Obama smøger ærmerne op til episk slagsmål

Magtbalancen bævrer efter politisk jordskælv: Højesteretsdommer Scalias pludselige død har sat amerikansk politik på den anden ende

Obama står med en mulig joker i sin hånd, efter en af de ni amerikanske højesteretsdommere, Antonin Scalia, blev fundet død i weekenden. Tilbage er der fire demokratiske og fire republikanske højesteretsdommere. Hvis det lykkedes Obama at få en demokratisk højesteretsdommer, inden hans embede udløber, kan det fremadrettet tippe magtbalancen i demokratisk favør, når den behandler ankesager og sager af principiel karakter. På billedet ses Barack Obama på vej til sit fly, Air Force One, 11. februar 2016. (Foto: AP)
Obama står med en mulig joker i sin hånd, efter en af de ni amerikanske højesteretsdommere, Antonin Scalia, blev fundet død i weekenden. Tilbage er der fire demokratiske og fire republikanske højesteretsdommere. Hvis det lykkedes Obama at få en demokratisk højesteretsdommer, inden hans embede udløber, kan det fremadrettet tippe magtbalancen i demokratisk favør, når den behandler ankesager og sager af principiel karakter. På billedet ses Barack Obama på vej til sit fly, Air Force One, 11. februar 2016. (Foto: AP)

Den amerikanske højesteretsdommer Antonin Scalia åbnede ikke døren, da ranchejeren John B. Poindexter bankede på lørdag morgen omkring klokken halv ni lokal tid. Scalia havde dagen før deltaget i en vagteljagt med et venskabeligt slæng i det vestlige Texas, USA.

Tre timer senere tilsidesatte Poindexter sin høflighed og åbnede døren.

- Hans hænder var nærmest foldet oven på hans lagen. Det så ud, som om han tog en lur. Han faldt i søvn og vågnede bare ikke op igen, siger Poindexter til New York Times.

Lyn fra en klar himmel
Scalia var død, og lunten blev i det øjeblik tændt til en bombe i amerikansk politik.

Godt nok var Scalia en mand på 79 år, men hans død var komplet uventet. Han var hverken syg eller dårlig og var dagen før både kollegial og venskabelig.

- Så det kommer som et lyn fra en klar himmel, der slår ned, hvor amerikansk politik længe har været polariseret, forklarer redaktør Anders Agner Pedersen hos kongressen.com, en dansksproget nyhedsside som specialiserer sig i amerikansk politik. 

Højesteretsdommerne har en helt særlig betydning i amerikansk politik, fordi de, modsat i Danmark, er udpeget politisk. Der er normalt ni højesteretsdommere, og op til den konservative Antonin Scalias død var der fire demokratiske mod fem republikanske.

Obama vil have, at USA skal kunne kurere kræft én gang for alle.

Tungen på vægtskålen er væk
Men nu er tungen på vægtskålen altså væk, opdelingen er fifty-fifty, og rent praktisk står den demokratiske præsident Barack Obama til at udpege den næste.

- Med Scalias død er en af de mest konservative højesteretsdommere død, og det er en demokrat, der står til at udpege den næste. Derfor kan man tale om, at magtbalancen kan tippe i en mere pro-demokratisk retning, fordi Obama vil selvfølgelig pege på en, som flugter med hans demokratiske synspunkter, siger Anders Agner Pedersen til Ekstra Bladet.

Den tidligere amerikanske præsident Ronald Reagan nominerer på billedet her Antonin Scalia til højesteretsdommer tilbage i 1986. (Foto: AP)
Den tidligere amerikanske præsident Ronald Reagan nominerer på billedet her Antonin Scalia til højesteretsdommer tilbage i 1986. (Foto: AP)
 

Republikanerne er udmærket klar over, at det både er Obamas ret og pligt at udpege en ny højesteretsdommer som amerikanske præsident.

- Men lige så snart nyheden om Scalias død kom frem, gik de konservative i gang med at fortælle i debatter i forbindelse med det kommende præsidentvalg, og på alle mulige andre tænkelige platforme, at de vil appellere til, at Obama venter med at udpege en dommer og i stedet overlader det til den næste præsident. Hvis ikke han vil det, truer de med at blokere, siger Anders Agner Pedersen.

- Kan det lade sig gøre for republikanerne at blokere?

- De kan gøre det på en måde, så processen med at udvælge en ny højesteretsdommer bliver voldsomt besværlig for Obama. Obama siger tilsvarende, at det både er hans ret og pligt som præsident at udpege en ny, og at de 11 måneder, han har tilbage som præsident, er masser af tid til at finde den rette kandidat, siger han.

En veltilfreds Obama, da en atomaftale med Iran er i hus.

Døden kom midt i splittelse
Amerikansk politik er lige nu exceptionelt polariseret af flere årsager.

For det første står amerikanerne midt i et valgår, og for det andet har man i Washington stort set ikke produceret noget lovgivning siden midtvejsvalget, hvor republikanerne erobrede det amerikanske senat.

Republikanerne troede, at de nu havde fat i den lange ende, men Obama sagde, 'det kan I glemme alt om'. Han vil gerne samarbejde, men det bliver på hans præmisser, forklarer Anders Agner Pedersen.

- Højesteretsdommerens død kommer på et tidspunkt, hvor splittelsen i forvejen er stor. Men der er samtidigt en situation lige nu, hvor partierne hver især rykker længere ud på fløjene, fordi man skal helt ud til græsrødderne for at vinde nomineringen som partiernes præsidentkandidat, før man så begynder politisk at rykke tilbage mod midten op mod præsidentvalget.

- Scalias død kommer på et tidspunkt, hvor der i forvejen er anledning til slagsmål, så det kommer virkelig til at give genlyd. Obama har selvfølgelig ikke tænkt sig at lade det passere, for han har ingen interesse i at lade de konservative styre dagsordenen, siger Anders Agner Pedersen.

Højesteret har de seneste år markeret sig ved at stemme det omdiskuterede sundhedsforsikringssystem Obamacare igennem, ligesom den i 2015 afgjorde, at homoseksuelle har ret til at blive gift i alle amerikanske stater. På billedet her, som er taget i 1988, ses Antonin Scalia på bagerste række til venstre i billedet.  (Foto: AP)
Højesteret har de seneste år markeret sig ved at stemme det omdiskuterede sundhedsforsikringssystem Obamacare igennem, ligesom den i 2015 afgjorde, at homoseksuelle har ret til at blive gift i alle amerikanske stater. På billedet her, som er taget i 1988, ses Antonin Scalia på bagerste række til venstre i billedet. (Foto: AP)

Episk slagsmål forude
Mange amerikanske medier beskriver mandag morgen det republikanske synspunkt om, at Obama ikke bør nominere en ny højesteretsdommer, når han kun har knap 11 måneder tilbage af sin embedsperiode.

Og de to republikanske præsidentkandidater Marco Rubio og Ted Cruz vil vedvarende bruge argumentet som en angrebsflanke på demokraterne midt i præsidentvalget.

- Men vi kan ikke lade være med at have en niende højesteretsdommer, så udfaldet bliver nok, at Obama udpeger en, som republikanerne ikke kan afvise.

- Der er lagt op til et episk slagsmål, som blandt andet New York Times skriver, men hvis Obama ender med at trække det længste strå, så er det virkelig en bombe i amerikansk politik. Der venter et episk slagsmål forude, og Obama vil kæmpe denne her kamp både for sig selv og for demokraterne, siger Anders Agner Pedersen.

68 kommentarer
Vis kommentarer