Cruz: Ustabil Trump kunne finde på at 'bombe Danmark'

Republikaneren Ted Cruz hævder, at Donald Trump er fuldstændig utilregnelig

Ted Cruz fører valgkamp i New Hampshire. (Foto: AP)
Ted Cruz fører valgkamp i New Hampshire. (Foto: AP)

Danmark er igen blevet nævnt i den amerikanske valgkamp - og denne gang i en sammenhæng, som de fleste danskere nok ville have været foruden.

Den republikanske præsidentkandidat Ted Cruz siger ifølge et tv-klip på CBS News onsdag, at rivalen Donald Trump er ved at gå fra forstanden og er utilregnelig og ustabil.

– Donald Trump bliver mere og mere hysterisk. Jeg vågner hver morgen og griner over hans seneste udfald. Men vi har brug for en øverstbefalende med det rette temperament.

– Jeg kender ingen, der vil føle sig tryg ved, at en person, der opfører sig sådan, har fingeren på knappen (til USA's atomvåben, red.).

– Vi vil muligvis vågne op en dag, og Donald, hvis han er præsident, vil have angrebet Danmark med atomvåben, joker Ted Cruz.

Donald Trump anklager rivalen Ted Cruz for valgsvindel. (Foto: AP)
Donald Trump anklager rivalen Ted Cruz for valgsvindel. (Foto: AP)
 

Ted Cruz kritiserer Trumps temperament, efter at byggekongen, der er kendt for at tale lige ud af posen, har krævet omvalg efter afstemningen i Iowa mandag.

Ved afstemningen, der var den første i det amerikanske primærvalg, fik Ted Cruz flere stemmer end Donald Trump, der sluttede på en andenplads.

Anklages for svindel
Donald Trump har efterfølgende via sin Twitter-profil anklaget Ted Cruz for fup og svindel.

Den demokratiske præsidentkandidat Bernie Sanders har tidligere under valgkampen også nævnt Danmark - dog i en noget fredeligere sammenhæng.

Sanders, der kalder sig demokratisk socialist, har sagt, at USA bør bestræbe sig på at være mere som Danmark, når det kommer til socialt velfærd.

Trump fik skidt resultat
Tonen mellem Donald Trump og Ted Cruz blev hårdere og hårdere, da det stod klart, at de to republikanere lå i et tæt opgør om at vinde afstemningen i Iowa.

Men det blev Ted Cruz, der vandt dysten med knap 28 procent af stemmerne. Donald Trump fik 24 procent, hvilket er et dårligere resultat, end mange meningsmålinger havde spået.

Delstaten Iowa indleder traditionen tro det amerikanske primærvalg, der skal føre til valget af en ny præsident til november.

Politik - 2. feb. 2016 - kl. 05:44 Trump-vælgere skuffede efter nederlag

Sådan foregår primærvalget:

* De to store partier i USA, Demokraterne og Republikanerne, holder vælgermøder - såkaldte caucuses - og primærvalg for at udpege deres præsidentkandidat. Tilhængere af hvert enkelt parti kan pege på, hvem de ønsker som kandidat.

* Reglerne er forskellige fra stat til stat.

* Kandidaterne kæmper om at vinde delegerede, der skal pege på en kandidat ved partikonventet senere på året. Størstedelen af de delegerede vil efter primærvalgene være bundet til at stemme på en bestemt kandidat, mens nogle såkaldte superdelegerede ikke på forhånd er bundet til en kandidat.

* Iowa er den første delstat, der holder valgmøder, mens det første primærvalg holdes 9. februar i New Hampshire.

* 1. marts er den såkaldte 'Super Tuesday', hvor der er primærvalg i adskillige delstater, herunder Texas, Georgia, North Carolina og Virginia.

* De sidste primærvalg holdes i juni. På dette tidspunkt er det dog som regel afgjort, hvem der bliver præsidentkandidater.

* Kandidaterne udpeges formelt på partiernes landsmøder, der i USA går under betegnelsen konventer. Republikanernes er i år 18.-21. juli, mens Demokraternes finder sted 25.-28. juli.

* Selve præsidentvalget holdes 8. november.

Kilde: Ritzau

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

276 kommentarer
Vis kommentarer