Mange-milliardær lun på præsident-kandidatur

Den amerikanske rigmand Michael Bloomberg siger til Financial Times, at han 'overvejer alle muligheder'

Michael Bloomberg. (Foto: AP)
Michael Bloomberg. (Foto: AP)

Forhenværende New York-borgmester Michael Bloomberg bekræfter, at han overvejer at kaste sig ind i kampen om at blive USA's næste præsident.

Bloomberg, der er en af landets rigeste og mest magtfulde mænd, siger i et interview med avisen Financial Times, at han 'overvejer alle muligheder'.

- Jeg finder den politiske diskurs og diskussion stadig mere banal og en oprørende fornærmelse mod vælgerne, siger Bloomberg, der menes at kunne fiske vælgere både til venstre og højre.

Hans kommentar kommer efter, at New York Times rapporterede, at Bloomberg var parat til at bruge en milliard dollar af sine egne penge på valgkampen.

Hillary Clinton og Bernie Sanders kæmper om at blive demokraternes kandidat til præsidentvalget i november. (Foto: AP)
Hillary Clinton og Bernie Sanders kæmper om at blive demokraternes kandidat til præsidentvalget i november. (Foto: AP)
 

Michael Bloomberg skulle dog kun være interesseret i at stille op, hvis Hillary Clinton ikke kan sikre sig demokraternes nominering, der så ville gå til venstrefløjs-kandidaten Bernie Sanders.

Det kunne give plads til en midtsøgende kandidat som Michael Bloomberg, der tidligere har været både demokrat og republikaner, men som nu er partiuafhængig.

Bloomberg siger til Financial Times, at han stadig kan nå at være med i valgkampen, hvis han bliver registreret på stemmesedlerne i starten af marts.

- Jeg lytter til, hvad kandidaternes siger, og hvad vælgerne i primærvalget gør, siger han til avisen.

Hillary halter efter
Bloombergs udmelding kommer et døgn før primærvalget i staten New Hampshire, hvor Hillary Clinton halter efter rivalen Bernie Sanders i meningsmålingerne

En måling fra WMUR/CNN søndag viser, at 58 procent af vælgerne i New Hampshire fortrækker Sanders, mens 35 procent støtter Clinton.

I sidste uge vandt Clinton den første afstemning i demokraternes nomineringsopgør med et mulehår foran Bernie Sandres, der støttes af partiets venstrefløj.

Samtidig viser landsdækkende målinger, at Bernie Sanders er trukket ind på Hillary Clinton, der ind til for få måneder siden var udråbt til partiets storfavorit.

Medie-konge
Michael Bloomberg, der grundlagde mediet Bloomberg News, var borgmester i New York fra 2002 til 2013.

Han skulle bestemt ikke have problemer med at finansiere sin egen valgkamp.

Ifølge magasinet Forbes var Michael Bloomberg i 2015 den 14. rigeste mand i verden med en personlig formue på 35,5 milliarder dollar - omkring 235 milliarder kroner.

Sådan foregår primærvalget:

* De to store partier i USA, Demokraterne og Republikanerne, holder vælgermøder - såkaldte caucuses - og primærvalg for at udpege deres præsidentkandidat. Tilhængere af hvert enkelt parti kan pege på, hvem de ønsker som kandidat.

* Reglerne er forskellige fra stat til stat.

* Kandidaterne kæmper om at vinde delegerede, der skal pege på en kandidat ved partikonventet senere på året. Størstedelen af de delegerede vil efter primærvalgene være bundet til at stemme på en bestemt kandidat, mens nogle såkaldte superdelegerede ikke på forhånd er bundet til en kandidat.

* Iowa er den første delstat, der holder valgmøder, mens det første primærvalg holdes 9. februar i New Hampshire.

* 1. marts er den såkaldte 'Super Tuesday', hvor der er primærvalg i adskillige delstater, herunder Texas, Georgia, North Carolina og Virginia.

* De sidste primærvalg holdes i juni. På dette tidspunkt er det dog som regel afgjort, hvem der bliver præsidentkandidater.

* Kandidaterne udpeges formelt på partiernes landsmøder, der i USA går under betegnelsen konventer. Republikanernes er i år 18.-21. juli, mens Demokraternes finder sted 25.-28. juli.

* Selve præsidentvalget holdes 8. november.

Kilde: Ritzau

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

 

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

10 kommentarer
Vis kommentarer