CNN efter besøg i Danmark: Glem din våde drøm, Bernie Sanders

CNN har haft reportagehold i Danmark for at undersøge, hvorfor Danmark igen og igen dukker op som tema i den amerikanske valgkamp, og konklusionen er klar

Danmark er charmerende, men alt, alt for lille til, at amerikanerne kan bruge det til noget, slår CNN fast. (Foto: AP)
Danmark er charmerende, men alt, alt for lille til, at amerikanerne kan bruge det til noget, slår CNN fast. (Foto: AP)

Mens den demokratiske præsidentkandidat Bernie Sanders benytter snart sagt enhver lejlighed til at fremhæve Danmark og danskerne som eksempel på det, han kalder for sin amerikanske drøm, så lader det til, at danskerne på samme måde sender misundelige blikke i retning mod USA.

I hvert fald når det gælder det amerikanske præsidentvalg.

Det slår CNN fast efter at have været på besøg i Danmark, som ifølge tv-stationen er hjem for 'verdens lykkeligste folkefærd'. Og besøget har ført til, at CNN har taget den besked med tilbage, at 'Bernie Sanders amerikanske drøm er i Danmark'.

Reportageholdet har været på rundtur i København og har blandt andet talt med Politikens chefredaktør Bo Lidegaard, tidligere chefanalytiker i Danske Bank, Lars Christensen, og redaktør for det amerikansk-politiske magasin Kongressen, Anders Agner Pedersen.

Desuden har CNN interviewet et par universitetsstuderende.

Danmark er for lille
Og konklusionen efter besøget står klart for CNN. Godt nok er der charmerende i Danmark, men landet er så småt, at det er umuligt for amerikanerne uden videre at gøre tingene på samme måde. Og det passer ifølge CNN meget godt til Bernie Sanders demokratiske rivalinde, Hillary Clintons, automatsvar til Bernie Sanders Danmarks-ros; 'Vi er ikke Danmark', sagde hun.

Se de demokratiske præsidentkandidater Bernie Sanders og Hillary Clinton i en usædvanlig ophedet debat. (Video: Ritzau) 

- Forskellene mellem USA og Danmark er slående. På mange måder skyldes Danmarks succes landets lille størrelse. Modsat USA's mangfoldighed af immigranter er Danmark etnisk homogent - næsten 90 procent har dansk baggrund ifølge det danske Social- og Integrationsministerium, skriver CNN.

Og tv-stationen fortæller videre, at det måske er muligt at indføre noget lignende i Utah, men at forestille sig et dansk politisk og økonomisk system på tværs af USA er fuldstændig umuligt. Navnlig på grund af de politiske og kulturelle modsætningsforhold, der er i den amerikanske befolkning.

Ingen rige og ingen fattige
Alligevel hæfter CNN sig ved den store valgdeltagelse i Danmark, som er næsten 30 procent højere end i USA. Den hæfter sig ved, at man i Danmark ikke har en lovbestemt minimumsløn, men at danske fagforeninger er så stærke, at alle danskere alligevel har pæne lønninger. CNN fortæller, at det stærke sociale sikkerhedsnet sikrer, at selv de dårligst bemidlede har rimelige vilkår.

Til gengæld er det stort set umuligt at blive hovedrig i Danmark, slås det fast.

Og mens danskerne ifølge CNN har en af verdens højeste trækprocenter på selvangivelsen, så bemærker CNN også, at virksomshedsbeskatningen er overraskende lav og langt lavere end i USA.

Danskere elsker USA
Til sidst i reportagen gør CNN opmærksom på, at danskerne tilsyneladende er mindst lige så fascinerede af USA og amerikanerne, som Bernie Sanders er for Danmark. Særligt det amerikanske præsidentvalg får opmærksomhed, og der er næsten ikke en dag, hvor de landsdækkende dagblade ikke omtaler valget i USA på en eller anden måde.

- I leverer et underholdende show, slår Kongressens redaktør Anders Agner Pedersen fast.

Og så har reporteren Chris Moody været på grafitti-udflugt i København, hvor han blandt andet stødte på en karikatur af - Donald Trump, som han viser tv-seerne.

Donald trump sviner Bernie Sanders: Han er kommunist og en galning. (Video: Ritzau)

1 af 2 Det er især den demokratiske præsidentkandidat Bernie Sanders, som roser Danmark skyhøjt. Men CNN har en besked med tilbage til ham. Den amerikanske drøm lever ikke i Danmark. (Foto: Evan Vucci)
2 af 2 Danmark er charmerende, men alt, alt for lille til, at amerikanerne kan bruge det til noget, slår CNN fast. (Foto: AP)
208 kommentarer
Vis kommentarer