Tag det roligt: Danskerne tror ikke på en snarlig fremtid uden håndværkere

Robotter kommer ikke til at erstatte håndværkere lige foreløbigt, er meldingen fra danskerne

Vi tror ikke, at robotter erstatter håndværkerne i nærmeste fremtid. Foto: Colourbox
Vi tror ikke, at robotter erstatter håndværkerne i nærmeste fremtid. Foto: Colourbox

Skal håndværkere frygte en snarlig fremtid, hvor robotter sætter vinduer i helt på egen hånd, og håndværkerne bliver overflødige?

Ikke hvis man spørger de danske forbrugere.

I en ny undersøgelse, som Dansk Byggeri har fået foretaget, er meldingen fra danskerne, at de ikke tror, at håndværkere bliver erstattet af robotter.

I undersøgelsen er det kun 14 procent af de adspurgte, der tror, at håndværkere bliver erstattet af en robot inden for 10 år.

Faktisk er der 39 procent af de adspurgte i undersøgelsen, som er af den overbevisning, at det aldrig kommer til at ske, at robotter erstatter håndværkere af kød og blod.

- Det er ikke så overraskende, for jeg tror, at mange danskere svarer ud fra den virkelig, de kender. Og den virkelighed, de kender i dag, er at ringe og bestille en murer, en tømrer eller lignende. Det er ikke at overlade jobbet til en robot, siger Inger Petersen Thalund, underdirektør i Dansk Byggeri, til Ekstra Bladet.

Håndværkerne er landets mest flittige

Hjem i privaten
I undersøgelsen bliver deltagerne også spurgt om deres forhold til at handle på nettet.

Her siger de fleste danskere ja til at købe tøj og sko ved hjælp af få klik, mens kun mellem fem og ti procent har erfaring med at bestille en håndværker på nettet, og det overrasker ikke underdirektøren.

- Vi har vænnet os til, at vi kan gå på nettet, når vi skal bestille et par nye jeans, så det er vi trygge ved, men vi er endnu ikke trygge ved at bestille en håndværker på nettet, siger Inger Petersen Thalund.

Ifølge hende er det i høj grad et spørgsmål om tillid.

- Vi lukker et fremmed menneske ind i vores hus, når vi bestiller håndværkere, og der har vi nok svært ved at sætte os ind i, hvis ikke det er et menneske af kød og blod, men i stedet en robot, siger hun.

Men selv om der er skepsis over for robotter som direkte erstatning for håndværkere, tror hun på, at vi vil se mere teknologi i byggeriet fremover.

- Jeg tror ikke, at det kommer til at ske, at en robot kommer hjem og ringer på døren selv, men nogle af håndværkernes redskaber vil blive erstattet af en robot – for eksempel en robot, der kan sætte et vindue helt præcist i eller en 3D-printet carport, siger hun.

Mit EB

Opret en gratis konto og få adgang til:
miteb-dagensvigtigste.jpg

Dagens vigtigste

Redaktionen udvælger dagens vigtigste historier, så du altid får det nyeste fra ind- og udland

miteb-lokalenyheder.jpg

Lokale nyheder

Få nyheder fra dit nærområde, og hold dig opdateret på vejr, trafik og erhvervs-nyheder i dit nabolag.

miteb-follow.jpg

Følg emner

Abonnér på de emner, der interesserer dig, så du aldrig går glip af noget.

miteb-saved.jpg

Gem artikler

Læst noget interessant?? Gem artiklen til senere.

Vi indfører et nyt univers