Undgå coronasmitte i skurvognen

Som alle andre steder i samfundet kræver det også, at man tager sig sine forholdsregler i skurvognen

Ingen håndtryk til kunderne og afstand mellem håndværkere er nogle af de tiltag, som kan forebygge coronavirus. Arkivfoto: Brian Karmark
Ingen håndtryk til kunderne og afstand mellem håndværkere er nogle af de tiltag, som kan forebygge coronavirus. Arkivfoto: Brian Karmark

Håndsprit, håndvask og hold afstand. Præcis som i resten af samfundet gælder også de tre H’er, når det kommer til at forebygge smittespredningen af coronavirus blandt håndværkere på landets byggepladser.

Det fortæller Flemming Hansen, som er arbejdsmiljøkonsulent i Byggegruppen under 3F.

- Det kan godt være, at mange håndværkere arbejder udenfor, hvor risikoen for smitte er lavere, men der er også dem, som arbejder indenfor i små rum.

Uanset om man har arbejde udenfor eller indenfor, så gælder der efter vores opfattelse de samme retningslinjer. Og man skal tage det alvorligt og overholde dem – for alles skyld, siger han.

Kræver risikovurdering
Ifølge Sundhedsstyrelsens retningslinjer må man ikke være mere end ti mennesker samlet, og så skal man desuden holde en afstand på minimum to meter til hinanden.

Det gælder også på byggepladserne. Det er især vigtigt at overholde, når arbejdet foregår indendørs.

- For at sikre afstanden anbefaler vi, at der skal være minimum fire gange fire meter eller minimum 16 kvadratmeter pr. håndværker. Så arbejder man de maksimum ti personer, skal der være minimum 160 kvadratmeter til rådighed. Så det hele afhænger af god planlægning, siger Flemming Hansen fra 3F.

Dertil bliver man nødt til at lave en risikovurdering for hver enkelt opgave.

Enten af mester sammen med medarbejderne eller sammen med arbejdsmiljørepræsentanten.

- Er det sikkert at tage hjem til en privat kunde? Er det ude eller inde? Er folk hjemme? Er nogen syge? Simpelthen vurdere, om man udsætter sig selv eller sine ansatte for unødvendig smitterisiko, eller om det er bedre at udskyde opgaven til senere på året, siger Flemming Hansen.

Laver smitteapp til byggepladser

Skiftehold og klar tale
På større arbejdspladser med flere ansatte bliver man også nødt til at begrænse trængsel i skurvognen.

- Hver anden plads i skurvognen skal være tom. Det betyder, at man må arrangere sig i skiftehold, så alle ikke holder pause på samme tid. Holdene bør møde, spise og få fyraften forskudt.

- Og så må bordplader og lignende gøres rent efter frokost, og der skal luftes godt ud, så der er klar til næste hold, og hele skurvognen skal rengøres dagligt, siger Flemming Hansen fra 3F.

Desuden skal der på byggepladsen være håndsprit tilgængeligt og mulighed for at vaske hænder ofte i løbet af dagen. Kan man ikke skaffe håndsprit, kan man udlevere handsker - med mindre de generer arbejdet.

Slutteligt kræver det også god kommunikation og dialog, hvis man skal komme smittespredningen til livs.

- Snak med de ansatte, kommuniker retningslinjerne ud på skrift, så alle er klar over, hvor vigtigt det er, at alle tager deres forholdsregler. Det er ikke for sjov det her. Vi bygger gerne, men det skal være sikkert, siger arbejdsmiljøkonsulent Flemming Hansen.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Dansk Byggeri: Branchen kan tabe en milliard om dagen

Det er vigtigt, at bygge- og anlægsbranchen holder hjulene i gang. Foto: Finn Frandsen
Det er vigtigt, at bygge- og anlægsbranchen holder hjulene i gang. Foto: Finn Frandsen
 

Siden statsminister Mette Frederiksen lukkede landet ned, er de økonomiske hjul så småt begyndt at gå i stå. Det smitter også af på bygge- og anlægsbranchen, der dog stadig er i gang rundt omkring.

Men til trods for at håndværkerne stadig kan gå på arbejde, kan coronavirussen alligevel mærkes, fortæller erhvervspolitisk direktør i Dansk Byggeri, Torben Liborius.

- Der er arbejdspladser, hvor folk er syge eller sat i karantæne, og lige med håndværksfag er det jo svært at arbejde hjemmefra. Dem, der er på arbejde, skal også tage sig sine forholdsregler jævnfør Sundhedsstyrelsens anbefalinger, og det går ud over arbejdsflowet og hastigheden, siger han.

I skrivende stund skal man som håndværker gå på arbejde, hvis det er muligt, og det er vigtigt for hele branchen – og samfundet – at hjulene bliver holdt i gang. Det understreger Torben Liborius.

- Det er altafgørende, hvis vi skal komme godt ud på den anden side, at produktionen og branchen bliver holdt i gang.

- Det kommer uden tvivl til at koste jobs og mange, mange penge, og alle bliver berørt, men det bliver en endnu større opgave at sætte det hele i gang igen, hvis bygge- og anlægsbranchen først går i stå, siger Torben Liborius fra Dansk Byggeri.

Han anslår, at bygge- og anlægsbranchen kan stå til at tabe en milliard kroner om dagen i tabt produktion, hvis samfundet lukker helt ned.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Støjberg er dansk politiks nye protest-dronning

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind