Vi overvurderer vores boligs isolering

Mange danskere er af den overbevisning, at deres bolig er i bedre energimæssig stand, end den i virkeligheden er. ’Tankevækkende,’ mener Dansk Byggeri

Danske boligejere tror, at deres huse er bedre isoleret, end de reelt er, og det er et problem, siger Dansk Byggeri. Arkivfoto: Martin Bubandt/Ritzau Scanpix
Danske boligejere tror, at deres huse er bedre isoleret, end de reelt er, og det er et problem, siger Dansk Byggeri. Arkivfoto: Martin Bubandt/Ritzau Scanpix

Synes du, at din bolig er energimæssig dårlig stand? Nej, vel?

Det er kun otte procent af de danske boligejere, som mener, at deres bolig er i energimæssig dårlig stand, men hele 34 procent af vores boliger har energimærke E eller dårligere, viser en spørgeundersøgelse fra YouGov.

Ifølge Dansk Byggeri er det ’tankevækkende,’ at så få ved, at de fyrer for gråspurvene.

Det skriver Dansk Byggeri i en pressemeddelelse.

Energimærke E eller dårligere betyder, at ens hus f.eks. er mangelfuldt isoleret, og at energiregningen ligger i den høje ende.

– 65 procent af vores bygninger er bygget før 1980, og altså før der for alvor blev sat energikrav til vores bygninger. Derfor er der rigtig mange ældreparcelhuse, bungalows og så videre, hvor el- og varmemålerne løber lige lovlig hurtigt, siger Camilla Damsø, energipolitisk chef i Dansk Byggeri, i pressemeddelelsen.

– Det er tankevækkende, at kun en meget beskeden del af boligejere ved, at de fyrer for gråspurvene, siger hun.

Fokuserer på det forkerte
I dag står bygning for cirka 40 procent af Danmarks samlede energiforbrug, og skal vi i mål om at nedbringe Danmarks udledning af CO2 til et rundt nul i 2050, kræver det, at flere boligejere bliver klar over, hvor de skal sætte ind, lyder det fra Dansk Byggeri.

– Udfordringen er, at når boligejerne ikke kender, eller fejlvurderer, den energimæssige stand af deres bolig, så når de heller ikke dertil, hvor de overvejer, om de f.eks. skal hulmursisolere eller installere en ny varmekilde. Mange fokuserer på nyt køkken og bad og glemmer f.eks. at se på husets yderskal og rør, siger Camilla Damsø Pedersen.

Derfor mener Dansk Byggeri, at information om og tilskud til energibesparelser bør prioriteres højere fra politisk side.

– Det kan være svært at vide, hvor man skal begynde, og hvilke investeringer der kan betale sig for netop dit hus. Og som det er med alt andet, så spiller prisen også ind her. Hvis politikerne alvorligt mener, at de vil nedbringe Danmarks udledning af CO2 til nul i 2050, er det vigtigt, at der er gode tilskuds- og fradragsordninger, som motiverer boligejerne til at energirenovere, siger Camilla Damsø Pedersen.

I et nyt hus bygget efter Bygningsreglementets krav til energiforbrug kan man spare op til 90 procent af udgifter til el, vand og varme.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+