Vinkelsliber-testen, der skærer igennem

Vi har samlet seks professionelle vinkelslibere i 1200 watts-klassen, men hvilken er bedst – Håndværkeren skærer igennem

Blandt de seks testede modeller var der ikke nogen tvivl om, at Feins maskine skulle på sidstepladsen. Første-, anden- og tredjepladsen var straks sværere. Foto: Heidi Skibsted
Blandt de seks testede modeller var der ikke nogen tvivl om, at Feins maskine skulle på sidstepladsen. Første-, anden- og tredjepladsen var straks sværere. Foto: Heidi Skibsted

Det er de færreste, der på arbejdet både skal skære i sten, stål og kunne slibe store svejsninger. Ikke desto mindre er det lige præcis det, Håndværkerens testhold har forlangt af seks vinkelslibere. Manden med dommen er testchef Felix Lenstrup, som oprindeligt er uddannet murer, men som i dag restaurerer biler. I startopstillingen finder vi AEG, Bosch, Fein, Milwaukee, Makita og Metabo.

Sidstepladsen
Lad os starte med sidstepladsen, som går til Fein. Den havner på sidstepladsen, fordi den har en irriterende tænd/sluk-knap, og når maskinen startes, bruger den op mod et halvt minut, før den når sin optimale hastighed, og det kan hurtigt blive rigtig irriterende.

Se også: Pickup med specialudstyr: Jægerens bedste ven

- Jeg er ikke tilfreds med den måde, man åbner og flytter beskyttelsesskærmen på, for når du har skåret 50 mursten, så sidder låsemekanismen fast, allerede nu er den stram, fordi der kommer støv ind, forklarer Felix Lenstrup.

Samtidig oplever testchefen, at Fein larmer meget, og vores decibelmåling afslører da også, at den er en af testens mest støjende. Samtidig er der mange vibrationer i maskinen, og placeringen af håndtaget er for vinkelret på maskinen, hvilket gør den trættende at arbejde med.

Trinløs hastighed
AEG får femtepladsen, men er stadig ikke en maskine, som kan anbefales. Den har mange vibrationer, og så er den irriterende, når man skærer i tyk metal, forklarer Felix Lenstrup.

- Du skal gerne have skiven i en bestemt vinkel, for at den ligesom arbejder sig ind i metallet af sig selv. Her har AEG'en en tendens til at trække sig selv med op af metallet, og det er irriterende.

Makita og AEG stillede som de eneste med modeller, som havde trinløs justering af hastigheden. Foto: Heidi Skibsted
Makita og AEG stillede som de eneste med modeller, som havde trinløs justering af hastigheden. Foto: Heidi Skibsted
 

På plussiden har AEG en bedre afskærmning af skiven, men den er dog også udsat for støv. AEG har en særlig funktion, som kun Metabo også har. AEG har nemlig trinløs justering af hastigheden. Alligevel er det ikke en maskine, testholdet vil anbefale.

Den røde amerikaner
Fjerdepladsen går til amerikanske Milwaukee, der med sin røde farve skiller sig ud. Det er en maskine, hvor man kan mærke, at kvaliteten begynder at skinne igennem, og Millwaukee'en har masser af moment.

- Milwaukee ligger godt i hånden og har et relativt lille hus. Tænd/sluk-knappen fungerer rigtig godt, og den er ikke voldsom i vibrationerne, forklarer testchefen.

Men Milwaukee har også en tendens til at trække sig selv op, når der skæres i tykt metal. Og så har de kære amerikanere placeret udluftningen fra elmotoren sådan, at man får støv og gnister lige op i ansigtet. Så kan det ikke blive til mere end en fjerdeplads, alligevel er testholdets oplevelse, at de sagtens kunne leve med Milwaukee til hverdag.

Se også: Testduel: Tysk kassesucces

Fuldt stop for Metabo
Metabo får en tredjeplads, men lad os starte med ulemperne. Metabo er den maskine, der kan nå kortest ind i et materiale på grund af et relativt stort hus, og samtidig har den mange vibrationer.

Det er kun Metabo og Bosch, som har momentstop - en ting, testholdet vægter højt. Foto: Heidi Skibsted
Det er kun Metabo og Bosch, som har momentstop - en ting, testholdet vægter højt. Foto: Heidi Skibsted
 

- Det er en god maskine. Den dur bare ikke, fordi den har det her låsesystem af skiven, som er skidesmart i starten, men lige så snart det bliver fyldt op med støv, er det noget lort. Hvis du er murer, og du skærer i en våd mursten, så er låsemekanismen svær at få op. Det samme gælder, hvis du arbejder om vinteren med store handsker, så er det svært at låse skiven rigtig fast, forklarer Felix Lenstrup.

Til gengæld har Metabo-maskinen momentstop, som gør, at vinkelsliberen ikke vil blive vredet ud af hånden, hvis den sætter sig i et materiale. Testholdet nævner også, at lyden på Metabo er mindre gennemtrængende end mange af de andre, på trods af at decibelniveauet er blandt de højeste i testen.

Blandt fordelene tæller, at afskærmningssystemet fungerer rigtig godt, for med en lille knap kan du flytte skærmen uden at have en finger i nærheden af skiven. Overordnet klarer Metabo sig godt, men er ikke den bedste maskine.

Hvem vinder
Der er kun to maskiner tilbage, og testholdet er i tvivl, men vi må skære igennem for at finde en vinder. Makita’en larmer ikke ret meget, og ifølge lydtesten er det også testens mindst støjende. Selv om den er tung, ligger den godt i hænderne, man holder godt på den, og vinklen på håndtaget er godt. Makita'en udmærker sig også ved at have et hus, som er særligt fri for vibrationer.

Flere af maskinerne har stød-absorberende håndtag, som gør dem mere behagelige. Foto: Heidi Skibsted
Flere af maskinerne har stød-absorberende håndtag, som gør dem mere behagelige. Foto: Heidi Skibsted
 

- Jeg er utilfreds med systemet til afskærmningen, som kan være kringlet, specielt med tykke handsker, men den skærer rigtig godt igennem det tykke materiale, forklarer Felix Lenstrup.

Makita'en har også den fordel, at den ligesom AEG'en kan justere hastigheden, og kan gå helt ned til 2800 o/min. Alligevel er det Bosch'en som løber med sejren.

Bosch skærer igennem
Når alt kommer til alt, så vinder Bosch'en, fordi den har momentstop, som bremser motoren, hvis vinkelsliberen sætter sig. Det betyder også, at skiven stopper med det samme, når du slukker den, og det er rart, når du lægger maskinen fra dig mange gange på en dag.

Bosch'en har godt nok flere vibrationer i selve huset, men ude i håndtaget er der færre vibrationer, og testholdet er meget tilfredse med både tænd/sluk-knappen og med systemet til at rykke afskærmningen, hvor man kun skal bruge en lille trykknap, og så kan skærmen placeres hele vejen rundt om huset.

- Når det handler om den maskine, der er bedst at arbejde med hver dag, så er Bosch klart bedst, slutter Felix Lenstrup.

Bosch løber altså med sejren, men vanen tro kårer vi også en bedst til prisen, og her vinder Metabo suverænt, for med en pris på kun 899 kr., er den markant billigere end de to bedreplacerede konkurrenter.

Skærm

Hent flere
Hent flere