Nynazister jubler: 'Måske The Donald er den ægte vare'

Amerikanske højregrupper ser chefstrateg Steve Bannon som garant for en hvid og nationalistisk linje i Det Hvide Hus

Donald Trump med sin kampagne-direktør Steve Bannon i Pennsylvania under valgkampen. Bannon er siden blevet udnævnt til chefstrateg for Trump i Det Hvide Hus. (Foto: AP)
Donald Trump med sin kampagne-direktør Steve Bannon i Pennsylvania under valgkampen. Bannon er siden blevet udnævnt til chefstrateg for Trump i Det Hvide Hus. (Foto: AP)

En række højreekstreme og nationalistiske grupper roser den kommende præsident, Donald Trump, for valget af den tidligere mediemand, Steve Bannon, som sin chefstrateg.

Bannon blev hentet ind i Trump-kampagnen fra mediet Breitbart, der er blevet platform for den såkaldte alt-right-bevægelse, der er en løs gruppering af racister, antisemitter og folk, der arbejder for hvidt overherredømme i USA.

Rocky Suhayda, formand for Det Amerikanske Naziparti, siger til CNN, at han er glædeligt overrasket over, at Trump valgte Steve Bannon.

- Måske The Donald ER den ÆGTE vare og ikke endnu en marionet, der lader sig styre af de sædvanlige dukkeførere, skriver Suhayda blandt andet i en e-mail til tv-stationen.

Se også: Trump i første opsigtsvækkende interview: -Det vil jeg have i løn

Jared Taylor, der driver hjemmesiden American Renaissance, siger til CNN, at Steve Bannon vil minde Trump om sine løfter fra valgkampen.

- Det har været lidt frem og tilbage med hensyn til nogle af kandidat Trumps signaturløfter: Byg muren, deporter de illegale og tag et grundigt kig på muslimske immigranter, siger han og tilføjer:

- Jeg formoder, at en af Steve Bannons vigtigste funktioner bliver at sørge for, at præsident Trump holder sin løfter.

Stephen Bannon er Trumps nye chefstrateg. Højregrupper ser Bannon som garant for en hvid og nationalistisk linje i Det Hvide Hus. (Foto: AP)
Stephen Bannon er Trumps nye chefstrateg. Højregrupper ser Bannon som garant for en hvid og nationalistisk linje i Det Hvide Hus. (Foto: AP)
 

Se også: Han bliver Trumps højrehånd

Mens højregrupperne jubler, har både demokrater og republikanere kritiseret udnævnelsen af Steve Bannon, der blandt andet får til opgave at støbe de politiske kugler for præsident Trump.

Kritikerne siger, at Trump lukker en racist ind i Det Hvide Hus.

- Bannon har pralet af, at han gjorde Breitbart News til 'platformen for alt-right', som er den politiske korrekte betegnelse for den hvide nationalismes genopstanden, siger den demokratiske senator Jeff Merkley ifølge Reuters.

Selv nogle republikanere er vrede over udnævnelsen.

- Det racistiske, fascistiske ekstreme højre er repræsenteret kun få skridt fra Det Ovale Kontor. Vær på vagt Amerika, skriver republikaneren John Weaver på Twitter.

Den tidligere Ku Klux Klan-leder David Duke kalder til gengæld udnævnelsen af Bannon for 'et godt valg'.

- Du har en person, hr. Bannon, der grundlæggende skaber det ideologiske fundament for den retning, som vi nu bevæger os imod, siger David Duke til CNN.

Donald Trump bliver formelt indsat som USA's 45. præsident ved en ceremoni 20. januar.

267 kommentarer
Vis kommentarer