Hillary vandt ved plat og krone: Nu går Sanders-tilhængere til modangreb

Ved flere valgdistrikter i Iowa erklærede de valgtilforordnede kampen mellem Clinton og Sanders for uafgjort - derfor måtte der slås plat om krone om sejren

Her ses Hillary i Iowa, før afgørelsen blev fundet med en god, gammeldags omgang plat og krone. (Video: AP)

Det blev en neglebidende gyser, da de to demokratiske præsidentkandidater Bernie Sanders og Hillary Clinton skulle duellere om, hvem der skulle tage det første stik hjem i kampen om at blive partiets præsidentkandidat.

Ved primærvalget i Iowa adskilte sig der blot 0,4 procentpoint mellem dem.

(Foto: AP) Amerikansk valg 2016 - 2. feb. 2016 - kl. 10:09 Ekspert: Derfor blev Trump trynet


Og det var endda endnu mere dramatisk end tallene viser. For ved flere valgdistrikter blev der nemlig meldt dødt løb og de valgtilforordnede måtte slå 'plat og krone' om, hvem der skulle have distriktets delegerede.

Ifølge The Telegraph blev det afgjort således ved seks forskellige distrikter, hvor Hillary Clinton vandt i dem alle sammen.  Noget heldigt må man sige, det chancen for at vinde seks 'plat og krone' på stribe er kun 1,6 procent.

Herunder en video fra et af valgstederne, hvor det blev afgjort ved plat og krone:

Det kan forekomme bizart, at et valg der potentielt kan afgøre, hvem der skal være USA's næste præsident, skal afgøres ved 'plat og krone'.

(Foto: AP) Amerikansk valg 2016 - 2. feb. 2016 - kl. 05:41 Hillary løb med sejren i valggyser

Men ikke desto mindre er det en fast regel, der er skrevet ind i bestemmelserne for primærvalget i Iowa.

'I tilfælde hvor to eller flere præferencegrupper står helt lige om at tabe en delegeret skal en mønt kastes for at beslutte, hvem der mister en delegeret', står der i bestemmelserne.

Se også: Ekspert: Hillary håber på vanvids-modstander

Men primær-dramaet er ikke nødvendigvis ovre med 'plat og krone'-afgørelse. Bernie Sanders sagde efter, at valgresultatet blev officielt, at han vil have offentliggjort det præcise resultat af fintællingen.

Samtidig påstår flere af Sanders støtter i det amerikanske politiske medie The Hill, at der på 90 valgsteder ikke har været upartiske valgtilfordnede.

Disse påstande har det demokratiske parti straks benægtet.

Ligeledes har Clinton-lejren, der har sendt en erklæring, hvor det bekræftes, at deres kandidat har vundet.

'Hillary Clinton har vundet primærvalget i Iowa. Efter en grundig gennemgang og analyse og resultatet, er der ingen tvivl om, at Clinton klart har vundet flest delegerede', står der blandt andet.

I januar mødtes Bernie Sanders og Hillary Clinton i ophedet debat. (Video: Ritzau)

47 kommentarer
Vis kommentarer