Danske politikere om Trump: Han er farlig og forrykt

Rigmanden Donald Trump som USA's næste præsident er en skræmmende tanke, lyder det fra Christiansborg

Donald Trump lagde mandag ikke skjul på sin store optimisme forud for primærvalget i New Hampshire (Video: AP)

- Vi har en god følelse.

Sådan svarede milliardæren og USAs måske kommende præsident, Donald Trump, da han af den norske avis VG natten til tirsdag blev spurgt om mulighederne for at vinde primærvalget i New Hampshire.

Trump er langt foran i meningsmålingerne og står til at blive Republikanernes kommende præsident-kandidat.

Men mens Trump selv har en god følelse i forbindelse med det kommende valg, så er en lang række af danske politikere mere end dybt bekymrede ved udsigten til at Trump kan blive præsident og øverstkommanderende for det amerikanske forsvar.

De kalder Donald Trump for alt fra farlig til en kommende katastrofe som præsident.

Helt forrykt
Dansk Folkepartis udenrigsordfører, Søren Espersen, mener, at Trump reelt har en chance for at vinde, men han håber det ikke.

Trump har tidligere udtalt, at han kunne skyde nogen uden at tabe stemmer. Og så er der udtalelsen om, at alle muslimer skal nægtes indrejse til USA.

- Det er helt forrykt. Det er bare sådan en vild udtalelse. Jeg tror ikke, han har tænkt nærmere over det. Han ville sikkert bare sige noget interessant, siger Espersen.

Vil være en katastrofe
Tidligere udenrigsminister Holger K. Nielsen (SF) kalder Trump for en højtråbende populist.

- Hvis han bliver præsident, vil det være en katastrofe. Han er utilregnelig. Han er populist, og han råber til højre og venstre.

- Udenrigspolitisk er han en beundrer af Vladimir Putin (Ruslands præsident, red.), og det vil være forfærdeligt for den internationale politik, hvis én som Trump får mulighed for at trykke på atombombe-knappen, siger SF'eren.

En anden tidligere udenrigsminister, De Radikales Martin Lidegaard, havde for et halvt år siden udelukket Trumps mulighed for at blive præsident. Det tør han ikke længere.

Skaber kløfter
- I vores verden lige nu er der brug for besindige mennesker, der også har et internationalt udsyn. Trump lader ikke til at være en mand, der vil bygge broer. Han er nærmere en mand, der skaber kløfter, siger Lidegaard.

Venstres udenrigsordfører, Michael Aastrup Jensen, håber, at alle andre end Trump vinder præsidentvalgkampen.

- Det vil være decideret skræmmende, hvis Republikanerne nominerer Trump til deres præsidentkandidat. Hans udenrigspolitik flagrer fra det ene mærkelige forslag til det andet uden rod i noget, der ligner virkelighed, siger Aastrup Jensen.

Mogens Jensen, Socialdemokraternes udenrigsordfører, hæfter sig ved, at Trump har haft held med sin strategi indtil videre.

Han er farlig
- Han prøver i sin valgkamp at finde en populistisk position, som skal slå til hos primært hvide, ældre amerikanere, siger Mogens Jensen.

Nikolaj Villumsen, Enhedslistens udenrigsordfører, kalder Trump for farlig.

- Den politik, han står for, kan føre til flere forfejlede krige og dermed mere ustabilitet og kaos, siger Villumsen.

198 kommentarer
Vis kommentarer