Virksomheder kæmper for livet

Det går skidt for den danske byggebranche

En af de største konkurser i branchen de seneste år er Pihl & Søn, men mange mindre virksomheder har også måttet dreje nøglen om. Foto: Finn Frandsen/Polfoto
En af de største konkurser i branchen de seneste år er Pihl & Søn, men mange mindre virksomheder har også måttet dreje nøglen om. Foto: Finn Frandsen/Polfoto

Årets første måneder har været et decideret mareridt for en lang række danske virksomheder i bygge- og anlægsbranchen. Nye tal fra Danmarks Statistik viser eksempelvis, at der alene i februar måned var 82 konkurser. Det bringer antallet af konkurser i de seneste seks måneder op på 412. Til sammenligning var der et år tidligere blot 287 konkurser i samme periode.

- I februar måned ser vi desværre, at den grimme udvikling i konkurserne i bygge- og anlægsbranchen fortsætter. Vi har nu i det seneste halve år registreret ca. 44 procent flere konkurser end for et år siden. Det er en trist og uventet udvikling, siger Andreas Fernstrøm, analysechef i Dansk Byggeri, i en pressemeddelelse.

Forsinket effekt
Hos Erhvervsstyrelsen har der været en ophobning af sager, som resulterer i særligt mange konkurssager i begyndelsen af dette år, men hos interesseorganisationen mener man ikke, at det alene kan være forklaringen.

- Vi ved, at der har været nogle forsinkelser hos Erhvervsstyrelsen, og nogle konkurser derfor er blevet registreret for sent, men det ændrer altså ikke ved, at vi gennem den seneste periode har set en markant stigning i antallet af konkurser i branchen.

Se også: 'Jeg vil ikke stå på den scene, jeg selv har bygget'

Hos Dansk Byggeri har man svært ved at forklare de mange konkurser – særligt når man ser på de store byer, hvor der er stigende boligpriser og en del byggeaktivitet. Men ifølge Anders Fernstrøm er det netop pointen.

- Der er ganske vist opgaver at komme efter i nogle dele af landet, men så er der andre områder, hvor virksomhederne i højere grad kæmper om opgaverne fra hus til hus – og her er der altså mange, som må lade livet, konkluderer analysechefen i Dansk Byggeri.

Mest læste i Forbrug
Seneste i Forbrug
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere