Tilsynet øger sin overvågning

En forsøgsordning, der har sikret tre gange så mange indberetninger, bliver nu permanent

Antallet af indbrettede arbejdsmiljøproblemer er steget fra 13 til 45 procent. Foto: Per Folkver/Ritzau Scanpix
Antallet af indbrettede arbejdsmiljøproblemer er steget fra 13 til 45 procent. Foto: Per Folkver/Ritzau Scanpix

Det kan være farligt at arbejde på en byggeplads. Man kan risikere at slå hovedet, brække håndleddet, forstuve foden eller det, der er meget, meget værre.

Nu viser en ny metode, som Arbejdstilsynet indførte i 2017 som en del af en forsøgsordning, at antallet af risikofyldte sager er tre gange så mange, som man før har målt.

Tidligere måtte Arbejdstilsynet kun kontrollere én udvalgt virksomhed ad gangen. Med den nye ordning kan tilsynet dukke uanmeldt op og kontrollere så mange virksomheder på pladsen, som de har lyst til.

Det har fået antallet af indberettede arbejdsmiljøproblemer til at stige fra 13 procent til 45. Det skriver Fagbladet 3F.

Tilfreds minister
Den nye ordning har været så stor en succes, at den nu skal gøres permanent, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) til Fagbladet 3F.

- Det er glædeligt at se, at den nye tilsynsmetode gør en forskel. Bygge- og anlægsbranchen er en branche, hvor alt for mange kommer til skade eller bliver slidt ned af dårlige arbejdsforhold, og det var også grunden til, at vi satte ind med en særlig indsats, siger han og tilføjer:

- Vi skal se en forbedring på dette område, og derfor er jeg glad for, at vi i forligskredsen er blevet enige om at føre den nye tilsynsmetode videre.

3F: Stop nedskæringerne
Det hele er dog ikke kun fryd og gammen. Ifølge Troels Lund Poulsen viser de nye tal, at Arbejdstilsynet tidligere 'ikke har været skruet godt nok sammen', og at tilsynet har været for dårligt til at udnytte ressourcerne rigtigt.

Den vurdering er næstformand i 3F Byggegruppen, Palle Bisgaard, dog uenig i. Ifølge ham er de seneste års nedskæringer i Arbejdstilsynet en af årsagerne til, at tidligere tilsyn ikke har været lige så effektive.

- Det store problem er, at Arbejdstilsynet er skåret ned til sokkeholderne. Deres ressourcer er skåret voldsomt ned de senere år. Oplevelsen blandt vores medlemmer er, at der ikke bliver gjort noget, når de ringer til Arbejdstilsynet. Så selv om vi anerkender, at det er en bedre tilsynsform, så hjælper det meget lidt, når deres ressourcer er så få, siger Pakke Bisgaard til Fagbladet 3F.