Trump nomineret til Nobels fredspris

Den kontroversielle mangemilliardær blev onsdag beskyldt for at kunne finde på at bombe Danmark

Ikke alle er lige glade for Donald Trump. Her bliver han afbrudt i sin tale for veteraner under valget. Video: AP

Man kan ikke beskylde Donald Trump for at sidde på hænderne eller falde i med tapetet. Lige siden han annoncerede, at han ville stille op til at blive Republikanernes fremtidige præsidentkandidat har han blandt andet udtalt, at ingen muslimer må komme til USA, hvis han bliver præsident, og onsdag beskyldte en modkandidat, Ted Cruz, at Trump kan finde på at bombe Danmark.

Alligevel lyder det nu fra flere medier - deriblandt CNN - at Trump er blevet nomineret til Nobels fredspris. Det kom frem tirsdag, 2. februar, som var dagen efter, Trump tabte første primærvalg i delstaten Iowa, og dagen efter deadline på at sende nomineringer ind juryen af Nobels fredspris.

Tusindvis af personer verden over kan nominere folk til fredsprisen. I blandt dem er der for eksempel både medlemmer af forskellige parlamenter, forskere, tidligere prismodtagere og universitetsprofessorer.

Kan skræmme folk
Hvem, der er nomineret til Nobels priser, er normalt hemmeligholdt fra Nobels side, men de personer, der indstiller andre til prisen, kan frit fortælle, hvem de har nomineret. Det er formentlig af den vej, det er kommet frem, at Donald Trump er blandt gruppen af fredspris-nominerede.

I nomineringsbrevet står der blandt andet i begrundelsen for, hvorfor Trump skal modtage prisen, at han har 'fremmet fred gennem sin stærke ideologi, der kan bruges som skræmme-våben mod radikaliserede islamister, IS, atom-Iran og kommunistiske Kina'.

I videoen foroven gør præsidentkandidaten nar af en handicappet reporter. En video, som er blevet mødt med stærk kritik. Video: AP

Bud på top fem
Trump behøver dog ikke at gøre en takke-tale klar, lyder det fra Kristian Berg Harpviken, der er leder af Institut for Fredsforskning i Norge. Han har offentliggjort sit bud på en top fem over kandidater, der kunne løbe med prisen.

I top ligger whistlebloweren Edward Snowden og tre personer, som har taget imod flygtninge i Grækenland.

Tidligere vindere af fredsprisen er præsident Barack Obama og Martin Luther King Jr.

85 kommentarer
Vis kommentarer