Vinderen er... Byggeri’18 kårer de bedste klimaløsninger

Klimaet forandrer sig, og det må byggeriet også. Derfor sætter Byggerimessen hvert år fokus på de mest klimavenlige produkter ved en prisuddeling, hvor tre heldige firmaer kan opnå prestige

Byggeriets Klima-, Energi- og Miljøpriser skal inspirere andre til at skabe grønne løsninger i dansk byggeri, mener Lene Espersen. Foto: Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix
Byggeriets Klima-, Energi- og Miljøpriser skal inspirere andre til at skabe grønne løsninger i dansk byggeri, mener Lene Espersen. Foto: Casper Dalhoff/Ritzau Scanpix

Grønne og bæredygtige byggevarer er blevet mere og mere moderne at bruge i nye byggerier, og samtidig opruster virksomhederne med mange flere innovative byggeløsninger.

Det fejrer dansk byggeri ved byggerimessen 2018 fra den 13. til den 16. marts i Fredericia.

Ifølge arrangørerne har der været et rekordhøjt antal indstillinger til de tre priser: Energi-, Miljø- og Klimaprisen, og i alt 20 virksomheder med 23 forskellige strategier, løsninger og produkter kæmper om at vinde de eftertragtede priser.

Virksomhederne er eksempelvis blevet nomineret for udviklingen af en engangsmaske med indbygget frisk luft, for at stå bag en ny generation af glasuld, automatiseret styring af indeklimaet eller træbeskyttelse uden giftstoffer.

Fem udvalgte nominerede

Kronospans klimagulv (Klimaprisen)
Novopan Klimagulv er en ny 25 mm sporet undergulvsplade. Den har fræsede spor til 20 mm varmeslanger til vandbaseret gulvvarme og udmærker sig ved at være lavet af genanvendte træmaterialer. Det reducerer ifølge producenten markant CO2-belastningen under fremstillingen af gulvet.

Hvidbjergs ZelaLUX vindue (Energiprisen)
ZelaLUX-vinduet er fremstillet i isolerende, bæredygtige materialer, uden at man ifølge producenten går på kompromis med design og lysindfald. Det har energiklasse A og kan leveres som plus-energi. Det betyder, at det giver mere varme til boligen, end det afgiver.

ITOOLS engangsmaske med luft (Miljøprisen)
AIR+ Active er verdens første engangsmaske med en tilkoblet mini-ventilator, der automatisk fjerner udåndingsluften. Den vejer kun 26 gram, monteres let og reducerer fugtigheden inde i masken, så du kan gå med den i flere timer ad gangen.

KALK helt REN maling (Miljøprisen)
REN maling er helt fri for biocider, MI,flygtige organiske forbindelser, tungmetaller, blødgørere og toksiske komponenter. Derved udleder den ingen skadelige stoffer og kan samtidig lede fugt naturligt væk fra bygningen.

Komproments sorte boks (Miljøprisen)
Komproment leverer facader med en 'sort boks', der indeholder oplysninger om materialerne i facaden. Boksen indeholder al nødvendig viden omkring materialernes sammensætning og idéen er, at man om mange år, når facaderne skal tages ned igen, kan genanvende materialerne på den rigtige måde, enten ved genopsætning, omsmeltning eller andet.

Skubber virksomhederne
Og priserne er vigtige, hvis du spørger nomineringskomitéen, der blandt andet består af Lene Espersen, administrerende direktør for Danske Arkitektvirksomheder, fordi prisuddelingen sætter fokus på klimavenlige løsninger.

- Byggeriet står i dag for 40 procent af Danmarks energiforbrug og producerer cirka 35 procent af alt affald i Danmark. Det er derfor afgørende, hvis Danmark samlet skal nå sit internationale klima- og energimål, at byggeriet gøres mere bæredygtigt. Udover at spare den enkelte bygningsejer for driftsudgifter er der ingen tvivl om, at eksempelvis energibesparelser i byggeriet omkostningseffektivt kan medvirke til, at Danmark når sit mål i EU, forklarer Lene Espersen og tilføjer:

- Hvis vi hylder de virksomheder, der går foran, er der flere, der vil gå samme vej. Ikke mindst hvis prisen medfører større kommerciel succes.

Lene Espersen mener desuden, at priserne gør mere end blot at skubbe virksomhederne ned ad den klimavenlige vej. De sætter også en høj barre, der presser dem til at gøre en ekstra indsats med hensyn til deres produkter. Og der er også stort markedsføringspotentiale i at vinde.

- Med udgangspunkt i klart definerede krav sætter prisuddelingen en høj barre og får dermed de mest innovative virksomheder til at konkurrere om at vinde priser. Der er ingen tvivl om, at vinderne efterfølgende kan bruge prisen i deres markedsføring, ikke mindst fordi juryen er bredt sammensat, og der dermed er troværdighed omkring den beslutning, der ligger bag ved kåringen.

En ære at være med
Lars Storr-Hansen, der er administrerende direktør i Dansk Byggeri og en del af nomineringskomitéen sammen med Lene Espersen, er stolt af at være med.

- For mig er det en ære at være med til at fremhæve de mange dygtige danske virksomheder, som gør en forskel for miljøet og klimaet. Jeg bliver både glad og stolt, når jeg ser den produktudvikling og kreativitet, der kendetegner udviklingen af danske byggematerialer i dag, siger direktøren og tilføjer:

- Klima, energi og miljø er utrolig vigtigt, fordi vi får bygninger, som er sundere at bo og arbejde i. Samtidig med at man mindsker forbruget af ressourcer, belaster de moderne bygninger og boliger også miljøet mindre. Det er med til at sikre en mere bæredygtig udvikling, siger Lars Storr-Hansen.

Han mener, at de produkter, der ender med at vinde, kan tjene som forbilleder, som andre virksomheder kan lade sig inspirere af.

- Prisuddelingen er med til at holde både producenter, leverandører, byggemarkeder og trælaster til ilden, når det gælder miljø- og energivenlige produkter og byggeri i det hele taget. Det er en forudsætning for, at branchen kan klare sig i den benhårde konkurrence, siger Lars Storr-Hansen.

* * *

Krav til nominering


Byggeriets Miljøpris gives til dokumenteret bæredygtige produkter eller løsninger, der opfylder et eller flere af nedenstående krav:

Produkter, der kan genanvendes eller er produceret af genanvendt materiale.

Dokumenteret markant reduktion af produktets miljøbelastning ved produktion, anvendelse og bortskaffelse.

Produkter, der bidrager til et bedre indeklima.

Produkter, der bidrager til et bedre arbejdsmiljø.

Prisen kan også gå til virksomheder, der har iværksat en miljøstrategi og/eller en arbejdsmiljøstrategi.


Byggeriets Energipris gives til energibesparende bygningsdele og komponenter til byggeriet, der opfylder et eller flere af nedenstående krav:

Dokumenteret energieffektive bygningskomponenter og løsninger.

Dokumenterede markante energibesparelser (el- og varmeforbrug) ved anvendelse af produktet.

Dokumenteret minimering af energiforbrug i byggeprocessen ved anvendelse af produktet.

Benyttelse af alternativ/vedvarende energi ved fremstilling og/eller anvendelse af produktet.

Prisen kan også gå til virksomheder, der har en iværksat energistrategi.


Byggeriets Klimapris gives til en klimaløsning/-teknologi, der opfylder et eller flere af nedenstående krav:

Dokumenteret markant nedsættelse af CO2-udslip ved anvendelse af produktet eller løsningen.

Dokumenteret markant nedsættelse af CO2-udslip ved fremstillingen af produktet.

Prisen kan også gå til virksomheder, der yder en dokumenteret klimaindsats og/eller har iværksat en klimastrategi.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Fronten forstærkes - velkommen til Finland og Sverige

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+