Han kan blive Trumps værste mareridt

Den konservative 'Never Trump'-bevægelse har fået en præsidentkandidat. Det er dårlig nyt for Donald Trump

Han er ukendt i offentligheden og har ingen politisk erfaring. Alligevel kan republikaneren Evan McMullin, 40, blive Donald Trumps værste mareridt.

McMullin, en tidligere CIA-agent, meddelte mandag, at han stiller op som kandidat til det amerikanske præsidentvalg som et konservativt alternativt til Donald Trump, der er republikanernes præsidentkandidat.

- Med så meget på spil for vores nation kan jeg ikke længere blive på sidelinjen, skriver Evan McMullin blandt andet i en pressemeddelelse.

Siden Donald Trump vandt republikanernes primærvalg i juni, har konservative kredse forsøgt at opstille et alternativ til den omstridte rigmand.

Den såkaldte 'Never Trump'-bevægelse har dog aldrig fået stor opbakning i det republikanske bagland.

Her frygter mange med god grund, at to rivaliserende konservative kandidater vil splitte de republikanske stemmer og dermed forære valgsejren til Hillary Clinton.

Det kan meget vel også blive konsekvensen af Even McMullins præsidentkandidatur.

Donald Trump er helt uspiselig for en del af USA's konservative vælgere. (Foto: AP)
Donald Trump er helt uspiselig for en del af USA's konservative vælgere. (Foto: AP)

Opbakningen til Donald Trump er dykket efter en række dårlige sager og udtalelser fra den republikanske præsidentkandidat. (Foto: AP) Amerikansk valg 2016 - 8. aug. 2016 - kl. 05:18 Trumps katastrofale uge: Her er hans 5 brølere

McMullin bliver næppe USA's næste præsident, da tidsfristen allerede er udløbet for at komme på stemmesedlen i halvdelen af de amerikanske delstater.

Så det er op ad bakke for den politiske opkomling, der i skrivende stund kun har få hundrede følgere på sin Twitter-profil.

Men Evan McMullin kan alligevel spænde ben for Trump. Og det kan netop være planen.

Mange 'Never Trump'-tilhængere ser nemlig hellere Hillary Clinton i Det Hvide Hus end Trump, der opfattes som en 'falsk' konservativ kandidat med et skidt temperament og autoritære tilbøjligheder.

Hvis McMullin formår at tiltrække nok stemmer i en håndfuld nøglestater, kan han gøre det umuligt for Trump at vinde valget.

Ifølge ABC News kan McMullin, der er mormon, blandt andet tage en bid af den konservative kage i sin hjemstat Utah, hvor den store mormon-befolkning har det meget svært med Donald Trump.

Evan McMullin kalder Hillary Clinton for korrupt. Hun kan alligevel glæde sig over, at McMullin blander sig i præsidentstriden. (Foto: AP)
Evan McMullin kalder Hillary Clinton for korrupt. Hun kan alligevel glæde sig over, at McMullin blander sig i præsidentstriden. (Foto: AP)

Se også: Her er møgsagerne, Clinton kæmper med

McMullin er også dybt kritisk over for demokraternes præsidentkandidat:

- Hillary Clinton er en korrupt politiker, som har håndteret statshemmeligheder på en skødesløs måde, skriver han blandt andet.

Men det er Donald Trump, der er hovedfjenden.

- Republikanerne er dybt splittede over en mand, der er faretruende tæt på at få adgang til den mest magtfulde stilling i verden, og mange ser ham med god grund som en trussel mod Republikken, skriver Evan McMullin.

Det amerikanske præsidentvalg er typisk en duel mellem kandidaterne fra de to dominerende politiske partier, Demokraterne og Republikanerne.

Men andre partier samt uafhængige kandidater har før forsøgt at blande sig i striden om Det Hvide Hus. I år har både minimalstatspartiet Libertarians og venstrefløjspartiet De Grønne opstillet præsidentkandidater.

Der er præsidentvalg i USA 8. november.

206 kommentarer
Vis kommentarer