Test: Nye batterier giver rundsaven mere power – men det er ikke for alle

Større batterier giver nye muligheder, hvis man tager rundsaven med på taget. Nogle af dem vejer dog lige lovlig meget

Casper Kjerumgaard har skåret lægter, krydsfinér og brædder med rundsavene. Foto: Mathias Gram
Casper Kjerumgaard har skåret lægter, krydsfinér og brædder med rundsavene. Foto: Mathias Gram

Ledninger lever på lånt til. Værktøjet, som tidligere altid krævede en nærliggende stikkontakt, kan i stigende grad købes med bomstærke batterier, der ifølge producenterne har kræfter nok til at klare selv meget krævende opgaver.

Umiddelbart kunne det altså se ud til, at hverdagen allerede nu kan blive en del mere ledningsfri og ubesværet for dem, der bruger tungere maskiner. Men spørgsmålet er, om teknologien er klar til at levere den lovede frihed – eller om det i lighed med elbilerne stadig kræver kompromisser at skifte til batteridrift.

Det har Ekstra Bladet sat sig for at undersøge ved at sætte fire af de nyeste, stærke batterier fra Bosch, Milwaukee, Dewalt og Metabo på hver deres rundsav og lade tv-tømrer Casper Kjerumgaard teste dem i sit daglige arbejde gennem en måned.

Han har undervejs brugt rundsavene til at skære lægter, krydsfiner og brædder på længden. Et terrasseprojekt er det også blevet til, men han lægger ikke skjul på, at han var skeptisk til at begynde med.

- Da vi gik i gang, var jeg farvet af min erfaring og tænkte, det her virker ikke. Men da jeg havde prøvet dem lidt, blev jeg vildt imponeret over, hvad de kunne. De skærer bare og er ikke gået kolde – og det er ligegyldigt, om jeg har skåret spærtræ eller plader, siger Casper Kjerumgaard.

Holdbarhed eller vægt
Batterierne er alle 18V, men veksler fra syv ampere hos Bosch over Metabos otte ampere og til Dewalt og Milwaukee, der begge deltager med batterier på ni ampere. Batterierne er med andre ord ikke 100 procent ens, men har hver deres styrker og svagheder.

Det er ifølge Casper Kjerumgaard vigtigt at gøre sig klart, hvad man skal bruge sin maskine til i det daglige, før man køber.

- Uanset hvilket mærke du tager, så kan de ikke det hele. Skal man stå dag ud og dag ind på utallige tage, så skal man nok vælge noget med muskler – men så skal det måske ikke veje så meget. Er man til gengæld betonmand, der laver storebæltsbroer, så gør det ikke så meget, at batteriet er lidt tungt. Så har man jo alligevel enorme muller og drikker porter til frokost, griner han.

Alle fire sammensætninger af batterier og rundsave giver ifølge Casper Kjerumgaard et særdeles kraftfuldt resultat, men man skal især overveje, om man vægter ekstra lang holdbarhed eller vægt højest.

Jo flere ampere batteriet har, jo længere går der i reglen, før strømmen er opbrugt, og Milwaukee og Dewalt fører derfor på dette parameter. Til gengæld er de så også mærkbart tungere end de to andre testmaskiner, der stadig byder på forholdsvis lang holdbarhed.

Batteriet i bilen
Casper Kjerumgaard kan sagtens få øje på håndværkere, der med sikkerhed kan få god brug for den ekstra power og holdbarhed, som de to amerikanere, Dewalt og Milwaukee, tilbyder med de store 9 Ah batterier.

Det er håndværkere, der med Casper Kjerumsgaards ord 'går med lægtehammer i siden, slår lægter på med søm i stedet for skruer og knokler derudad som var de på akkord'.

For tv-tømreren selv spiller vægten dog en større rollen end holdbarheden. For som han siger, har 'de fleste jo nok et ekstra batteri i bilen, der sidder og lader.

- Hvis jeg skulle vælge mellem at have ét stort batteri, der kunne holde hele dagen, og så to, hvor det ene stod og ladede, så ville jeg gå med to. Jeg skal alligevel ned for at gå på toilettet, spise frokost og have min pause, siger Casper Kjerumgaard og tilføjer:

- Det er jo ikke sådan, at jeg er ene og alene ude på en øde ø, og det er ét batteri, til jeg dør.

Casper Kjerumgaard ville personligt vælge Bosch med det lidt mindre og lettere batteri, da det i hans øjne giver en allround rundsav.. De fire testmaskiner er dog dominerende indenfor hver deres felt, mener han.

- Det er toppen af kransekagen, det her, men de er på hver deres hylde: Bosch er en god allround-løsning, og Dewalt vil jeg kalde en bulldozer med det batteri. Milwaukee kan godt kandidere til at blive tømrerens bedste ven, og Metabos løsning giver en virkelig high-end hobbysav.

* * *

Metabo

Vejledende pris for to 8 Ah batterier og lader: 4199 kr. ekskl. moms. Foto: Mathias Gram
Vejledende pris for to 8 Ah batterier og lader: 4199 kr. ekskl. moms. Foto: Mathias Gram

Batteri: Li-HD 18V 8 Ah

Rundsav: KS 18 LTX 57

- Det her føles som den letteste pakke af de fire, selv om batteriet er på 8 Ah. Rundsaven er til gengæld også lidt mere plastikagtig end de andre.

- Umiddelbart får det mig til at tænke, at det er en gør-det-selv-maskine. Men helt klart en high-end af slagsen, for den har alle de samme justeringer og store greb som de andre.

- Den har dog ikke lige så god balance og styr på det store batteri – det virker i stedet til at gøre Metabo-maskinen lidt tung i bagen.

- Hvis man synes de andre bliver for tunge, så kan Metabo være et alternativ – men så mange gram sparer man heller ikke. I mine øjne må vægten ikke være det vigtigste parameter, for hvis huset flækker, fordi det er lavet af plastik, så er det bare ikke godt nok, siger Casper Kjerumgaard.

 

Milwaukee

Vejledende pris for to 9 Ah batterier og lader: 5398 kr. ekskl. moms. Foto: Mathias Gram
Vejledende pris for to 9 Ah batterier og lader: 5398 kr. ekskl. moms. Foto: Mathias Gram

Batteri: M18 RedLithium-ion 9 Ah

Rundsav: M18 Fuel CCS55-902X

- Det her er en lækker rundsav. Den kører derudad og har en god balance trods det store batteri. Når man får den her pakke i hånden, så fornemmer man, at man har en masse power til rådighed.

- Rundsaven bliver lidt tung med 9 Ah i længden. Til gengæld har den en ret fed krog, så man kan hænge rundsaven på lægterne, mens man går på taget. Kan den hænge her det meste af tiden, så gør det måske ikke så meget med det store batteri. Men skærer man dagen lang, så bliver den tung.

- Det er en rigtig tømrermaskine, der er enkel uden for meget lirum larum. Skulle jeg have en maskine, som bare kunne levere power, så ville jeg vælge den her pakke. Det ville jeg slet ikke være i tvivl om, siger Casper Kjerumgaard.

 

Dewalt

Vejledende pris for batteri: 1398 kr. ekskl. moms. For rundsav: 1198 kr. ekskl. moms. Foto: Mathias Gram
Vejledende pris for batteri: 1398 kr. ekskl. moms. For rundsav: 1198 kr. ekskl. moms. Foto: Mathias Gram

Batteri: XR Flexvolt 18V 9 Ah

Rundsav: 18V XR Li-Ion DCS391M2

- Man mærker med det samme, at rundsaven er lavet til et stort batteri. Håndtaget er mere vandret end hos de andre, og det er rigtig godt tænkt. Normalt skal man vippe hånden frem, når man skærer, men her kan armen hvile. Det gør det nemmere at holde ud, at batteriet er tungere. Men vi kommer ikke udenom, at det er en tung pakke.

- Rundsaven emmer af kraftkarl, så man er lige ved at tro, den kører afsted med en, når man trykker start. Man fornemmer med det samme, at man har noget kram i hånden, der ikke bare lige går i stykker.

- Det er muligt at tilkøbe et støvsugerudtag, men det sidder desværre ikke på testmaskinen. Det skal man være opmærksom på, siger Casper Kjerumgaard.

 

Bosch

Vejledende pris for batteri: 1598 kr. ekskl. moms. For rundsav: 1578 kr. ekskl. moms. Foto: Mathias Gram
Vejledende pris for batteri: 1598 kr. ekskl. moms. For rundsav: 1578 kr. ekskl. moms. Foto: Mathias Gram

Batteri: Bosch ProCore 18V 7 Ah

Rundsav: GKS 18V-57

- Overordnet set er det den fedeste allround maskine af de fire. Den har en god vægt og balance med 7 Ah batteriet, og den ligger godt i hånden. Den vil man godt kunne gå med en hel dag.

- Jeg kører med ProCore-batterierne på mine egne maskiner, for jeg synes Bosch kan noget rent batterimæssigt, hvor de andre ikke helt performer på samme måde. Men rundsaven har det mindste batteri af de fire, og sætter man en strips på og lader rundsavene køre, så er jeg ret sikker på, at de andre vil køre længere. Bosch er dog på vej med større batterier, som måske vil matche de andre på power.

- Rundsaven fås angiveligt med et støvsugerudtag, men det sidder ikke på testmodellen. Det er en ommer, siger Casper Kjerumgaard.