Her er møgsagerne, Clinton kæmper med

Private servere, lækkede e-mails og bevidst modvilje internt i partiet er blot nogle af Hillary Clintons mange bump på vejen til vælgernes tillid og i sidste ende præsidentembedet. Få et overblik over hendes skandalesager her

Skeletterne vælter fortsat ud af Hillary Clintons skab, og vejen til Det Ovale Kontor synes længere og længere. Foto:
Skeletterne vælter fortsat ud af Hillary Clintons skab, og vejen til Det Ovale Kontor synes længere og længere. Foto:

Den amerikanske valgkamp er gået ind i sin sidste fase.

En valgkamp der i højere grad er præget af kandidaternes mange skandaler end deres reele politik. Hillary Clinton trues netop nu af en mulig skandale, der kan komme til at koste hende pladsen i Det Hvide Hus.

Gruppen WikiLeaks bebuder, at de i løbet af næste uge vil offentliggøre en ny bunke dokumenter hacket fra demokraternes partiledelse.

Dokumenter, der potentiel set kan smadre Hillarys præsident drømme.

Det er langt fra første gang, at Hillary Clinton står i skidt til halsen.

Har du også svært ved at finde hoved dog hale i Hillary Clintons mange møgsager, giver Ekstra Bladet dig her et overblik over de fem største.

Top-demokrat trækker sig
Under 24 timer før demokraterne tog hul på deres partikonvent valgte formanden for Den Nationale Demokratiske Komité (DNC) at trække sig fra sin post. Debbie Wassermann Schultz var ellers et scoop for Hillary-kampagnen, da hun både stod for kvinderettigheder, social retfærdighed og velfærd.

En ganske nylig e-mail-lækage endte dog med at spænde endegyldigt ben for Schultz, da det kom frem, at hun i samarbejde med partiorganisationen havde forsøgt at sværte Hillary Clintons konkurrent, Bernie Sanders, til.

Ifølge de lækkede e-mails skulle Debbie og partifællerne have tænkt sig at så tvivl om Bernie Sanders jødiske tro, samt have forsøgt at modarbejde en fælles demokratisk front og på den måde sikre sejren for Clinton som præsidentkandidat. 

Debbie Wasserman har i mange år haft en afgørende rolle hos Demokraterne. Foto: AP
Debbie Wasserman har i mange år haft en afgørende rolle hos Demokraterne. Foto: AP

Benghazi-affæren
Den 11. september 2012 blev det amerikanske konsulat i byen Bengahzi i Libyen stormet af terrorister. Her blev den amerikanske ambassadør i Libyen John Christopher Stevens og tre andre amerikanere dræbt. Siden har flere beskyldninger fløjet gennem luften, både fra den almene amerikanske befolkning, men også fra republikanerne, der mener, at Hillary Clinton som daværende udenrigsminister ikke beskyttede sine udsendte diplomater godt nok.

Også resten af den demokratiske regering under Barack Obama modtog kritik for deres håndtering af medierne i tiden efter angrebet. Beskyldningerne gik ud på, at Clinton skulle have insisteret på at kalde angrebet for 'spontant' og uden sammenhæng til en omdiskuteret anti-muslimsk filmtrailer ved navn 'Innocence of Muslims'. Filmen havde ellers skabt protester i hele den arabiske verden op til angrebet.

Det har aldrig været muligt at finde en rygende pistol eller beviser for beskyldningerne hos Clinton, og hun blev frikendt i sagen sidst i juni. Dog førte undersøgelserne omkring Benghazi til en ny sten i Hillarys sko; de berygtede og skjulte e-mail-servere.

 

De utallige møgskandaler har ikke kunnet ødelægge deres ægteskab. Her ses Bill og Hillary Clinton, den dag Hillary blev udråbt som kandidat for Demokraterne. Foto: AP
De utallige møgskandaler har ikke kunnet ødelægge deres ægteskab. Her ses Bill og Hillary Clinton, den dag Hillary blev udråbt som kandidat for Demokraterne. Foto: AP

E-mails og hackerangreb
I fremtiden tænker Hillary Clinton altid to gange, før hun sender en mail.

Efter Benghazi-angrebet afslørede en undersøgelse, at Hillary i perioden 2009-13 havde brugt en privat server til at sende fortrolige mails. I denne periode var Hillary Clinton udenrigsminister, og både hende og gemalen samt flere højtstående embedsmænd havde adgang til serveren.

Mere end 30.000 mails blev undersøgt af FBI; heraf var otte markeret som 'top hemmelige', mens 36 indeholdt 'hemmelig' information.

Hillary blev aldrig dømt for håndteringen af hemmeligt materiale, men FBI's chef udtalte efterfølgende, at hun havde været 'ekstremt skødesløs'.

Monica Lewinsky
Selvom selve affæren med Monica Lewinsky og skandalen omkring hende vel kan tilskrives Hillarys mand, Bill Clinton, har hendes modstandere ikke holdt sig for fine til at bruge den 16 år gamle sag mod hende.

Som 22-årig blev Monica Lewinsky ansat som praktikant i Det Hvide Hus, og i løbet af de næste to år indledte den unge kvinde og den amerikanske præsident en affære. Linda Tripp, en veninde og kollega fra Pentagon optog Lewinskys tilståelser omkring sit forhold til Bill Clinton, og Lewinsky blev siden trukket til afhør i FBI.

Bill Clinton benægtede offentligt sit forhold til Monica Lewinsky i et efterhånden legendarisk tv-pressemøde, og han blev siden frikendt efter en rigsretssag mod ham.

Donald Trump slettede sit tweet, der stærkt antyder, at Hillary nok næppe kan 'tilfredsstille' USA, hvis hun ikke engang har held med at 'tilfredsstille' sin egen mand. Foto: Instagram
Donald Trump slettede sit tweet, der stærkt antyder, at Hillary nok næppe kan 'tilfredsstille' USA, hvis hun ikke engang har held med at 'tilfredsstille' sin egen mand. Foto: Instagram

Foredrag og Clinton-Fonden
Møgsag efter møgsag har ikke taget let på Clintons økonomi. Efter familien forlod Det Hvide Hus i 2001, var de i dyb gæld. Det skyldtes især høje udgifter til advokat-salær. En måde at betale gælden af på var at holde dyre foredrag. Meget dyre foredrag. En undersøgelse fra CNN viser, at parret i gennemsnit har tjent 1,4 millioner kroner per oplæg i perioden 2001-2015. Det svarer sammenlagt til én milliard kroner.

Før Bernie Sanders erkendte sit nederlag ved primærvalgene og tilsluttede sig som støtte til Hillary Clintons kampagne, har et af hans vigtigste argumenter været rettet mod Clintons-familiens store indtjeninger på foredrag og taler ved arrangementer for banker som Goldmann Sachs.

Flere kritikere har opfordret Hillary Clinton til at lægge talerne såvel som deres enkeltes formål frem for offentligheden, da der ellers opstår mistanke om interessekonflikter. Familien nægter dog at offentliggøre, hvem de har holdt talerne for, og hvad de har indeholdt.

Også familiens fond 'The Bill, Hillary & Chelsea Foundation' har mødt kritik. Flere har anklaget fonden for at lave fejl med skatteindbetalinger og der er før sået tvivl om, hvorvidt pengene fra fonden er blevet givet til de formål, de var tiltænkt. 

Se også: Trump eller Clinton? Aktiemarkedet kan (stort set) forudsige vinderen

Se også: Clinton: Russerne hackede Demokraternes e-mails

Se også: Forvirring på restaurant: Løkke forvekslet med Hillary

Se også: Bieber takkede nej til megajob fra republikanerne

Her taler Trump på vælgermødet i Iowa. Foto: AP. Amerikansk valg 2016 - 29. jul. 2016 - kl. 10:58 Trump raser mod Clinton-lejr: Får lyst til at slå dem i hovedet

93 kommentarer
Vis kommentarer