- Vi er på en vigtig mission

Danmark stiller til World Skills med et budskab om en god fremtid i en erhvervsuddannelse

Da Danmark sidst var til WorldSkills i 2015 blev det til flere medaljer, men deltagerne får meget mere og andet med hjem end medaljer og hæder. Foto: SkillsDenmark
Da Danmark sidst var til WorldSkills i 2015 blev det til flere medaljer, men deltagerne får meget mere og andet med hjem end medaljer og hæder. Foto: SkillsDenmark

Fra 14.-19. oktober er der World Skills i Abu Dhabi, hvor unge hamrende dygtige håndværkere dyster på evner mod skills-deltagere fra resten af verden.

Vi har taget en snak med SkillsDenmarks formand Jesper Juul Sørensen om forventninger og perspektiver.

- Jesper Juul Sørensen, formand i SkillsDenmark, hvorfor er det overhovedet relevant at sende unge mennesker til Abu Dhabi for at dyste i World Skills?
- Det er jo verdensmesterskaberne i håndværk og toppen af, hvad en ung dansk lærling kan komme til at opleve. Og så er det jo helt i tråd med vores formål: At promovere erhvervsuddannelserne og dyrke det gode håndværk, og her er det på VM-niveau. WorldSkills er faktisk også grundlaget for, at DM i Skills blev til. WorldSkils har eksisteret siden 50’erne.

- Hvordan kan Skills-VM bruges herhjemme i forhold til unge?
- Vi håber på rigtig meget opmærksomhed på vores landshold. Hvis det lykkes, vil en masse unge og ikke mindst deres forældre måske tænke over, at der er store udfoldelsesmuligheder, frihed, ansvar og ikke mindst en god fremtid i en erhvervsuddannelse. Faglærte bliver blandt fremtidens vindere på det danske arbejdsmarked.

- Hvad er forventningerne til Skills i Abu Dhabi?
- Vi har de senere år været heldige at få medaljer med hjem. I 2011 endda to af guld, og sidst - i 2015 - blev det til en sølv- og to bronzemedaljer plus hele seks udmærkelser.

- Det er godt gået i betragtning af, at mange af de store nationer træner deres deltagere i flere måneder, i nogle tilfælde år, mens vores unge deltagere kan score medaljer, samtidig med at de har passet deres skole og deres arbejde. Det siger også noget om, at det danske uddannelsessystem er ret godt.

Der dystes i mange forskellige håndværk, og det er både et flot, men også hårdt VM at deltage i. Foto: SkillsDenmark
Der dystes i mange forskellige håndværk, og det er både et flot, men også hårdt VM at deltage i. Foto: SkillsDenmark

Opfattelsen af at være faglært er blevet mere positiv, viser ny undersøgelse. Foto: /ritzau/Mads Nissen Håndværkeren Det er blevet cool at være faglært – men unge er kritiske

- I kalder jer selv for 'Danmarks Vigtigste Landshold'. Hvad ligger der i det?
- Alt tyder på, at vi står over for en alvorlig mangel på faglærte mange år frem. Det rammer i hele EU. Hvis håndværk og industri ikke kan få den nødvendige arbejdskraft, og hvis du ikke kan få repareret din bil eller din vandhane, så er det alvorligt både for dig og for Danmarks økonomi og vækst. Så vi synes helt ubeskedent, at vores landshold er på en meget vigtig mission for landets fremtid.

- Hvordan bliver det at komme til Abu Dhabi?
- I skulle tage med, for det er et fantastisk show. Man siger, det koster flere hundrede millioner at arrangere et WorldSkills. Det bliver helt sikkert flot, men det bliver også hårdt. De unge, dommerne og trænerne knokler så hårdt under konkurrencerne, at de er fuldstændig udmattede, når dagen er omme. Men de og vi får en oplevelse for livet.

- I er af sted med et forholdsvis ungt hold. Gør det, at noget bliver anderledes?
- Jamen de må ikke være ældre! WorldSkills har en aldersgrænse, som siger, at de må ikke fylde 23 i det år, hvor det foregår. Til DM i Skills siger vi max 25 år, for konceptet er jo, at det unge publikum skal kunne identificere sig med rollemodellerne i konkurrencen.

- Vi vil gerne have en lidt højere aldersgrænse til VM, for vores talenter er typisk mere modne, end de er ude i det meste af verden, men det ønske har vi ikke kunnet få flertal for i WorldSkills. Vi har en enkelt på 19 år og tre på 20, resten er 21-22 år.

- Hvor mange medaljer får I med hjem?
- Det ville være dumt af mig at slynge et tal ud, men jeg tror på medaljer. Vi får en masse med hjem lige meget hvad, og det er med til at hæve niveauet. De unge får internationale kontakter og erfaring, og vi ser faktisk, at mange af dem rejser ud bagefter for at hente endnu mere med hjem. De får testet sig selv af.

- Dommerne og trænerne, som i hverdagen er blandt landets mest dedikerede faglærere, lærer altid noget nyt. Der er flere eksempler på, at en nation dukker op til WorldSkills med en ny teknik, som senere kommer til at indgå i undervisningen på erhvervsskolerne.

- Hvad glæder I jer allermest til?
- At komme i gang og se vores fantastisk dygtige unge landsholdsmedlemmer give alt, hvad de har i sig til konkurrencerne.