige unge mennesker i fuld sving. Foto: Skovdal.dk
DM i Skills var igen i år en kæmpe succes. Mere end 60.000 besøgende var forbi Bella Centeret for at overvære de mange kyndige unge mennesker i fuld sving. Foto: Skovdal.dk

Som løver i bur arbejder seks unge murere ved hver deres rygeovn under opbygning. De er dybt koncentrerede og fokuserer udelukkende på deres sten og mørtel og den opgave, der er foran dem.

Mellem de seks unge murere og tilskuerne er en indhegning af reb, som signalerer ’hertil, men ikke længere’. Det er okay at støtte sin favorit, men deltagerne skal have fred og plads til at udføre den opgave, som de i flere måneder har øvet sig på. På tilskuersiden af rebet står familie, venner og elevkammerater med alvorlige miner og tripper nervøst. Man kan aflæse i deres ansigtsudtryk, hvad der står på spil: Danmarksmesterskabet i Skills 2015.

Se også: Håndværkere får færre klager

- Jeg blev nummer to sidste år med 0,9 point op til førstepladsen, så i år kunne det være rigtigt sjovt at vinde. Lige nu er det sjette gang, at jeg bygger rygeovnen, fordi jeg har trænet opgaven med en lærer på min skole i halvanden måned op til DM, siger Daniel Willemoes Pedersen på 22 år.

Han er murerelev fra erhvervsskolen Selandia i Slagelse og har ligesom de fem andre deltagere i murerkonkurrencen forberedt sig grundigt på de tre dage i Bella Centeret på Amager, hvor DM i Skills 2015 afholdes. I sin frokostpause under konkurrencen har Daniel et par minutter til en kort snak.

Han fortæller, at han ser præcision som en af sine styrker i konkurrencen, da han er stærk til at overholde mål på tegninger. Og så er han ydmyg i forhold til, hvad det kan betyde for hans karrieremuligheder, at han flere gange har deltaget ved danmarksmesterskaberne og høstet gode slutplaceringer.

- Hvis man går rundt og kalder sig selv for danmarksmesteren, så kan der hurtigt komme rigtigt meget pres på. Vi har fået lov til at træne den her opgave en del gange, men ude i virkeligheden har man kun et forsøg. Så der er en forskel, siger Daniel Willemoes Pedersen.

Vil vinde
Et par stenkast fra murerne er en anden konkurrence i fuld gang. Her er det tømrerne, som skal bygge en mindre udgave af tårnet fra Københavns Zoologiske Have. Tårnet består af tre forskellige moduler, så der er rigeligt at holde styr på for de fem deltagere.

En af dem er 18-årige Anton Holm. Han er elev på Københavns Tekniske Skole og kvalificerede sig til Danmarksmesterskaberne ved at vinde det regionale mesterskab i København og Nordsjælland. Det er første gang, han deltager ved DM og selvtilliden og kampgejsten er i top hos den unge tømrer.

- Jeg er et ekstremt konkurrencemenneske og vil enormt gerne kunne sige, at jeg er Danmarks bedste. Det er også derfor, det er så nervepirrende at være med, fordi jeg vil vinde. Sveden pibler jo af os, siger Anton Holm med henvisning til sig selv og sine konkurrenter, der alle har en rødlig kulør i ansigterne og ser ud til at være kogepunktet nær.

Verdensmesteren motiverer kollegaer
Tilbage ved murerne lusker en mand rundt i kulissen. På skift går han hen til hver af de seks deltagere, giver et råd med på vejen og et opkvikkende ord. Han er en slags mentor for de unge murere og lidt af en celebrity på de her kanter.

Navnet er Nicolai Asmussen, og den 25-årige mands præstationer er legendariske; i 2010 vandt han den første udgave af DM i Skills, og et år senere blev det til en guldmedalje-triumf ved verdensmesterskaberne i London. Han er den eneste dansker, der har vundet guld til World Skills.

- Når jeg tænker tilbage på DM, så husker jeg især, at det var mega nervepirrende. Man skal være fokuseret og lukke sig inde i sin egen verden. Jeg syntes, det var fedt, fordi jeg er konkurrencemenneske, og det skal man nok være for at deltage på det her niveau, siger Nicolai Asmussen.

Som tidligere danmarks-og verdensmester har Nicolai Asmussen noget nær papir på at være en usædvanligt dygtig murer. Han forklarer da også, at førstepladserne til nationale og internationale konkurrencer påvirker hans arbejdsliv og de mennesker, han arbejder med.

- Mesterskaberne betyder meget for min karriere, og jeg bruger dem fagligt. Jeg går i det tøj, hvor der står DM i Skills på. Jeg tror, at de håndværkere, der ser tøjet og kender mig, forhøjer deres kvalitet. På den måde er DM i Skills med til at skabe opmærksomhed på betydningen af godt håndværk, siger Nicolai Asmussen.

Skærm

Hent flere
Hent flere