Trods fald i varebilssalg: Optimismen er stor

Samlet set er salget af varebiler til erhvervslivet steget markant de seneste fem år

Ford Transit er det mest populære valg blandt varebilerne, når håndværkere, eller andre med behov for større biler, skifter til nyt. Foto: Ford
Ford Transit er det mest populære valg blandt varebilerne, når håndværkere, eller andre med behov for større biler, skifter til nyt. Foto: Ford

Har du eller din mester skiftet varebilen ud i 2017? Så er du ikke ene om det.

I efteråret forhandlede politikerne på Christiansborg om fremtidens afgifter på biler, og det fik salget af almindelige personbiler til at stå så godt som stille i en periode. Nu viser tal fra De Danske Bilimportører, at de politiske forhandlinger også havde konsekvenser for salget af varebiler, men at det dog stadig fortsatte på et ganske højt niveau.

Antallet af nye varebiler på vejene faldt godt nok med 2 procent fra 36.619 i 2016 til 35.889 i 2017, men det ændrer ikke ved, at salget samlet set er steget med knap 50 procent siden 2012-13

- Der har været en klart stigende tendens i efterspørgslen fra erhvervslivet gennem de seneste år og stor interesse for at anskaffe ny varebil. Det er udtryk for et fortsat højt aktivitetsniveau samt et behov for løbende at udskifte bilparken til det mest moderne og effektive, siger Gunni Mikkelsen, direktør i De Danske Bilimportører, i en pressemeddelelse.

Ingen betydning
Gunni Mikkelsen glæder sig over salgstallene for 2017.

- Vi er absolut tilfredse med salget af de kommercielle transportmidler som busser-, vare- og lastbiler i 2017.

Det marginale fald fra sidste år har ingen betydning i det store billede, da den flotte udvikling i salget over de seneste år og det stabilt høje niveau stadig er gældende. Vi ser det som et resultat af det meget høje aktivitetsniveau i samfundet generelt, siger direktøren i pressemeddelelsen og tilføjer:

- Hos De Danske Bilimportører har vi generelt positive forventninger til det nye år. Spørger man Dansk Byggeri, skal udviklingen i salget af varebiler ses som et tegn på et erhvervsliv med mod på tilværelsen.

- I disse år investerer erhvervslivet i nye biler som aldrig før. Men mens alt i 1. halvår 2017 tydede på endnu et rekordår, så betød efterårets usikkerhed om ændret registreringsafgift, at 2017 på målfoto blev lidt svagere end 2016, hvad erhvervslivets bilkøb angår, siger Bo Sandberg, cheføkonom i Dansk Byggeri, i en pressemeddelelse.

- Antallet af nyregistrerede personbiler i erhvervslivet faldt med 0,8 procent og antallet af varebiler faldt med 2,2 procent. Det næsten uændrede høje niveau vidner dog om fortsat økonomisk optimisme - ikke mindst i byggeriet, siger Bo Sandberg.

Større biler sælger
Danmarks Statistiks opgørelse af bilsalget til erhvervene er ikke opdelt på brancher.

Men det er velkendt, at bygge- og anlægsbranchen er den af de større brancher, som efterspørger flest varebiler og er mest afhængig af bilens mobilitet til transport til og fra kunder samt til værktøjsopbevaring.

- Tidligere var det varebiler mellem to og tre ton, der blev solgt flest af, men i 2017 er erhvervslivet steppet et niveau op i bilinvesteringerne, så det nu er varebiler mellem 3 og 3,5 ton, der sælges flest af. I 2017 var det 15.100. Det er samtidig den mest udbredte biltype blandt både små og mellemstore bygge- og anlægsvirksomheder, siger Bo Sandberg.

Han peger samtidig på, at anvendelsen af leasing er steget.

- Når antallet af nyregistrerede biler i erhvervslivet i de senere år har lagt sig ud i overhalingsbanen, skyldes det blandt andet en stigende anvendelse af leasing. I øjeblikket udgør leasingbilerne hele 72 procent af alle nye personbiler i erhvervslivet. Hertil kommer tre år i træk med sænket registreringsafgift. Men det høje niveau i erhvervslivets bilinvesteringer skyldes dog også de positive økonomiske konjunkturer, siger Bo Sandberg.

Salg af varebiler i 2017

Salget i december blev på 3.338 biler, hvilket er 2,7 procent under november, men 4,6 procent over december forrige år. De mindre varebiler (under 2.500 kg totalvægt og 50 procent afgift), udgjorde for hele 2017 12.135 stk. – som er ca. 34 procent af de solgte varebiler.

De øvrige varebiler fordeler sig med ca. 16.886 i segmentet 2.501-3.490 kg totalvægt og udgjorde dermed 47 procent af varebilerne. 6.763 varebiler blev registreret på B-kørekortets maksimale 3.500 kg, det svarer til 19 procent af alle varebilerne.

Kilde: De Danske Bilimportører

Skærm

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Har du en mening om Ekstra Bladet? Kom med i vores panel og del din mening med os
Nyhedsredaktør:Kim Vangkilde
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen