Thorleif har valgt den grønne vej

Håndværksfaget er præget af konventionelle metoder og materialer, men det gør Thorleif Ørvad sit for at ændre på. Han bygger selv bæredygtigt

Thorleif Ørvad håber, at flere får øjnene op for bæredygtigt byggeri, som det er sket med økologi. Privatfoto
Thorleif Ørvad håber, at flere får øjnene op for bæredygtigt byggeri, som det er sket med økologi. Privatfoto

Det er vigtigt for Thorleif Ørvad, at man forstår sin bygning fra indervæg til ydervæg.

Han er 38 år, uddannet tømrer og aborist, og så føler han sig fremmedgjort over for det primære fokus på det endelige produkt, som han oplever i sin branche. Derfor valgte han for tre år siden at skifte til firmaet Egen Vinding & Datter, der udelukkende bygger konventionelt, men med bæredygtige materialer.

Thorleif Ørvad er ikke interesseret i at udskamme kollegerne i branchen eller føle sig hævet over det konventionelle byggeri, for han ved, hvor besværlig omstillingsprocessen er.

– Mange af materialerne er tilgængelige, men man skal lede længere end til sin lokale trælast. Prisen er måske lidt højere, men til gengæld har man i sidste ende et større udvalg, siger han.

Ifølge Thorleif Ørvad bliver de samlede udgifter for hele byggeriet heller ikke nødvendigvis meget højere ved det klimavenlige valg. Han peger på, at det eksempelvis kan spare arbejdstimer, hvis man undgår brug af dampspærre.

En større produktion af et alternativt isoleringsmateriale vil også kunne få prisen til at falde, og så er økonomien efter hans mening ikke længere et argument.

Øget fokus er nødvendigt
Thorleif Ørvad håber, at både kunder og håndværkere vil få mere fokus på bæredygtigt byggeri i fremtiden.

Hvis flere bliver bevidste om, at det gør en forskel at bo i et hus med mere åndbar isolering, og at materialerne er tilgængelige, så vil det ifølge ham kunne sætte gang i et ryk i branchen, der kan gøre prisen endnu mere konkurrencedygtig.

Thorleif Ørvad sammenligner det med overgangen til mere økologi i køleskabet derhjemme.

– Der er efterhånden meget dokumentation for det bæredygtige valg, og jeg synes, at bevidstheden er stigende. Når folk bliver bevidste, vil der i hvert fald være en større efterspørgsel fra dem, der alligevel køber økologisk i supermarkedet, vurderer den 38-årige tømrer.

Thorleif Ørvad vægter tilliden mellem kunde og håndværker højt, men i hans firma vil tilliden altid have 100 procent bæredygtighed som grundsten.

– Hvis nu kunden i løbet af processen vil have en billigere løsning på nogle af delene, skal I så ikke have tillid til, at de vælger det, der er rigtigt for dem?
– Jo, det kan du godt sige, men der er nogle materialevalg, vi ikke vil foretage, uanset om det bliver billigere for kunden. Så må de finde andre, der kan klare det, siger Thorleif Ørvad.

– Så I siger hellere nej til en kunde end at gå på kompromis med jeres klimavenlige løsninger?
– Ja, det gør vi. Bæredygtighed er vores hjertebarn, og vi har besluttet, at det er sådan, vi skal agere. Men det sker ikke så ofte, for det er derfor, folk vælger os, siger Thorleif Ørvad.

Han understreger, at han ikke vil pålægge kunderne at bygge bæredygtigt. Det skal i stedet være et fælles ønske om et sundere indeklima hos kunde såvel som håndværker, der driver værket. Ønsker kunden et mere konventionelt materiale, oplever Thorleif Ørvad ofte, at dialog om den bedste løsning virker.

– Vi er ikke hellige omkring det, og vi føler os ikke hævet over vores kunder, for nogle af vores metoder er også konventionelle. Vi ønsker at skabe nogle sunde rammer for mennesker at leve i, siger han.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

5 gode råd til at bygge grønnere


Thorleif Ørvad er tømrer og ved, at det kan være en udfordring at omstille sig til en bæredygtig byggeproces. Han giver her fem råd til, hvad man som håndværker kan gøre for at arbejde grønnere.

1. Tag dialogen
Begynd med at fortælle kunden eller din mester, hvorfor det giver mening at arbejde grønnere. Begge parter skal ombord, hvis byggeriet skal være bæredygtigt.

2. Vær pragmatisk
Det er bedre med lidt forandring end ingenting. Alle de bæredygtige tiltag, du føler dig sikker på, virker, skal du prøve at få med. Så kan du altid blive klogere hen ad vejen og tilføje flere ting i sit arbejde.

3. Vælg naturmaterialer
Når du isolerer, kan du med fordel bruge naturmaterialer i stedet for dampspærre. Hvis du ikke kan komme uden om noget i den retning, så brug en dampbremse.

4. Vælg kemikalier fra
Vær opmærksom, når du køber maling. Her er det bedst at bruge noget, der ikke indeholder MI, som er allergifremkaldende.

5. Tænk i genbrug
Mange materialer i moderne byggerier er svære at genbruge, men huset skal ikke stå der for evigt. Materialerne skal derfor helst kunne brændes, komposteres, omsmeltes eller bruges direkte igen.