Vild idé: Aarhus' højeste bygning skal rejse sig fra gammel fabrik

I Aarhus planlægger de et enormt højhus. Det bliver byens højeste, hvis det opføres

Tårnet kan bliver højere end Aarhus Domkirke og Lighthouse-bygningen. Illustration: C.F. Møller
Tårnet kan bliver højere end Aarhus Domkirke og Lighthouse-bygningen. Illustration: C.F. Møller

144 meter. Så højt planlægger byggeselskabet Olav de Linde at bygge Aarhus' næste skyskraber, og hvis planerne får grønt lys, kan det blive Aarhus højeste bygning: 50 meter højere end Aarhus City Towers, 48 meter over domkirken og 16 meter over den kommende Lighthouse-bygning på Aarhus Ø.

Olav de Linde vil bygge højhuset ovenpå en gammel DLG-fabriksbygning, der ligger skråt over for Dokk1 biblioteket på havnen.

Selskabet er derfor gået sammen med arkitektfirmaet C.F. Møller om ideen, og resultatet er 36 etager fordelt over tre klodser, der er sat forskudt oven på hinanden.

I bunden får en stor del af den gamle fabriksbygning lov til at bestå, og den vil blive brugt som indgang til den store bygning. Derudover vil der blive indrettet restaurant, orangeri og nyttehaver på taget.

Olav de Linde, administrerende direktør i byggeselskabet, fortæller desuden til Aarhus Stiftidende, at brostensbelægningen vil blive bevaret sammen med de gamle jernebaneskinder omkring bygningen.

Projektet er resultatet af en lang dialog med arkitekterne hos C. F. Møller om, hvordan vi bedst får forenet den gamle fabriksbygning med et højt, smalt tårn. Det er jo det sjove: At der op af den gamle industrielle bygning rejser sig et lyst tårn, siger Olav de Linde til Aarhus Stiftidende.

Et pejlemærke for Aarhus
Højhuset bliver primært en kontorbygning, men ifølge mediet er tanken, at den øverste etage skal være åben for offentligheden med café, restaurant og bar.

C.F. Møller giver i en pressemeddelelse udtryk for, at man håber, højhuset kan fungere som 'en katalysator for by- og arbejdsliv', og kalder desuden bygningen et fremtidigt pejlemærke for Aarhus.

Ideen til højhuset er foreløbigt sendt i såkaldt forhøring, som ifølge Building Supply varer frem til 23. maj. Olav de Linde håber dog på en hurtig behandling af forslaget, så man kan påbegynde arbejdet om halvandet år.

Ifølge Aarhus Stiftidende fremgår det af materialet, som er sendt til forhøring, at det 144 meter høje tårn vil kaste lange skygger over blandt andet Dokk1. Området omkring det store bibliotek vil dog ikke blive påvirket af skygge i sommerhalvåret, lyder vurderingen.