Trump efter sejren: Jeg vil blive den bedste job-præsident, Gud har skabt

'The Donald' er for alvor trukket i førertrøjen i ræset om at blive den republikanske præsidentkandidat

'Verden vil respektere os igen, tro mig'. Der blev ikke lagt fingre mellem i Trumps tale til vælgerne. Hør et udsnit her. (Video: AP).

Byggekongen Donald Trump var ikke tynget af beskedenhed, da han natten til onsdag dansk tid gik på podiet og takkede vælgerne for sejren ved primærvalget i staten New Hampshire.

- Jeg vil blive den bedste job-præsident, Gud har skabt. Husk det, lyder det sejrssikkert fra rigmanden, der har taget det republikanske parti med storm.

Donald Trump indledte talen med at takke sin familie, ikke mindst konen Melania, for at have 'troet på ham fra dage ét'.

- Vi vil gøre noget, der er så godt og så hurtigt og så stærkt, at verden vil respektere os igen, tro mig, siger han til tilhængerne.

Trump fik oprejsning efter skuffelsen i Iowa i sidste uge. (Foto: AP)
Trump fik oprejsning efter skuffelsen i Iowa i sidste uge. (Foto: AP)
 

Med sejren i New Hampshire fik Trump revanche for den skuffende andenplads i Iowa i sidste uge.

Ifølge valgstedsmålinger foretaget af ABC News blev Trump støttet af vælgere, der ønsker en kandidat, der ikke er en del af det politiske etablissement.

Samtidig støtter to-tredjedele af de republikanske vælgere, der stemte på Trump, hans kontroversielle forslag om at forbyde alle muslimer indrejse i USA.

Donald Trump snupper sejren i det republikanske primærvalg i New Hampshire. (Foto: AP) Amerikansk valg 2016 - 10. feb. 2016 - kl. 02:18 Trump og Sanders vinder i New Hampshire

Trump lover, at han som præsident vil knuse Islamisk Stat militært, tvinge Kina til fair handel og bygge en mur mod Mexico, så ingen illegale indvandrere kan krydse over grænsen.

- Vi vil gøre dette land stærkt igen. Vi vil begynde at vinde igen. I bliver så glade. Vi gør Amerika stort igen. Måske det største nogensinde, siger han i sejrstalen.

Ifølge amerikanske medier står Donald Trump til 34 procent af stemmerne, mens den ganske ukendte guvernør fra Ohio, John Kasich, kom ind som toer med 16 procent af stemmerne.

Hver tredje republikanske vælger i New Hampshire ønsker Donald Trump som partiets præsidentkandidat. (Foto: AP)
Hver tredje republikanske vælger i New Hampshire ønsker Donald Trump som partiets præsidentkandidat. (Foto: AP)
 

Ted Cruz, Jeb Bush og Marco Rubio snupper de efterfølgende pladser i det interne republikanske opgør, der handler om, hvem der skal være partiets præsidentkandidat til november.

Arkivfoto: AP Amerikansk valg 2016 - 9. feb. 2016 - kl. 04:42 Danske politikere om Trump: Han er farlig og forrykt

Hos demokraterne vandt Bernie Sanders sikkert med 60 procent af stemmerne, mens Hillary Clinton får godt 38 procent.

Den næste afstemning i primærvalget, hvor de to partier skal finde deres respektive præsidentkandidater, finder sted i staten South Carolina 20. februar.

Senere følger den vigtige 'super-tirsdag' 1. marts, hvor en række delstater, herunder Texas, North Carolina, Georgia og Virginia, afholder primærvalg.

Præsidentvalget i USA holdes 8. november. Her bliver det afgjort, hvem der skal afløse den nuværende præsident, Barack Obama.

Sådan foregår primærvalget:

* De to store partier i USA, Demokraterne og Republikanerne, holder vælgermøder - såkaldte caucuses - og primærvalg for at udpege deres præsidentkandidat. Tilhængere af hvert enkelt parti kan pege på, hvem de ønsker som kandidat.

* Reglerne er forskellige fra stat til stat.

* Kandidaterne kæmper om at vinde delegerede, der skal pege på en kandidat ved partikonventet senere på året. Størstedelen af de delegerede vil efter primærvalgene være bundet til at stemme på en bestemt kandidat, mens nogle såkaldte superdelegerede ikke på forhånd er bundet til en kandidat.

* Iowa er den første delstat, der holder valgmøder, mens det første primærvalg holdes 9. februar i New Hampshire.

* 1. marts er den såkaldte 'Super Tuesday', hvor der er primærvalg i adskillige delstater, herunder Texas, Georgia, North Carolina og Virginia.

* De sidste primærvalg holdes i juni. På dette tidspunkt er det dog som regel afgjort, hvem der bliver præsidentkandidater.

* Kandidaterne udpeges formelt på partiernes landsmøder, der i USA går under betegnelsen konventer. Republikanernes er i år 18.-21. juli, mens Demokraternes finder sted 25.-28. juli.

* Selve præsidentvalget holdes 8. november.

Kilde: Ritzau

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

Grafikken er fjernet på grund af opdateringer på sitet.

97 kommentarer
Vis kommentarer